A kupaszezon legnagyobb hősei

2024. május 28.

Egy negyed-, egy harmad- és egy másodosztályú csapatot választottunk a kupaszezon hősének, a játékosok közül pedig két kapus emelkedett ki: Varga Ádám és Szappanos Péter érdemelte ki tőlünk, hogy kiemeljük őket. Folytatódik a molkupa.hu idei kupaszezonról szóló sorozata. 

Hirdetés

Minden kupaszezon kitermeli a maga hőseit, hiszen pont róluk szól a kupasorozat: a legkisebbekről, akik a legnagyobbaknak is méltó ellenfelei tudnak lenni. Persze a hősök között nem csak törpéket találunk, vannak köztük óriások is, akik pont akkor tudták megmutatni erejüket, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Legyen az csapat vagy egy játékos, jöjjenek a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonjának hősei. 

Mezőörs KSE 

Bár az Amatőr Kupát nem sikerült megnyernie a Győr-Moson-Sopron megyei kiscsapatnak, így is ők lettek a legmesszebb jutó megyei osztályú csapat. A kupasorozatban nem ritkák az igazi óriásölők, de az azért semmiképpen nem gyakori, hogy megyei osztályú csapat a legjobb tizenhat közé jut. Ezt a bravúrt is teljesítette a több egykori NB I-es, sőt válogatott játékossal felálló Mezőörs KSE, amely két harmadosztályú ellenfelet is kiejtett, és még nem is ez volt a legnagyobb bravúrja. 

Kiválasztott cikk: A Vasasra is ráhozta a frászt a Mezőörs

A nyolcaddöntőben a Vasassal találkoztak a kisalföldi óriásölők és 1-1-es rendes játékidő után csak büntetőkkel estek ki a másodosztály dobogóján végző angyalföldiekkel szemben. Mindössze egyetlen tizenegyes választotta el őket attól, hogy a legjobb nyolc közé is bejussanak, ami pedig a MOL Magyar Kupa történetében is ritka nagy tett lett volna. 

Practical VSC Veszprém 

A harmadosztály tavalyi nyugati bajnoka idén is nagy reményekkel kezdte meg a szezont, a cél az NB II és a minél jobb kupaszereplés volt. Előbbi végül nem teljesült, utóbbi azonban maradéktalanul: a veszprémiek a tavalyi döntős Budafokot is kiejtették, és egészen a nyolcaddöntőig meneteltek úgy, hogy ekkor még a bajnokságban is az élen álltak. Ez már csak azért is nagy tett volt a veszprémiektől, mert nemcsak saját stadionja, de edzőpályája sincs a városban a csapatnak, ezért kénytelen volt hol Pápán, hol Ajkán fogadni az ellenfeleit. 

Kiválasztott cikk: Fortuna mégsem volt olyan kegyes a döntőssel

A Kecskemét ellen már nem jött össze a bravúr, a lilák 2-0-ra nyertek - ekkor éppen Ajkán -, de hozzá kell tenni, hogy minden volt a meccs, csak sima nem. Még 0-0-s állásnál két büntetőgyanús esetet is megúszott az NB I-es csapat, amely csak nagy nehézségek árán tudta érvényre juttatni a papírformát. A nyolcba jutás egyébként történelmi tett lett volna, soha nem jutott ilyen messzire a kupasorozatban a VSC. 

Nyíregyháza Spartacus FC 

A Szpari, ez túlzás nélkül kijelenthető, nagyon közel volt a tökéletes szezonhoz. Az NB II-es bajnoki címet, illetve a vele járó feljutást játszi könnyedséggel harcolta ki a csapat, amely a MOL Magyar Kupában is nagyot ment, hiszen egészen az elődöntőig menetelt. Sőt, ha már ott volt, óriási küzdelemre kényszerítette a Ferencvárost, és csak egy hajszál választotta el attól, hogy ki is ejtse a sorozat favoritját. 

Kiválasztott cikk: A hajrában fordítva kupadöntős a Fradi

A nyíregyháziak nem egyszerűen megnehezítették a Ferencváros dolgát, de alig öt percre voltak attól, hogy ki is ejtsék. A hajrában óriási erőket mozgósított a Fradi, és az erejével egy kicsit elkészült Szpari nem bírta ki a nyomást. A szezon csak amiatt nem volt maradéktalan, mert a meccs idején még nem volt teljesen készen a nyíregyházi stadion, így a Szpari albérletben, Balmazújvárosban játszotta az elődöntőt. De jövőre az NB I-ben is találkozik a két csapat, immáron a nyíregyi stadionban. 

Varga Ádám (Ferencváros) 

Nemcsak csapatok, játékosok is hősökké váltak az idei kupaszezonban, és talán - majdnem - mindenki másnál jobban illik a leírás Varga Ádámra, a Ferencváros cserekapusára. A zöld-fehéreknek kimondottan nehéz útjuk volt a döntőig, hosszabbítások és büntetőpárbaj is kellettek a továbbjutáshoz, így nem meglepő módon főszereplővé lépett elő a csapat második számú kapusa. Varga kulcssszereplő volt a Debrecen ellen megnyert büntetőpárbajban, illetve a Szpari otthonában megnyert elődöntőn is, ahol óriási védéseket mutatott be. 

Kiválasztott cikk: Elfogadtuk, hogy padlóig kell nyomni a gázt

A rendkívül szimpatikus kapuson semmi nem múlt, a fináléban is kiváló teljesítményt nyújtott, de a csapattársai elmaradtak a várakozásoktól, így a szívósan és szervezetten küzdő Paks óriási meglepetésre - ám teljesen megérdemelten - elhappolta a kupatrófeát a Fradi elől. Varga nagyszerű játéka országosan ismertté tette, bár ezt valószínűleg szívesen elcserélné egy kupagyőzelmre. 

Szappanos Péter (Paksi FC)

Az tiszta sor, hogy a döntő legjobbjának választott paksi kapus a finálé egyik hőse volt, de Szappanos nem először játszott kulcsszerepet a Paksi FC kupamenetelésében. Már meglehetősen korán, a negyedik fordulóban komoly feladat elé került a Paks, hiszen a veretes kupamúlttal rendelkező Honvéddal találkozott, és csak büntetőkkel jutott tovább. Szappanos továbbvédte a Honvédot, de ez még csak a kezdet volt. 

Kiválasztott cikk: A paksi hős a Fradit akarta a döntőben

Az Újpest elleni, szintén hosszabbításban eldőlő mérkőzésen nem játszott a kapus, ám a Vasas elleni hosszabbításban már ott volt a pályán, és komoly védésekkel segítette a csapatát, csakúgy, mint a Kisvárda elleni elődöntőben, ahol hátrányból fordítva jutot tovább a Paks. Mind közül a legnagyobb tette azonban a kupadöntőn jött el, ahol nemcsak minden próbálkozást védett, de nyugodtságával erőt adott a kiválóan védekező paksiaknak. Nem volt kérdés egy pillanatig sem, hogy ő lesz a meccs ember a fináléban. 

Hirdetés