Elfogadtuk, hogy padlóig kell nyomni a gázt

2024. március 31.

Varga Ádám nevét alaposan megjegyezhette az NB I-es mezőny, hiszen bár második számú kapus a Ferencvárosban, egy bajnoki derbin és két rendkívül izgalmas kupameccsen is főszereplővé lépett elő. A 25 éves kapussal többek között arról beszélgettünk, hogy mi az előnye annak, hogy nagyon szoros a bajnokság, a MOL Magyar Kupában pedig fordulóról fordulóra igencsak kemény sorsolást kap a Fradi. 

Hirdetés

Varga Ádám, ha nem is első számú kapus a Ferencvárosnál, de bőven kijutott neki a drámákból az idei szezonban. Kezdődött azzal, hogy egy telt házas Újpest elleni derbin mutatkozott be (amit elég simán nyert meg a Fradi), majd jöttek sorban a rendkívül nehéz kupameccsek, ahol többször is főszerepet vállalt a 25 éves kapus. A Puskás Akadémi elleni, hosszabbításba nyúló rangadót a debreceni büntetőpárbaj követte, utóbbiban hőssé lépett elő Varga.

Kiválasztott cikk: A Fradi nyerte az idegek harcát Debrecenben

“Hát nem mondható éppen szerencsésnek a sorsolásunk, igen nehéz úton haladunk a célunk felé, de a kupasorozat már csak ilyen, nincs hatásunk a sorsolásra. Mondanom sem kell, a cél a kupagyőzelem, és ha sikerül elérnünk, csak még édesebb lesz a győzelem íze azáltal, hogy komoly csapatokat győztünk le menet közben” - mondta a molkupa.hu-nak a kapus.

Minden meccs egy döntő

Varga elmondta, bizonyos szempontból könnyű dolga van a Fradinak, mert minden bajnokinak úgy megy neki a csapat, mint egy döntőnek, és ez az elszántság a kupasorozatban már magától teljesül, hiszen egy meccsen dől el a továbbjutás, elég egy hiba, és nincs tovább.

Debrecenben megemlegetik a Fradi cserekapusát, az biztoss! 

Kredit: Fradi.hu 

“Minden fronton nyom minket az eredménykényszer, mert a Ferencváros a favorit mindkét hazai sorozatban. Nem is kérdés, hogy a duplázás a célunk, tovább akarjuk növelni az előnyünket a többi klubbal szemben, hiszen a Ferencváros a rekordbajnok az NB I-ben és a kupasorozatban is. Mondhatnám úgy is, csak azzal lennénk igazán elégedettek, ha mindkét trófea a vitrinünkben landolna” - mondta elszántan Varga.

“Annak, hogy a bajnokság ilyen szoros és hogy a MOL Magyar Kupában mindig nehéz ellenfelet sorsolnak mellénk, az a hatása, hogy eszünkbe sem juthat lazán venni akár csak egyetlen meccset is. Elfogadtuk, hogy a szezon végéig a padlóig kell nyomnunk a gázpedált.”

Ez nem könnyű feladat, hiszen a brutális kupasorsolás mellett a Fradi egyébként is a legnagyobb meccsterhelést szenvedte el a magyar klubok közül azzal, hogy (zsinórban másodszor) megélte a tavaszt az európai porondon is. Ráadásul van a csapatban egy játékos, aki ehhez még hozzátett 6-7 válogatott meccset is. Ez a valaki nem más, mint Varga posztriválisa, Dibusz Dénes.

Vargát ünneplik a társai a debreceni büntetőpárbaj után

Kredit: Nemzeti Sport/Szabó Miklós 

“Én is pont úgy vagyok vele, mint a csapat: egyetlen percre sem lazíthatok, hiszen Dénes valóban rengeteg meccset játszott idén, és ha bármi történne vele, készen kell állnom, hogy beugorjak. Az idei meccsterhelés jelenthetne gondot, de az az igazság, hogy nagy és erős a Ferencváros kerete, Sztankovics mester tud rotálni, ha a helyzet megköveteli. És ha egy olyan játékos kap lehetőséget, aki kevesebbet szerepel az első csapatban, az mindig kettőzött erővel küzd.”

A kupasorozat hőse

“Nem vagyok hős, csak tettem a dolgomat, és egyébként is: ha a büntetőpárbaj miatt a kapus kerül is reflektorfénybe, azért nyolcvan percet emberhátrányban lejátszani nagyon nehéz dolog, az egész csapat hősiesen játszott” - hárította el a bókot Varga, aki az ötödik fordulóban nemcsak a tizenegyeseknél, de az egész meccsen kiválóan védett Debrecenben.

“Örülök, hogy jó teljesítménnyel tudtam segíteni a csapatot. Volt bennem egy kis izgalom, de már jóval kisebb, mint amikor a derbin kellett beugranom. Kemény meccs volt a debreceni, az egész csapatnak kőkeményen kellett melóznia azért, hogy egyáltalán eljussunk a büntetőkig. Nem akarok álszerénynek tűnni, de tényleg úgy gondolom, hogy az egész csapat hősies volt” - mondta Varga.

A Ferencvárosra újabb keleti túra vár, és ez már a harmadik idén, a Nagyecsed és a Debrecen után következik a Diósgyőr. A kapus egyrészt nem boldog, mert megint nehéz meccs vár a Fradira, másrészt feldobja a lehetőség, hogy igazi kupahangulatban védhet.

Nincs kimondva, hogy Vargáé a kupa, de Sztankovics is tudja, milyen kiváló cserekapusa van 

Kredit: Fradi.hu 

“Talán a két legjobb szurkolótábor előtt fogunk összecsapni egy nagyon erős ellenféllel. Azt nem tudom, mit hoz a meccs, de hogy a hangulat és a körítés méltó lesz, abban egészen biztos vagyok”  - mondta Varga, aki most már nem bánná, ha egy meccsük végre a rendes játékidőben véget érne.

“Nem lenne rossz, ha végre nem 120 percet kellene a pályán töltenünk a MOL Magyar Kupában, de az előző két fordulón annyit feltétlenül nyertünk, hogy alaposan felkészülhettünk a drámai hosszabbításokra.”

“Nincs kimondva, hogy a MOL Magyar Kupa-meccseken én védek. Igaz, eddig az összes kupameccset megkaptam a mestertől, de ez nem jelenti azt, hogy bérelt helyem lenne a kapuban a kupameccseken. Ha megkapom a lehetőséget, megpróbálok élni vele, mert minden pillanat, amit a pályán töltök nagyon fontos a fejlődésem szempontjából. Ha az megint 120 percet, esetleg még utána büntetőrúgásokat jelent, akkor úgy fogunk továbbjutni!” 

Hirdetés