Alaposan bemelegít a kupafordulóra a mezőny

2024. január 12.

A megyei- és harmadosztályú csapatoknak a kupameccsel kezdődik az év, a többiek viszont erős felvezést kaptak. Három NB II-es csapat öt meccset húz le a rajttól a kupapárharcig, a Ferencváros pedig még két Konferencia Liga-párharcot is bekulcsol, mielőtt a Loki otthonában pályára lép a nyolcaddöntőben. Megnézzük, ki hogy melegít a MOL Magyar Kupa ötödik fordulójára. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa ötödik fordulója önmagában is igencsak izgalmasnak ígérkezik, hiszen alig akadt párharc, amiben egyértelmű favoritot tudunk mondani. A téli felkészülési időszak közepén még nehezebb formákról beszélni, az viszont segíthet valamelyest az esélyek belövésében, ha megnézzük, melyik csapat hogy vezeti fel a nyolcaddöntőket.

Kiválasztott cikk: Sorsolás: A Loki-Fradi az 5. forduló slágere

Van a mezőnyben három csapat, amelyeknél rendkívül egyszerű a dolgunk: a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban szereplő Mezőörs csak március 16-án, a két NB III-as csapat pedig március 3-án kezdi meg a bajnoki szereplését. Tehát a VLS Veszprém, a Szentlőrinc és a Mezőörs számára a kupameccsel kezdődik el a 2024-es naptári év.

Belehúznak a másodosztályúak

Négy másodosztályú csapat jutott a legjobb tizenhat közé, és több érdekesség is akad a Kozármisleny, a Vasas, a Nyíregyháza és a Tiszakécske tavaszi rajtjában. Itt van mindjárt a terhelés szempontjából egyáltalán nem lényegtelen körülmény, hogy hiába van a tavaszi szezonrajt és a kupameccs között négy forduló a Merkantil Bank Ligában, a négy kupacsapatból három is öt meccset játszik a kupaforduló előtt. A szerencsés kimaradó a Szpari, a másik három csapat a 18. fordulóból elhalasztott meccseit is kénytelen pótolni - ketten pont egymással találkoznak: március 14-én rendezik a Kozármisleny-Tiszakécske mérkőzést. Lesz egyébként másik kuparangadó is, az első tavaszi fordulóban a Nyíregyháza a Tiszakécskét fogadja - habár természetesen még nem hazai pályán, hanem ideiglenes otthonában, Balmazújvárosban.

Nagy csaták várnak a Szparira a kupameccsig 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC

A kupaforduló felvezetése vitán felül a listavezető Szparinak a legnehezebb, hiszen három nappal a szentlőrinci mérkőzés előtt sorsdöntő bajnokit vív legnagyobb riválisával, az ETO FC-vel. Ráadásul Győrben, így a szintén durva baranyai túra előtt is átutazza az egész országot a Szpari.

A Vasas nehéz meccsel kezd (a szintén feljutásra hajtó Szegeddel), de aztán kimondottan jó sorsolással megy a kupafordulóig, és a Kozármisleny sem panaszkodhat, hiszen egy kivétellel a tabella alsó felében álló csapatokkal találkozik. Az egy kivétel azonban nem akárki: az ETO FC-vel nem lesz könnyű dolga a parádés szezont futó mislenyieknek.

A Fradi útja messze a legnehezebb

Bár január elején kiderült, hogy a Ferencváros kap egy kis könnyítést a szövetségtől, hiszen az Olympiakosz elleni párharc két meccse között nem kell pályára lépnie a Diósgyőr ellen, a Fradi sorsolása így is brutálisan nehéz. A három fronton küzdő zöld-fehérek egyébként is a forduló egyik legnagyobb rangadójára készülnek Debrecenben, de a felvezetés sem lesz éppen sétagalopp, hiszen a görögök elleni párharc után még az Újpest elleni örökrangadó is belefér a naptárba a kupameccs előtt. Erről korábban itt írtunk bővebben.

Kiválasztott cikk: Még mindig a Fradi a favorit, de...

A Fradival kapcsolatban érdekesség, hogy már az első tavaszi fordulóban megkezdi a kupanapokat, hiszen zsinórban olyan csapatokkal találkozik, amelyek még állnak a kupasorozatban. A Kisvárda, az MTK, illetve az Újpest mellett a kupameccs főpróbáját is letudja a Fradi a Debrecen ellen.

A listavezető paksiak nem panaszkodhatnak a sorsolásukra 

Kredit: Paksi FC/Facebook

Mivel a rajt és a kupaforduló között öt fordulót is lejátszanak az NB I-es csapatok, értelemszerűen akadnak majd rangadók is a tizenkét csapatos mezőnyben. Nem panaszkodhat a sorsolására a listavezető Paks, amely a Puskás kivételével csupa alsóházi csapattal játszik, mielőtt a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében Újpestre utazna. Hasonló a helyzet a Kecskeméttel, a liláknak pont a Paks az egyetlen élcsapat az ellenfeleik között, pont ellentétes úton jár viszont az MTK, amely a Fradival, a Pakssal, a Vidivel és a Puskással is megütközik.

A Debrecen sem sétálva vezeti fel a forduló rangadóját, hiszen miután a bajnokságban fogadja a Fradit, játszik a Vidivel és Puskással, mielőtt újra összecsapna a Ferencvárossal. Nem kérdés, hogy a Loki-Fradi lesz a forduló rangadója, más kérdés, hogy milyen állapotban (és hangulatban) érkezik a meccsre a két gigász.  

Címlapkép: DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club)

Hirdetés