Megfordult a tavalyi döbbenetes trend

2024. január 11.

A legutóbbi kupaszezont kisajátították azok a csapatok, amelyek gyenge bajnoki szezont futottak, sőt közülük jó néhányan a kiesés elkerüléséért küzdöttek, miközben a MOL Magyar Kupában villogtak. Idén megfordult, vagy mondjuk inkább úgy: helyreállt a rendszer, és újra élcsapatok uralják a nyolcaddöntős mezőnyt, bár azért idén is akad kakukktojás. 

Hirdetés

Azt mindig is tudtuk, hogy a bajnoki szereplésnek szinte semmiféle hatása nincs a kupasorozatra, de ami tavaly történt, az azért elég furcsa helyzet volt. Történt, hogy a MOL Magyar Kupát gyakorlatilag olyan csapatok sajátították ki, amelyek nemhogy nem futottak jó bajnoki szezont, de többen - köztük a két döntős - konkrétan a kiesés elől menekült a saját osztályában.

Végül a finalisták közül a ZTE komoly nehézségek árán, a Budafok magabiztosan őrizte meg első-, illetve másodosztályú tagságát, de nem csak erről a két csapatról volt szó. Le is vontuk a konklúziót a molkupa.hu-n.

Kiválasztott cikk: Nem az élcsapatokról szól a kupaszezon

Előállt az a döbbenetes helyzet, hogy sem az első, sem a másodosztály első két helyezettje nem volt versenyben már a legjobb 32 között sem, sőt az NB I. két éllovasát alacsonyabb osztályú csapatok ejtették ki. Ugyanakkor a legjobb négy között ott volt a sereghajtóként simán kieső Vasas, a nyolc között pedig a szintén végig a kiesés elől menekülő Mezőkövesd is.

Idén egészen más a helyzet

Bár idén is akadtak már komoly meglepetések - az NB I dobogóján álló Fehérvárt például a harmadosztályú ESMTK ejtette ki -, az idei kupaszezonra azért némileg helyreállt a rend.

Az NBI két éllovasa még versenyben van 

Kredit: Paksi FC/Facebook

Ott van a mezőnyben a listavezető Paks és a legnagyobb esélyes Ferencváros is, illetve az NB I 5-8. helyezett csapatai is - a Puskás Akadémia talán csak azért nincs, mert a sorsolás a Fradi útjába sodorta. Szintén áll még a másodosztály listavezetője, a Nyíregyháza, a Merkantil Bank élcsapatai közül a Vasas és a Kozármisleny is, a két dobogós (Győr, Szeged) pedig azért nincs, mert első osztályú csapatok ejtették ki őket.

Hasonló a helyzet a nyolcaddöntős mezőny törpéivel: a megyei osztályú Mezőörs  az első helyen áll a Győr-Moson-Sopron megyei első osztályban, a két harmadosztályú pedig ugyan csak a második az Észak-Nyugati, illetve a Dél-Nyugati csoportban, de hogy élcsapatnak számítanak, az nem kérdés: a Szentlőrinc ugyanannyi ponttal (sőt, ugyanolyan gólkülönbséggel) áll, mint a listavezető Iváncsa, míg a Veszprém mindössze két ponttal van lemaradva az éllovas Tatabánya mögött.

Akad azért kakukktojás

Ha nem is sokkoló meglepetések, hanem inkább a kedvező sorsolás miatt, de idén is akadnak a bajnokságaikban küszködő csapatok a MOL Magyar Kupa tavaszi szakaszában. Ilyen az NB I-ben kieső helyen álló Zalaegerszeg, vagy az egyetlen csapat, amelyet a címvédő megelőz a bajnoki tabellán: a Kisvárda. Kicsit talán ide sorolható az Újpest is, bár annyira szoros a mezőny, hogy egy-két győzelemmel a lilák máris élcsapatnak számítanak, holott jelenleg a 8. helyet foglalják el a 12 csapatos NB I-ben.

Kiválasztott cikk: Dr. Fodor a kupa és a bajnokság különbségeiről

Egy másodosztályú csapat is van a küszködők között, a Tiszakécske a legjobb kieső helyen áll, bár csak egyetlen pont választja el a már bennmaradó BVSC-től. Ezeknek a csapatoknak talán fontosabb a bennmaradás biztosítása, mint a kupasorozat, de a tavalyi szezon azt mutatja, egyszerre is megoldható a két feladat. 

Címlapkép: Paksi FC/Facebook

Hirdetés