Nem az élcsapatokról szól a kupaszezon

2022. december 14.

A kupasorozattól szinte el is várja az ember, hogy minden szezonjában vaskos meglepetések egész sora borzolja a favoritok szurkolóinak kedélyeit, de a MOL Magyar Kupa idei kiírása még ebből a szempontból is kiemelkedik. A ligák élcsapatai hiányoznak, persze egyet kivéve.

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata között van három NBIII-as, négy NBII-es és kilenc NBI-es csapat, és - egy kivétellel - van egy bizonyos dolog, ami közös bennük: egyikük sem vezeti a saját bajnokságát, sőt a dobogóra is épphogy odaférnek. Az egyetlen kivétel természetesen az Iváncsa, amely - pont az utolsó fordulóban aratott győzelmével - átvette a vezetést az NBIII középső csoportjában. Az iváncsaiak a bajnokság nagy részében az első helyért harcoltak, de a dobogóról nem csúsztak le egyszer sem, így ők valóban élcsapatnak számítanak a saját osztályukban.

Kiválasztott cikk: Tovább álmodhatnak az iváncsai csodatevők

Nem sokkal marad le a dobogóról ugyanebben az osztályban az ESMTK sem, a pesterzsébetiek egyetlen ponttal szorulnak csak a negyedik helyre, azaz tulajdonképpen élcsapatnak számítanak. Nem úgy, mint a szintén a harmadosztály középső csoportjában szereplő Monor, amely az ősz végi feltámadásának köszönhetően mozdult el a kiesőhelyről. Érdekes, hogy mindhárom állva maradt NBIII-as klub a középső csoportban szerepel.

Csak a dobogó alsó foka

Az első osztály két éllovasa, a Ferencváros és a Kecskemét már nincs versenyben. A Fradit pont az Iváncsa ejtette ki, a Kecskemét pedig a kupaspecialista ETO FC ellen szaladt bele a késbe, azaz megvalósult az a furcsa helyzet, hogy a legmagasabb osztály éllovasát egy harmadosztályú, a második helyezettet pedig egy másodosztályú csapat ejtette ki. Az első osztály dobogóját így egyedül a Kisvárda képviseli a MOL Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata között.

A Kecskemét lett az idei első komoly skalpja 

Kredit: molkupa.hu 

Hasonló a helyzet a másodosztályban is, az első helyen álló Diósgyőr hazai pályán esett ki a szintén NBII-es Szegeddel szemben, a második Pécsi MFC-nek pedig nem volt szerencséje a sorsolásnál, hiszen a tavalyi döntős Paksot kapták, és nagy csatában kiestek. A másodosztály dobogójának becsületét a kupasorozat történetének egyik legsikeresebb csapata, az MTK menti meg.

Érdekesség, hogy ha az élcsapatok hiányoznak is, az első két osztály nehéz helyzetben lévő csapatai elég jól hasítanak a kupasorozatban. A másodosztályban két kiesőhelyen álló csapat, a Békéscsaba és a Budafok is versenyben van még, és a Győr sem mondható éppen élcsapatnak a 10. helyével. Igaz, az ETO tavaly is hasonlóan szerepelt a bajnokságban, a Magyar Kupában viszont bravúrok egész sorát bemutatva az elődöntőig menetelt.

Az első osztályú tabella is - szó szerint - a feje tetejére állt a kupasorozatban, hiszen míg az élcsapatok nincsenek ott, addig az alsó fertály nagyon is jelen van a nyolcaddöntőben. A tabella utolsó négy helyezettje (Mezőkövesd, Újpest, Honvéd, Vasas) mind tagja a legjobb 16 mezőnyének.   

Hirdetés