Tovább álmodhatnak az iváncsai csodatevők

2022. november 23.

Új sorozatot indítunk, ebben bemutatjuk a nyolcaddöntők résztvevőit a Magyar Kupa-szereplésük tükrében. Az első részben ki mással is foglalkozhatnánk, mint az idei kupaszezon legnagyobb óriásölőjével, a Ferencvárost óriási bravúrral kiejtő Iváncsa KSE-vel. 

Hirdetés

Ha azt mondom, Iváncsa, te azt mondod: kupabravúr! A Fejér megyei kiscsapat idén úgy rakta fel magát a magyar futballtérképre, mintha mi sem lenne természetesebb, pedig a csapat státuszát nézve messze nekik volt a legnehezebb a sorsolásuk.

 

A jelenleg állva maradt mezőnyből - a többi NBIII-as klubhoz hasonlóan - az iváncsaiak azok közé tartoznak, akik mind a négy fordulóban pályára léptek, és bár az első két játéknapon még megyei osztályú ellenfelekkel találkoztak, a két legmagasabb osztály belépésével alaposan belehúztak a sorsolásokon. A harmadik fordulóban a tavaly még első osztályú Gyirmótot kapták, és győzték le ugyanúgy 3-2-re, mint a következő körben a Ferencvárost.

Kiválasztott cikk: NBIII-as kiscsapat ejtette ki a címvédő FTC-t

A két bravúrgyőzelem között azonban jelentős különbség volt. A győriek ellen az osztálykülönbség ellenére simán nyertek, már 3-0-ra vezetett az Iváncsa, amikor a Gyirmót szépíteni tudott. A Ferencváros elleni 3-2 viszont egészen másként alakult, a szívósan küzdő kiscsapat kétszer is ki tudott egyenlíteni és a hosszabbításban fordította a maga javára a párharcot - nem kis részben kapusának, Varga Ádámnak köszönhetően. A Fradi aztán sportszerű vesztesnek bizonyult, hiszen a következő Európa Liga-meccsére meghívta a teljes iváncsai csapatot

Kiválasztott cikk: Az iváncsai hős a ráadásban már tudta

Az ötödik forduló sorsolása lehetett volna szigorúbb és engedékenyebb is az Iváncsával, hiszen a két éve még NBII-es, azóta a másodosztályban szereplő Budafokot kapták. De aki legyőzte az első osztályt vezető Fradit, illetve a másodosztályban a feljutásért küzdő Gyirmótot, annak nincs kitől félnie.

Félprofi amatőrök

Ahogy Varga Ádám is mondta a molkupa.hu-nak a bravúrgyőzelem utáni interjújában, a csapat papíron félprofikból áll, de a kapus szerint a játékosok státusza sokkal közelebb áll az amatőrökhöz. “Mindannyian munka mellett focizunk” - mondta a kapus.

Az egykori válogatott játékos, Tóth András nagyszerű munkát végez az Iváncsa KSE-vel 

Kredit: molkupa.hu

Bár az NBIII-ban is vannak olyan csapatok, amelyeknél valóban profi körülmények és fizetések várják a játékosokat, az iváncsaiak évről évre nagyszerűen szerepelnek a harmadosztályban, és csak saját mértéktartásuk miatt nem szerepelnek egy osztállyal feljebb. Három évvel ezelőtt az Iváncsa megnyerte az NBIII középső csoportját, ám a tulajdonos úgy döntött, nem vállalják a másodosztályt, és visszaléptek a playofftól. Érdekesség, hogy az iváncsaiak mögött végző Kecskemét nemcsak hogy feljutott, de azóta az NBI-ben szerepel, nem is akárhogyan.

Amikor a Ferencváros elleni kupameccs előtt beszélgettünk a klub elnökével, Baki Imrével, az Iváncsa éppen a csoportja első helyén állt, de a sportvezető elmondta, nem kívánja veszélybe sodorni a klub létét azzal, hogy túlvállalja magát. Azóta a klub a második helyre csúszott vissza, de továbbra is versenyben van a bajnoki címért, bár a prioritások nyilván némileg elmozdultak azzal, hogy az Iváncsa története során először bejuthat a MOL Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé. 

Hirdetés