Öt fontos gól a kupaszezonból

2023. május 24.

Van, amelyik nagyon fontos volt a meccs alakulása, sőt az egész kupaszezon szempontjából, de a válogatásunkba bekerült néhány találat esztétikai szempontok miatt is: íme a MOL Magyar Kupa 2022/23-as szezonjának öt fontos gólja. 

Hirdetés

Elkényeztettek minket a MOL Magyar Kupa csapatai a 2022/23-as szezonjában, hiszen szebbnél szebb gólok születtek. A molkupa.hu és a MOL Kupa Tv kétszer is rendezett gólszépségversenyt, ahol értékes nyereményekkel gazdagodtak a szavazók, és most, hogy vége van a kupaszezonnak, mi is jelentkezünk még egy ilyen összeállítással.

Annyiból rendhagyó lesz az alábbi gyűjtemény, hogy nem feltétlenül csak az esztétika alapján válogattunk, hanem szerepet játszott a találatok jelentősége is. De persze akad köztük azért szépségdíjas is.

Szalay Szabolcs (ZTE) a Budafok elleni döntőben

Mivel gyakorlatilag már csak másodpercek voltak hátra a kupadöntő hosszabbításából és vezetett a ZTE, maga a gól talán nem annyira fontos, ellenben bármilyen mércével mérve gyönyörű. A zalaiak fiatal támadója, Szalay Szabolcs elképesztően találta el a labdát, ami hiába érkezett egészen messziről, Gundel-Takács Bencének esélye sem volt a tökéletesen helyezett lövés hárítására.

Szalayval - valamint az első gólt szerző Németh-tel - a kupadöntő után beszélgettünk egyet, ott szóba került, hogy a 19 és 22 éves játékosok szerint semmit nem számít egy ilyen helyzetben, ki hány éves.

Molnár Gábor (Mezőkövesd) a ZTE elleni negyeddöntőben

A kövesdi Molnár káprázatos találata nem osztott, nem szorzott, hiszen a Zalaegerszeg végül 4-1-re nyert Mezőkövesden, és teljesen megérdemelten ütötte ki a hazaiakat. Amikor azonban a játékos nekifutott ennek az egészen parádés gólt hozó szabadrúgásnak, még csak 1-0-ra vezettek a vendégek, és az egyenlítés után az ekkor már legerősebb felállásában játszó Mezőkövesd nyílttá tudta tenni a párharcot.

Igaz, csak néhány pillanatra, mert alig néhány perccel később Tajti Mátyás visszaállította a Zete vezetését, de ettől még Molnár góljának ott van a helye a kupasorozat legszebb találatai között.

Kercsó Bence (Iváncsa) a Ferencváros ellen a 16 közé jutásért

Az egész kupaszezon legnagyobb szenzációja - természetesen a másodosztályúként kupadöntőbe jutó Budafok mellett - az Iváncsa bravúrja volt a Ferencváros ellen. Az NBIII-as kiscsapat hosszabbításban ejtette ki a Ferencvárost, és bár több kulcsszereplője is akadt a harmadosztályú csapat bravúrjának, a gólszépségversenyből sem maradhat ki az iváncsaiak továbbjutását jelentő gól, ami a 96. percben esett.

Kercsó gólja, illetve az Iváncsa nagyszerű teljesítménye a kupasorozat esszenciája: máshol nem fordulhat elő, hogy az Európa Liga legjobb 16 csapata közé jutott, címvédő Ferencváros kikap egy két osztállyal alatta szereplő kiscsapattól. A MOL Magyar Kupában viszont rendszeresen előfordulnak ilyen csodák. Hogy a gól nem a legszebb? Nos, ez most tényleg mellékes.

Ferenczi János (Debrecen) a Puskás elleni negyeddöntőben

Egy újabb “felesleges” gól, már ha egyáltalán lehet ilyet mondani egy ilyen remekül eltalált átlövésről. Annyiból valóban nem sokat számított, hogy a Puskás Akadémia meglepően simán, 3-1-re nyert a Debrecen otthonában, méghozzá úgy, hogy már a 12. percben 2-0-ra vezetett. Ferenczi remekbe szabott bombája a 30. percben visszahozta a debreceni reményeket.

Azonban hiába próbálkozott nagy erőkkel a Loki, a Puskás kiválóan játszott és a hajrában bebiztosította a továbbjutását. Mivel a legjobb négy között egyértelműen a felcsútiak tűntek a legjobb csapatnak, ekkor sokan azt gondolták, a PAFC szerzi meg története első kupagyőzelmét, ám ez nem így lett, helyettük egy másik elsőbálozót ünnepeltünk április 3-án a Puskás Arénában.

Beke Péter (Budafok) a Vasas elleni elődöntőben

A gólkirály útban a trón felé! Beke Péter a kupaszezon egyik legnagyobb felfedezettje, az NBI-es csapatokat gólokkal és gólpasszokkal szomorító ifjú csatár berobbant a kupaszezonban. Több szép gólt is szerzett, a legszebb közülük talán a Vasas elleni második, ahol nemcsak egy rutinos védőt ültet be a hintába, de már a labdaszerzést is magára vállalta.

Beke hat góllal - holtversenyben - végzett az élen a MOL Magyar Kupa 2023-as szezonjában, ám ugyanez a bravúr a csapatának nem sikerült, hiszen a Budafok kikapott a fináléban. Ennek ellenére Beke Péter nevét egészen biztosan megjegyezte mindenki - nemcsak a Vasas és a Kisvárda.

Hirdetés