Összeállt a kupaszezon álomcsapata

2023. május 16.

Egyszerre hálás és hálátlan feladat álomcsapatot összeállítani, ám a MOL Magyar Kupa 2023-as döntője után annyira nem volt nehéz dolgunk, hiszen több posztra is kihagyhatatlan játékosok jelentkeztek. A gólkirály, a kuparekorder és a legnagyobb óriásölő is ott van a csapatunkban. 

Hirdetés

Lezárult a MOL Magyar Kupa 2022/23-as szezonja, a fináléban a ZTE legyőzte a másodosztályú Budafokot, és a tizenkilencedik kupagyőztes klub lett. A zalaegerszegiek sikere abszolút megérdemelt, magabiztosan meneteltek végig a sorozaton, de ha egyénekre le lehet bontani egy kupaszezont, akkor azért nem a Zete adja a szezonválogatott teljes állományát.

Ők a szezon csapata, de nem az álomcsapat 

Kredit: molkupa.hu 

A molkupa.hu által elkészített kupaválogatott természetesen távolról sem hivatalos, egyszerűen csak ezek voltak azok a játékosok, akik komoly nyomot hagytak a MOL Magyar Kupa idei kiírásában - bár az nyilván nem lep meg senkit, hogy a két döntős alkotja a csapat javát. Íme tehát:

Varga Ádám (Iváncsa) - Kálnoki-Kis Dávid (ZTE), Jagodics Márk (Budafok), Mocsi Attila (ZTE), Gergényi Bence (ZTE)  - Soltész István (Budafok), Batik Bence (Puskás Akadémia), Szendrei Norbert (ZTE) - Szalay Szabolcs (ZTE) Németh Dániel (ZTE) Beke Péter (Budafok)

A kapusposzton nem lehet kérdés: Varga Ádám a Ferencváros ellen bemutatott elképesztő védéseivel egy csapásra országos ismertségre tett szert. A futball mellett teljes állásban dolgozó kapussal mi is beszélgettünk a Fradi kiejtése után, sportszerűen kikérte magának, hogy ő lenne a meccs hőse, hiszen az egész csapat remekelt a címvédő ellen. Szóba kerülhetett volna még a paksi negyeddöntőn parádézó Vasas-kapus, Dombó Dávid, de Varga kiszorításához a csapatának kupát kellett volna nyernie - ez pedig nem történt meg.

Kiválasztott cikk: Az iváncsai hős a ráadásban már tudta

A védelemben természetesen ott van a Zete csapatkapitánya, Kálnoki-Kis Dávid, aki döbbenetes rekordot állított fel a MOL Magyar Kupában: nemcsak a hatodik kupadöntőjében lépett pályára, de a ZTE már a harmadik csapata, amivel kupagyőzelmet szerzett. A védelem közepén az a Jagodics Márk szerepel, aki az utolsó három fordulóban - három NBI-es csapat ellen - kiválóan irányította a budafokiak hátsó sorát. Tette ezt olyan hatékonyan, hogy Boér Gábor a döntő előtt őt jelölte meg arra a kérdésre, hogy kit venne ki az ellenfél csapatából. Mivel a döntőben mindkét csapat három védővel állt fel, így mi is így alakítottuk ki a szezon csapatát: a harmadik védőnk a válogatott kerettag Mocsi Attila, aki nélkül elképzelhetetlen a zalaegerszegi védelem. Kálnokival a döntő előtt beszélgettünk: 

Kiválasztott cikk: A kupakirály nem hagyná reménykedni a Budafokot

A középpályára nemcsak azért került be Soltész István, mert a budafoki játékosnak komoly szerepe volt csapata kiváló kupaszereplésében, hanem azért is, mert Soltész nevesítésével szeretnénk felhívni az MLSZ figyelmét egy szabálymódosítási javaslatra. A kulcsjátékos ugyanis nem léphetett pályára a fináléban sárga lapjai miatt, holott az UEFA és a FIFA több sorozatában is az a szabály, hogy csak a piros lapos eltiltás kizáró ok egy döntőről, a sárgákat a finálé előtt törlik.

Nem Batik Bencén múlt, hogy a Puskás Akadémia nem tudott története második döntőjébe bejutni, hiszen a zalaegerszegi elődöntőben nem lépett pályára, pedig nem akármekkorát alakíthatott volna a felcsúti középpályás, ha bejut a fináléba. Batik a kupatörténelem egyik legsikeresebb játékosa, hiszen négyszer is megnyerte a sorozatot: háromszor a Ferencvárossal, egyszer a Honvéddal. A középpálya utolsó tagja az a Szendrei Norbert, aki 22 évesen már abszolút alapembere a Zetének, és bár a posztján játszókra gyakran mondják ezt, rá tökéletesen igaz, hogy ha a pályán mutatott játéka nem is a leglátványosabb, a hiányát fájóan megérezné a csapata.  

Szendrei mindig ott, ahol lennie kell! 

Kredit: molkupa.hu 

A csatársorba csupa fiatal került be, ami nem meglepetés, hiszen a ZTE és a Budafok is sok fiatal magyar játékost alkalmaz. Természetesen ott van a sorozat idei gólkirálya, a szezon egyik nagy felfedezettje Beke Péter, aki egyébiránt a másodosztályban is csapata legeredményesebb támadója volt. A ZTE-től szerződtetett csatár szinte biztosan az NBI-ben kezdi a következő szezont.

Kiválasztott cikk: A Vasasnak is nekiront a budafoki sztárcsatár

Ott aztán többször is összecsaphat majd a kupadöntőt eldöntő két egerszegi fiatallal, Szalay Szabolccsal és Németh Dániellel. A Zete két ifjú támadója kihagyhatatlan a szezon csapatából - és nemcsak azért, mert az első osztályú csatároknak nem volt valami nagy idényük a kupában -, a még tinédzser Németh a 116. percben döntötte el a finálét, a nála alig valamivel idősebb Szalay pedig káprázatos szabadrúgásgóllal tette emlékezetessé a döntőt. A két játékossal közös interjút készítettünk a finálé után: 

Kiválasztott cikk: A ZTE ifjú gólvágói szerint nem a kor számít

A csapatba bekerülhetett volna még a másik két társgólkirály, a nagyatádi Horváth Péter, és a Lenti SE támadója, Lukács Máté, akik Bekéhez hasonlóan hat góllal zártak, de a hősies ESMTK-ból, vagy az év bravúrját bemutató Iváncsából is válogathattunk volna még játékosokat. Majd legközelebb. 

Hirdetés