A ZTE ifjú gólvágói szerint nem a kor számít

2023. május 10.

Két tinédzser, Szalay Szabolcs és Németh Dániel döntötték el a MOL Magyar Kupa döntőjét 2023-ban, és bár ez nem meglepő a Zalaegerszeggel kapcsolatban, ahol kimondott cél a fiatal játékosok felépítése, a magyar mezőnyből kimelkedik hitvallásával a Zete. Szalayval és Németh-tel a döntő izgalmairól, a büntetők lehetőségéről és a nemzetközi kupáról is beszélgettünk. 

Hirdetés

Az ősszel tíz gólt szerző amerikai center, Edu Ikoba, illetve az egész NBI leggyorsabb játékosa, Meshack Ubochioma nem sokra jutott a rendkívül szervezett budafoki védelemmel a kupadöntőben. Igaz, előbbinek csak egy félidő, utóbbinak 77 perc jutott a fináléban, mielőtt Boér Gábor úgy döntött, kockáztat, és két sihederre bízza csapata igencsak döcögő támadójátékát.

Kiválasztott cikk: Hosszabbítás után kupagyőztes a ZTE

Azóta megkérdeztük a szakembert, miért döntött a 19 éves Németh Dániel, illetve a 21 éves Szalay Szabolcs bevetése mellett, de valójában a tények beszélnek a két fiatal helyett: Németh szerezte a Zete első gólját a 117. percben, Szalay pedig megadta a kegyelemdöfést a Budafoknak.

“Tudtuk, hogy ha csereként beállunk, a mi feladatunk lesz, hogy eldöntsük a kupadöntőt. Ez persze komoly nyomást helyez ránk, és ilyenkor nem számít, hány éves egy játékos, ugyanúgy csak az számít, amit a közösbe tesz” - mondta széles mosollyal Németh.

“Danival mindketten aláírtuk volna előre ezt a forgatókönyvet még annak az árán is, hogy nem voltunk a kezdőcsapat tagjai’” - tette hozzá nevetve Szalay. “Hogy lőttem-e már ennél szebb gólt? Hát, talán az utánpótlásban szereztem hasonlót, de az biztosan nem volt ennyire fontos.”

Van baj a támadójátékkal, de megoldják  

Míg a ZTE egész ősszel kiválóan játszott és szórta a gólokat, tavaszra valami megtört a támadójátékban. Ahogy korábban Ricardo Moniz, úgy Boér Gábor is próbálja variálni a támadósor összetételét, a kupadöntő előtti - kulcsfontosságú - bajnokin például a két fiatallal kezdett, utána hozta be a rutinos támadóit, a kupadöntőn viszont pont fordítva történt.

Gratulálok, sporttárs! 

Kredit: ZTE FC 

“Én elég gyengén játszottam Mezőkövesden, úgyhogy nem csoda, hogy a döntőben csak csereként léphettem pályára. Természetesen érzékeljük mi is, hogy mintha egy mentális gát lenne a támadókban, hiszen a kulcspillanatokban nem mindig hozunk jó döntéseket, de talán pont egy olyan győzelem kellett, mint a MOL Magyar Kupa megnyerése, hogy átbillenjünk” - magyarázta Szalay.

“Az, hogy 19 évesen mindent eldöntő gólt szereztem egy kupadöntőn, komoly önbizalmat ad, és egyetértek Szabival: szerintem is csak egy lökés hiányzik, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek” - tette hozzá Németh, aki a “tisztelgős” gólöröméről is mesélt nekünk.

“Már a meccs előtt eldöntöttem, hogy ez lesz a gólörömöm, ha betalálok. Marcus Rashford inspirálta, akinek idén nagyon tetszik a játéka, pedig a nemzetközi futballban nem a Manchester United, hanem a Bayern München a kedvenc csapatom. Szóval előre tudtam, hogy így fogok örülni, az viszont külön jól jött ki, hogy a táborunk előtt ünnepelhettem. Csodálatos érzés volt, soha nem felejtem el.”

Németh Dániel gólja az MK-döntőben

A 117. percben tört meg a jég: a 19 éves Németh Dániel góljával a ZTE előnybe került, majd megnyerte a Magyar Kupát. 💪🏆

Posted by M4 Sport on Wednesday, May 3, 2023

Németh gólja előtt a stadionban már mindenki elkönyvelte, hogy itt bizony büntetők lesznek, Boér is azt mondta, pont a gól előtti pillanatokban szólt a stábjának, hogy kezdjék el összeírni a büntetőlövők névsorát.

“Biztos vagyok benne, hogy a lövők között lettem volna, és bár átfutott az agyamon, hogy 11-est kell lőnöm, az utolsó pillanatig bíztam benne, hogy nem kerül rá sor. Az első félidőben még keresgéltük a ritmust, de a második játékrészben és a hosszabbításban már mi irányítottunk, és ahogy fáradt az ellenfél, egyre jobban éreztem, hogy hibára tudjuk késztetni őket” - mondta Szalay, akivel hasonló véleményen volt csatártársa is.

“Szerintem én is a lövők között lettem volna. Furcsa is lenne, ha pont a csatárok nem állnának oda büntetőt lőni, hiszen általában nekünk van a legjobb rúgótechnikánk a csapatból. Szerencsére nem került rá sor, de le a kalappal a Budafok előtt, hogy ilyen sokáig nem tudtuk eldönteni a finálét.”

Nagy köszönet jár az erőnléti edzőnek

Nemcsak a zalaegerszegiek, de a budafokiak is elmondták, hogy a ZTE-játékosok elképesztő erőnléte lehet a kupadöntő kulcsa, és elnézve, hogy az első osztályú klub csak a büntetőrúgások előtt 3-4 perccel tudta feltörni másodosztályú ellenfele védekezését, elmondható, hogy így is lett.

Kupagyőztes! 

Kredit: ZTE FC 

“Az erőnlétünk döntött. Az, hogy Dani a 117. percben így meg tudott villanni, az erőnlétünkért felelős stáb munkáját is dicséri, és nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen állapotban tudunk lenni a meccsek hajrájában” - mondta Szalay.

“Nagyon sok munkánk van abban, hogy ilyen jó kondiban van a csapat, és sokan kérdezték, hogy készen állunk-e a kupagyőzelemmel együtt járó nemzetközi szereplésre. Pont az erőnlétünk az, ami miatt egyértelműen igen a válaszom, és bár fejlődni mindig lehet és kell, én személy szerint már alig várom, hogy nemzetközi kupameccsen szerepeljek” - tette hozzá Németh, akivel teljesen egyetértett csatártársa is.

“Egyébként sem érzem úgy, hogy 21 évesen olyan nagyon fiatal lennék, de szerintem nem is a kor számít, hanem az érettség. A rutint részben meccseken kell összeszedni, de ha végignézünk a nemzetközi futballon, azt látjuk, hogy már tizenéves korukban a mély vízbe dobják a legnagyobb tehetségeket, és sokan megállják közülük a helyüket. Úgy gondolom, még sok van hátra a pályafutásomból, de egy percet sem szeretnék elvesztegetni belőle: folyamatosan fejlődni és tanulni akarok, ott akarok lenni a pályán, hogy segíteni tudjam a csapatomat.”

Szalay Szabolcs bődületes szabadrúgásgólja a kupadöntőben

3⃣0⃣ méteres bombagól: Szalay Szabolcs elképesztő találatot szerzett a kupadöntőben. 🤯👏🇭🇺

Posted by M4 Sport on Wednesday, May 3, 2023

“Engem nem stresszel Európa, nem nyomásnak, hanem nagy lehetőségnek élem meg, hogy nemzetközi kupameccseket játszhatunk nyáron. Itt a lehetőség, hogy megmutassuk magunkat!” - zárta a gondolatait Szalay. 

Hirdetés