Rangadók sora jön a harmadik fordulóban

2023. augusztus 30.

Egykori kupagyőztesek, alacsonyabb osztályú gólgépek és a szezonrajtot remekül elkapó kiscsapatok okozhatnak izgalmat a MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában, ahol már a két legfelső osztály csapatai is beszállnak a játékba. Van egy olyan párharcunk, ami egykor kupadöntőben is létrejött, a tavalyi döntősre és a kupa címvédőjére is rázós Észak-Keleti túra vár, a megyei csapatok közül viszont csak kettőnek volt szerencséje.  

Hirdetés

A kupasorozat harmadik fordulójára szokták mondani, hogy a legigazságtalanabb, vagyis inkább a legkevésbé kiegyenlített. Nem is alaptalanul, hiszen míg a MOL Magyar Kupa első és második körében a harmadosztály, illetve az alatta szereplők között nincs hatalmas játéktudásbeli különbség, addig a harmadik fordulóban belépő két legmagasabb osztály klubjaival előfordulhat, hogy ellenfelük akár három osztállyal alacsonyabban szerepel náluk. Íme a teljes sorsolás:

Kiválasztott cikk: Volt kupagyőztesek vonulnak egymás ellen

Ráadásul az első osztály csapatai a harmadik körben védettséget élveznek, azaz egymással nem kerülhetnek szembe, így a legnagyobb rangadó maximum I. és II. osztályú csapatok összecsapása lehet. És ez így is van idén, de az alacsonyabb osztályokban is bőven találunk érdekesnek ígérkező párharcokat. 

Pécsi MFC (NB II.)-Újpest FC (NB I.) 
A forduló legnagyobb rangadója ez a párharc, akár a csapatok jelenlegi helyzetét, akár a történelmét nézzük. A pécsiek kiválóan rajtoltak a másodosztályban, hat forduló után még veretlen a csapat, és az újpestiek is kezdik megtalálni a ritmust a tavalyi, kimondottan kudarcos szezon után. Ha a két csapat helyezését vesszük alapul, az összes párharc közül a Pécs-Újpest a legerősebb a MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában.

Az 1987-es kupagyőztes Újpest a Pécs legyőzése után 

Kredit: magyarfutball.hu - Képes Sport 

Arról nem is beszélve, hogy történelmileg is komoly súlya van az összecsapásnak. A pécsiek három kupadöntőben szerepeltek, ami szintén nem rossz, de sehol nincsenek az újpestiekhez képest, akik tizennyolc döntőt vívtak, ezeken tizenegy kupagyőzelmet szereztek. A Pécs ezzel szemben csak egyszer tudott nyerni, és két elbukott fináléja közül egyet pont az Újpest ellen abszolvált: 1987-ben a Dózsa nagy csatában 3-2-re nyert a Népstadionban. A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában ez az egyetlen olyan párosítás, ami korábban kupadöntőben is kialakult.

Unione FC (Bp, megye I.)-Csepel UFC (Bp, megye I.)
Két megyei osztályban - vagyis a BLASZ-ban - szereplő csapat is tud komoly rangadót játszani, és nemcsak azért, mert ennek a párosításnak köszönhetően vált biztossá, hogy lesz megyei osztályú csapat a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában is.

Kiválasztott cikk: A Csepel-szigetre költözött a Budapest Kupa

Az Unione és a Csepel UFC jelenléte a harmadik fordulóban részben meglepetés, részben papírforma. Azért meglepetés, mert a Budapest kupából csak playoff után jutottak egyáltalán a főtáblára, azaz a legjobb négybe sem jutott be egyikük sem. És azért papírforma, mert két erős csapatról beszélünk, a BLSZ I. osztályát tavaly magabiztosan nyerte meg az Unione, a csepeliek pedig a 6. helyen végeztek. Az óbudaiak lehetnének akár NB III-as csapat is, de nem vállalták a harmadosztályt.

Putnok (NB III.)-Budafok (NB II.) 
Két óriásit rajtoló csapatot sodort egymás útjába a sorsolás, és bár osztálykülönbség van a csapatok között, ráadásul a budafokiak igazi kupaspecialisták, ezúttal biztosan nagyon nehéz túra vár rájuk. A Putnok ugyanis a feljutást tűzte ki célul a harmadosztályban, és olyan serényen látott munkához, hogy veretlenül, száz százalékos teljesítménnyel vezeti a csoportját, a Magyar Kupa első két fordulóját pedig 19-1-es (!) gólkülönbséggel tudta le.

Kiválasztott cikk: Mindenkit maga alá gyűr a putnoki gólgép

A putnokiak képesek lehetnek komoly meglepetésre, de nincs szerencséjük a sorsolással, mert a Budafok nemcsak vérbő kupamenő (és tavalyi ezüstérmes), de idén is kiváló formában kezdte meg a másodosztályt. Sok változás volt a XXII. kerületieknél, kicsit talán váratlan is a remek szereplés, mindenesetre a csapat hat forduló után a második, feljutást érő helyen áll a Merkantil Bank Ligában.

Cigánd (NB III.)-Zalaegerszeg (NB I.) 
Két osztálynyi különbség is van a csapatok között, ráadásul az első osztályú ZTE-ben tisztelhetjük a sorozat címvédőjét, mégsem mehet biztosra a harmadosztályú Cigánd ellen Boér Gábor csapata. És ennek nem csak annyi az oka, hogy Zalaegerszeg elhelyezkedéséből adódóan a Zete mindenhova sokat utazik, de talán a leghosszabb túrájuk lesz idén a szlovák-ukrán-magyar hármas határtól egy ugrásra fekvő Cigándra való utazás.

Cigándon indul a címvédő küldetés a Zetének 

Kredit: molkupa.hu 

A hazai kiscsapat parádésan kezdte a szezont, még veretlen az NB III. Észak-keleti csoportjában és a második helyen áll a Putnok mögött, az egerszegiek pedig nemcsak hogy nem rajtoltak jól (öt játéknap után négy vereséggel az utolsó előttiek), de komoly változások is zajlanak a csapatnál, óriási a jövés-menés Egerszegen, és ez ritkán barátja a kiegyensúlyozott teljesítménynek.

Soroksár (NB II.)-Kecskemét (NB I.) 
Két egykori kupagyőztes találkozik a MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában (összesen három ilyen párharc lesz, a fent említett Pécs-Újpest mellett a III. Kerület-Diósgyőr ilyen még), de nem emiatt lesz rangadó, hiszen a soroksáriak kupagyőzelme pont száz éve esett, és a kecsóiak sikere óta is eltelt már egy bő évtized.

2011-ben a Kecskemét nagy meglepetésre legyőzte a Videotont a kupadöntőben 

Kredit: MTI Archív

A Kecskemét tavalyi feljutása óta egyértelműen élcsapatnak számít a bajnokságban, tavaly ezüstérmet szerzett (igaz, a kupából a másodosztályú Győr ejtette ki), és idén is a dobogó várományosa. A Soroksár is jól kapta el a rajtot a Merkantil Bank Ligában, a rendkívül szoros bajnokság hetedik helyén áll és biztosan nagyon készül az élcsapattá avanzsáló kecskemétiek vendégjátékára.

Rájuk is érdemes lesz figyelni

Lesznek még nagy csatát ígérő párharcok, ilyen lehet a szebb napokat látott, de a bajnokságot rendkívül gyengén kezdő Budaörs (NB III.) és Siófok (NB II.) összecsapása, vagy a kupában szép hagyományokat ápoló, a harmadosztályban még veretlen Dorog párharca a másodosztály hangulatát még szokó Honvéd ellen, és tavaly ilyen lehetett volna a káprázatos NB II-es szezont produkáló Ajka és az NB I-ben gyengélkedő Mezőkövesd meccse, de a dunántúli zöldek túlságosan sokat változtak a nyáron.

Az összesen tíz megyei osztályú csapat közül kevésnek volt szerencséje (a fent említett Unione-Csepel párharcot leszámítva), többen I. és II. osztályú ellenfelet kaptak. A Gödöllő és a Mezőörs harmadosztályú csapattal néz majd szembe, de nincs rossz szezonja egyelőre a Dunaföldvárnak és a Nagykanizsának, így nekik sem lesz könnyű dolguk, még hazai pályán sem. 

Címlapkép: Putnok FC/Facebook

Hirdetés