A Vasasnak is nekiront a budafoki sztárcsatár

2023. március 21.

Idén a XXII. kerület szállítja a soros csodatevőt: a Budafoki MTE hasonló utat jár be, mint tavaly a Győr, hiszen másodosztályú középcsapatként jutott a négy közé, ám nagy különbség, hogy az NBI dobogósát is kiejtő budafokiakra nem vár teljesíthetetlen feladat az elődöntőben sem. Beke Péterrel, a csapat házi gólkirályával beszélgettünk a kupasorozat mögöttünk hagyott, illetve előttünk álló szakaszáról. 

Hirdetés

Beke Péter nemcsak a bajnokságban és a kupában a Budafoki MTE házi gólkirálya, de a versenyben lévő csatárok közül ő a legeredményesebb a MOL Magyar Kupában. A nagyszerűen menetelő NBII-es gárda támadója a bajnokságban tizenkettő, a kupában három gólnál tart, és bár utóbbival elég messze van a két hatgólos éllovastól, a fiatal támadónak ez nem okoz álmatlan éjszakákat.

Kiválasztott cikk: Megyei osztályú gólkirálya lesz a kupának?

“Azért mostantól akkor majd szemmel tartom ezt a célt is” - mondta nevetve a 22 éves csatár, aki nem tagadta, a bajnoki góljait számon tartja. “A csapat eredményessége felülír minden egyéni szempontot, ráadásul a társaim gólpasszai nélkül sehol nem tartanék. Rengeteg támogatást kapok, hálás vagyok érte és örülök, hogy gólokkal tudom segíteni a csapatot.”

Iváncsa volt a fordulópont

Az ősz nagy részét a másodosztály kiesőhelyén töltő Budafok a kupában sem villogott, két egygólos sikerrel vette az első akadályokat, ráadásul a Szeged ellen a 120. percben jött csak a továbbjutást érő gól. A rossz rajt után érkezett Mátyus János, akivel azóta nemcsak a bajnokságban stabilizálta a helyét a Budafok, de a MOL Magyar Kupában is nagy menetelésbe kezdett. Kiverte a Ferencvárost kiejtő Iváncsát, majd a negyeddöntőben az NBI-es dobogón álló Kisvárdát győzte le imponáló magabiztossággal.

“Nagyon jó munkát végez a csapat Mátyus János irányítása alatt. Sok minden megváltozott az érkezésével, más a játékfelfogásunk, agresszívebbek vagyunk, igazi letámadó csapat lettünk. A mester az elejétől kezdve azt mondta, nem fogunk félni senkitől, és nem leszünk Lúzer FC. Így is lett, és szép lassan megjött a csapat önbizalma is” - magyarázta Beke.

“Bár a kupára nem volt konkrét célkitűzésünk, az Iváncsa ellen nyolcaddöntő fordulópontot jelentett. Hátrányból fordítva tudtunk nyerni, és elhittük, hogy ebből a kupaszezonból még ki lehet hozni valami szépet. Iváncsán egyébként nagyon nehéz meccset vívtunk, nagy szükség volt rá, hogy a mester a szünetben rendet tegyen a fejekben, de a második félidő alapján megérdemelten jutottunk tovább.”

Egy lépésre a kupadöntőtől

A Budafoknak felváltva van szerencséje és pechje a sorsoláson, és mivel az előző körben az állva maradt csapatok legerősebbjét kapta a Kisvárda személyében, az elődöntőben a - papíron - leggyengébbet sorsolták melléjük: az NBI utolsó helyén álló Vasas érkezik a Promontor utcába.

Egy jellemző kép idénről: a labda a kapuban, Beke Peti indul ünnepelni 

Kredit: Budafoki MTE 

“Minden fronton készülünk a Vasasra, nézzük a meccseiket, és az öltözőben is sokszor beszélgetünk az elődöntőről. Lebegtetjük a szemünk előtt, milyen mérkőzésre van kilátás” - tette hozzá Beke széles mosollyal.

“Egy idei mindenki úgy lépett pályára ellenünk, hogy könnyű meccsre számított. Aztán ez szép lassan megváltozott, most már érezzük az ellenfelek részéről a respektet és tudjuk, hogy készülnek is ránk. Biztos vagyok benne, hogy akárhogy is fog állni a Vasas az elődöntő idején, ők is mindent tudni fognak rólunk. Nagy csatára számítok.”

Az első osztályban sok gólt szerző Kisvárda szinte helyzetet sem tudott kialakítani a szervezetten játszó budafokiak ellen, így hiába az osztálykülönbség, a gólszerzéssel igencsak hadilábon álló Vasas ellen egyáltalán nem tűnnek esélytelennek a XXII. kerületiek.

“A recept adott: rájuk megyünk és próbáljuk hátul hibára késztetni őket” - mondta Beke, aki pont egy ilyen szituációból adott gólpasszt a Kisvárda ellen, mielőtt maga is betalált volna. “Egyelőre a bajnoki meccseinkre koncentrálunk, ám amikor kifutunk a pályára a Vasas ellen, már tudni fogjuk, hol és hogyan kell letámadni az ellenfelet. Nem fogunk kibújni a bőrünkből, ugyanazt a játékot fogjuk játszani a Vasas ellen is, ami egész évben jellemző ránk.”

A bajnokságban és a kupában is a Budafok házi gólkirálya 

Kredit: Budafoki MTE 

Felvetettük a fiatal támadónak, hogy bár a szervezettség és a kompakt védekezés nagy erény, és akár osztálykülönbséget is el lehet tüntetni vele, mi van akkor, ha hátrányba kerül a Budafok, és kezdeményezőbben kell játszani egy első osztályú ellenféllel szemben.

“Emiatt nem aggódom, hiszen pont az utóbbi időben kezdtük el megmutatni, hogy mentálisan is nagyon egyben van a csapat. Szentlőrincen egygólos hátrányból nyertünk 2-1-re, a Békéscsaba ellen pedig már 2-0-ra vezetett az ellenfél, innen mentettünk pontot. Arról nem is beszélve, hogy a kupában is hátrányból fordítottunk Iváncsán.” 

Hirdetés