Bőven lesz izgalom már az első fordulóban

2023. augusztus 02.

Az, hogy csak a három legalacsonyabb osztály tagjai kezdik meg a MOL Magyar Kupa idei szezonját, nem jelenti azt, hogy ne lenne érdekes, izgalmas vagy éppen drámai párosításokkal teletűzdelve az első forduló. Az alábbiakban megpróbáljuk megtippelni, kikre érdemes figyelni, megnézzük a szerencse forgandóságát a sorsolásnál és kiszúrunk néhány érdekességet a kuparajt mezőnyét végigmustrálva. 

Hirdetés

Bár azok a szurkolók, akiknek a csapatuk nem közvetlenül érintett a MOL Magyar Kupa első két fordulójában, általában csak a harmadik fordulótól, azaz az I. és II. osztályú csapatok belépésétől követik a kupasorozatot, azért bőven akadnak izgalmas párharcok az első két játéknapon is. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül átveszünk néhányat az első forduló legérdekesebb mérkőzéseiből.

Aki a kupa lebonyolításáról, az idei változásokról vagy a mezőnyről szeretne többet tudni, kattintson a linkekre, akit pedig a megyei kupák érdekelnek, az ennek a cikknek a végén az összeset megtalálja.

Kicsik a kicsik, nagyok a nagyok ellen

Az első, ami a molkupa.hu stábjának szemet szúrt a sorsoláson, az a furcsa helyzet, hogy míg akadnak echte falusi rangadók, ahol párezres települések csapatai találkoznak, más párosításokban kifejezett nagyvárosi rangadók jönnek. Az első fordulótól előbbit inkább várjuk, utóbbi szokatlan, ám mégsem annyira, ha hozzátesszük, hogy a nagyvárosok második, esetleg harmadik számú csapatait találjuk a mezőnyben.

A Szegedi VSE nagymúltú sportegyesület 

Kredit SZVSE/Facebook

Ilyen például a Szeged-Szolnok összecsapás, ahol a csongrádiak megyei osztályú csapatát, a Szegedi VSE-t - a két évvel ezelőtti Amatőr Kupa-győztest - láthatjuk az egykori kupagyőztes Szolnoki MÁV-val szemben. Szeged harmadik számú csapata, a SZEOL is ott van a főtáblán, és ők is nagyvárosi ellenfelet kaptak: Kecskemét második számú csapatához, a KLC-hez látogatnak. Ebbe a sorba illik a Kaposvári Rákóczi-Dunaújváros mérkőzés is, annál is inkább, mert az utóbbi évtizedekben mindkét csapat előfordult a legmagasabb osztályban is.

Ha már a legmagasabb osztály szóba került, akad néhány csapat, akiket nemrég még a legjobbak között figyelhettünk: ott van a Balmazújváros, amely öt, vagy a Pápa, amely nyolc éve szerepelt a legjobbak között, és nem volt még olyan régen, amikor a Békéscsaba is NBI-es volt.

Akikkel nem volt kegyes a sorsolás

Egy amatőrcsapatnak nagyon nem mindegy, mennyit kell utaznia egy kupameccsre, ezt figyelembe véve az MLSZ az első két fordulót területi egységekre osztott csoportokból sorsolta ki. Az ötlet jó, és sokat könnyít a csapatok helyzetén, de még így is előfordul, hogy egy-egy kiscsapatot szokatlanul messzire szólít a sorsolás. 

Kiválasztott cikk: Van, aki csak átugrik, más átutazza az országot

Így járt például a horvát határ menti település, Szepetnek csapata, amely Érdre utazik, vagy a szomszédos Murakeresztúr, amely Pécsváradon lép pályára - ráadásul úgy, hogy ők még megye II-esként harcolták ki a kupaszereplést, ami önmagában hazai meccset érne számukra. Megye I-esként azonban utazniuk kell.

A fehérvári Ikarus sem tudna sokkal messzebbre menni Nagykanizsánál, ahogy a zalaegerszegi Andráshida csapata is nagy utazásra készülhet Esztergomba, de egyik sem járt olyan rosszul, mint a szlovák határhoz közeli Cigánd, amely a román határhoz megy Csengersimára. A leghosszabb utazás azonban a Dunavarsányra vár, amely a békéscsabai külvárosba, Mezőmegyerre utazik - bő 200 kilométert.

Ehhez képest a szombathelyi elővároska, a Vép egy köpésre van a megyeszékhelyen működő Király SE-től. Van, akinek szerencséje van.

Nem mindenkinek volt szerencséje - például a Kajárpécnek sem

Kredit: Kajárpéc önkormányzata/Facebook

Persze a szerencse másképp is jelentkezhet a sorsolásnál, nemcsak az ellenfél fizikai távolságát illetően. Bár még csak az első fordulóban járunk, ahol csak a harmadosztály és alatta szereplők lépnek pályára, itt is előfordulhat akár két osztálynyi különbség is az ellenfelek között.

Az első forduló - és egyben az egész kupasorozat - nyitómeccsét például a megye II-es Mezőcsát játssza vendégével, az NB III-as BKV Előrével, de hasonlóan cudar volt a sors további ötödosztályú csapatokkal. A Csengersima (Cigánd), a K. Ócsárd (Dunaföldvár), a Gyulaháza (Eger), a Mátraterenye (Putnok), a Kajárpéc (Komárom) és a Rábaszentandrás (Bicske) is NBIII-as ellenfelet kapott. 

Ez azt jelenti, hogy a mezőny 20 megye II-es csapatából hét is két osztállyal magasabban szereplő ellenfélbe botlott, miközben egyetlen egyet sem sorsoltak saját osztályában játszó csapathoz.

A zárójelben szereplő harmadosztályú csapatokkal tehát kegyes volt a sorsolás, őket irigykedve nézhetik más NBIII-as csapatok, akik kénytelenek saját osztályukban szereplő csapatokkal megütközni. Ilyen harmadosztályú összecsapás lesz a Pénzügyőr-Iváncsa, a Monor-Karcag, illetve a Kaposvár-Dunaújváros párosításban is.

Akikre érdemes figyelni

Nem ritkák a harmadosztályú csapatok bravúrjai a kupasorozatban, sőt szinte minden évben találunk a tizenhat között NB III.-as csapatokat. Sőt, néhány a nyolcba, vagy akár az elődöntőbe is be-bejutnak olyan klubok, akik az első fordulótól kezdve ott vannak a mezőnyben.

Tavaly nem kevesebb, mint három harmadosztályú csapat játszott nyolcaddöntőt (ESMTK, Iváncsa, Monor), kettő közülük csak nagy csatában esett ki. Az erzsébetieket konkrétan egyetlen perc választotta el a büntetőrúgásoktól az első osztályú Kisvárdával szemben. Idén a megyei osztályú Hartával kezdenek.

Kiválasztott cikk: Hát, ez így fáj nagyon!

Az Iváncsáról természetesen mindenkinek a Ferencváros kiejtése ugrik be (nem is véletlenül, ez az elmúl évtized egyik legnagyobb bravúrja volt), de a csapatra idén is érdemes lesz figyelni. Az iváncsaiak - szinte már mondhatjuk: természetesen - idén is megnyerték az NBIII középső csoportját, és csak az osztályozón derült ki, hogy nem jutnak fel az NBII-be. Nekik idén egyelőre nem a legszerencsésebb a sorsolásuk, hiszen hozzájuk hasonlóan harmadosztályú ellenféllel találkoznak (a Pénzügyőrrel), ráadásul idegenben.

Hasonló okok miatt érdemes lesz figyelni a Veszprémre is, ahol egy helyi legenda, Pető Tamás viszi a csapatot. A veszprémiek drámai csatában megnyerték a nyugati csoportot, és a Nyíregyháza elleni osztályozót egyetlen gól döntötte el. A VLS Celldömölkre, a megyei osztályú Vulkánfürdőhöz utazik az első fordulóban. A három NBIII-as bajnokcsapat közül egyébként egyedül a BVSC-nek sikerült kiharcolnia a másodosztályú tagságot - így Urbán Flórián csapata nem is lesz ott az első két fordulóban.

Pető Tamás büszke lehet a veszprémiekre 

Kredit: Vehir.hu

A másodosztályból tavaly kiesett csapatok (két egykori kupagyőztes), a Szolnok és a III. Kerület nem jutott vissza, így ők is itt vannak a mezőnyben, és az idén kieső Békéscsabának is van egy kupatrófea a vitrinjében. A lilák Tiszaföldvárra utaznak az első fordulóban, az óbudaiak Felsőpakonyban lépnek pályára, a szolnokiakról pedig fent volt már szó. 

Címlapkép: Kaposvári Rákóczi FC/Facebook

Hirdetés