Három egykori kupagyőztes az amatőrmezőnyben

2023. július 17.

Elkészült a MOL Magyar Kupa első fordulójának sorsolása, a két legfelső osztály kivételével rajthoz áll a magyar labdarúgás színe-java a megyéktől a nagyvárosokig. Az első fordulóban 138 csapat veselkedik neki a kupasorozatnak augusztus 5-6-án, majd 26-27-én újra megfeleződik a mezőny, mielőtt a harmadik fordulóban beszállnak az első- és másodosztály csapatai. 

Hirdetés

A kupasorozat 2023/2024-es kiírásában a tavalyival megegyező a lebonyolítás rendje: a sorozatot 166 csapat kezdi meg (bár ennyien egyszerre nem lesznek), az előző idény 12 NB I-es és 20 NB II-es klubja, valamint az összes olyan NB III-as sportszervezet is, amely nem indít csapatot az élvonalban vagy a másodosztályban. A három legmagasabb osztály 76 csapata mellett a területi osztályokból 93 együttes vesz részt a sorozatban, amelyek a 2022/2023-as megyei kupasorozatban a legjobban szerepeltek - olvasható az MLSZ közleményében

Fontos változások azonban akadnak, ilyen például, hogy ahol van VAR-rendszer, ott használni is fogják, illetve nem mellékes az sem, hogy a sárga lapos eltiltásokt a döntő előtt törlik, így nem fordulhat elő, hogy fontos játékosok nem léphetnek pályára a fináléban sárga lapok miatt. Ezekről a változásokról korábban itt írtunk: 

Kiválasztott cikk: Két újítás is lesz a következő kupaszezonban

Az 1. és a 2. forduló sorsolása előtt a résztvevő csapatokat az MLSZ Versenybizottsága a földrajzi elhelyezkedésük alapján négy csoportba sorolta be (Észak-Kelet, Dél-Kelet, Észak-Nyugat, Dél-Nyugat), és az így kialakított csoportokból sorsolta össze egymással a csapatokat.

Százharminchat csapat a rajtvonalon 

A MOL Magyar Kupa első és második fordulójában az OTP Bank Liga és a Merkantil Bank Liga együttesei még nem vesznek részt, így az első körben 136 csapat lesz érdekelt, a másodikban pedig 68. Az első forduló mérkőzéseit augusztus 5-én és 6-án, a második forduló mérkőzéseit augusztus 26-27-én játsszák le.

Az 1. forduló párosításai itt érhetők el. 

Érdekesség, hogy a jobbára amatőrcsapatokból álló mezőnyben összesen három egykori kupagyőztest is találunk. Az 1988-as győztes Békéscsaba 1912 Előre a Tiszaföldvárral, az 1931-es győztes III. Kerületi TVE a Felsőpakonnyal, az 1941-es győztes Szolnoki MÁV pedig a két évvel ezelőtti Amatőr Kupa-győztes Szegedi VSE-vel találkozik az első fordulóban. 

Kiválasztott cikk: Tragédiák sem állítják meg a szegedi expresszt

A mezőnybe természetesen Budapest városa adja a legtöbb csapatot, hiszen a BLSZ-osztályaiból feljutó hat csapat mellett négy harmadosztályú, négy másodosztályú és három első osztályú klub száll harcba. Vannak azonban más városok is, amelyek több csapatot delegálnak a főtáblára. Győr, Szombathely és Szeged mindjárt hármat-hármat, Debrecen, Kecskemét és Pécs pedig kettőt-kettőt. A nagyvárosok, megyeszékhelyek csapatai közül több is már az első fordulóban pályára lép, ilyen például a harmadosztályú Veszprém, Sopron (nem jogutódja az egykori kupagyőztesnek), a négyszeres döntős Salgótarján, a Kaposvári Rákóczi, vagy a fent említett két egykori győztes, a Szolnok és a Békéscsaba

Hirdetés