Tragédiák sem állítják meg a szegedi expresszt

2021. szeptember 01.

A Szegedi VSE már két magasabb osztályban játszó csapatot is kiejtett az idei MOL Magyar Kupa-kiírásban, holott igencsak nehéz időszak van a klub mögött. Kelemen Balázs ügyvezetővel kellemetlen pályagondokról, NBIII-as kiesésről és egy szörnyű tragédiáról is beszélgettünk, de sem a csapat, sem a klub, sem a vezetője nem kesereg, csak előre néz. 

Hirdetés

Bár még csak a MOL Magyar Kupa első két fordulóján vagyunk túl, ráadásul az első- és másodosztályú csapatok még pályára sem léptek, semmiképpen nem túlzás a kupaszezon első óriásölőjének nevezni a Szegedi VSE-t. A megyei osztályban szereplő szegedi vasutasklub ugyanis nemcsak az első, de egyből utána a második fordulóban is egy osztállyal felette játszó csapatot ejtett ki, ezzel egyedülálló bravúrt bemutatva.

Kiválasztott cikk: A szegedi amatőrök a 2. forduló nagy nyertesei

“Ez volt a tervünk” - mondta a molkupa.hu-nak boldogan a klub ügyvezetője, Kelemen Balázs. “Amikor kiderült, hogy a harmadik fordulóig nem kaphatunk első osztályú csapatot, titkon reménykedtünk benne, hogy egy kis szerencsével - és persze jó játékkal - akár elég messzire is eljuthatunk.”

Duplabravúrral az Amatőr Kupáért

A SzVSE az első fordulóban a harmadosztályú Füzesgyarmatot ejtette ki nagy csatában (3-2), a második körben pedig a szintén NBIII-as Dabas-Gyónt győzte le 2-1-re, ezzel a szegedi vasutascsapat lett a legnagyobb bravúrhalmozó az idei kupaszezonban.

“A Füzesgyarmat elleni meccstől egy kicsit tartottam. Nem ismertük őket, hiszen az NBIII másik csoportjában játszottak tavaly, mint mi, de azt tudtuk, hogy a dobogó környékén végeztek többször is. Nagyszerű napot fogott ki a csapat, és szoros, jó meccsen, teljesen megérdemelten jutottunk tovább. A Dabas-Gyón ellen más volt a helyzet, őket elég jól ismertük, játszottunk is velük, sőt le is győztük őket, így megvolt az egészséges önbizalom a csapatban. Utóbbit bravúrnak nem mondanám, de mindképpen szép eredmény, hiszen csak egy osztállyal fölöttünk szerepelnek” - magyarázta Kelemen.

“Bevallom, már az első forduló sorsolása előtt is az járt a fejemben, hogy milyen szép lenne tőlünk, ha sikerülne elverekednünk magunkat az Amatőr Kupáig, és ez az érzés csak erősödött bennem, miután kétszer is egy osztállyal fölöttünk szereplő csapatot tudtunk kiejteni” - tette hozzá a szegedi ügyvezető.

Nem elég a bravúrokból a Szegedi Vasutasnál

Kredit: Délmagyar/Török János

Az Amatőr Kupáért, ami az egykori Szabadföld-kupa utódja, a MOL Magyar Kupában legtovább jutó amatőr csapatok küzdenek meg. Ehhez tavaly a legjobb 32 közé kellett bejutnia a Tarpának és a Dunavarsánynak, a döntőt végül utóbbi nyerte meg. A 32-ért még egy fordulót mennie kellene a Szegedi VSE-nek, és Kelemennek van is kívánságlistája a csütörtöki sorsolásra.

Hasonló erősségű, vagy sztárcsapat!

“Azt már bizonyítottuk, hogy NBIII-as csapatok ellen van esélyünk, de azért egy kicsit bízom benne, hogy a sorsolásnál szerencsénk lesz, és nem egy lehetetlen küldetés vár ránk a 32 közé jutásért. A másik véglet az lenne, ha egy igazi sztárcsapatot kaphatnánk, mert az igazi futballünnep lenne számunkra. A legrosszabb az lenne, ha NBII-es csapatot kapnánk” - tette hozzá az ügyvezető.

Akár egy városi derbi is jöhetne a SzVSE-nek 

Kredit: Boon.hu 

Felvetettük, hogy mi van akkor, ha az a bizonyos NBII-es csapat a város másik klubja, a Szeged-Csanád GA lenne. “No, hát ez eszembe sem jutott, de ezzel meg tudnám kötni a békémet. Pikáns kis meccs lenne, az biztos, mert a két csapat még soha nem találkozott egymással.

Viharos időszakon van túl a SzVSE

A szegedi csapattal sok minden történt az elmúlt évben, volt köztük jó is, rossz is, unalmas mindenesetre nem volt a legutóbbi szezon. A Szegedi VSE feljutott az NBIII-ba, ahonnan egyből ki is esett, részben azért, mert nem tudta hazai pályán játszani a meccseit, és ez a helyzet még most is fennáll. Ezen kívül a csapat utánpótlását is újra kell építeni, és még egy szörnyű tragédia is történt.

“Egy több mint százéves klubról beszélünk, komoly tradíciókkal, több szakággal és tradicionális társadalmi beágyazottsággal. Amikor tavaly húsz év után feljutottunk a harmadosztályba, tudtuk mi is, hogy tanulni érkezünk, és bár végül kiestünk, semmiképpen nem volt haszontalan az NBIII-as idény.”

“Sajnos nem tudtuk hazai pályán játszani a meccseinket, mert a létesítmény fejlesztése folyamatosan zajlik még ezekben a napokban is. A kiesésünkért nem hibáztathatunk senkit magunkon kívül, de azt azért megjegyezném, hogy egy rutinos játékosunkat tragikus körülmények között elveszítettük év közben, és ez alaposan rányomta a bélyegét a csapatra” - mondta megindultan a klubvezető a 30 éves korában elhunyt Hatvani Józsefről, aki 2020 őszén három hónapon át küzdött a hasnyálmirigy rákkal, de nem tudta legyőzni.

Nyugodjék békében

Kredit: Szegedi VSE/Facebook

A SzVSE számára fontos volt az utánpótlás, ám egy balul sikerült nevelési fúzió után a klub kénytelen volt az alapoktól újragondolni a teljes képzési rendszerét. Ez idén megtörtént, a Móravárosi Kinizsivel, illetve az Újszegedi Torna Clubbal (UTC) közösen indult újra az utánpótlásgondozás a szegedi vasutasoknál.

“Ahogy a többi szakosztályunkban, úgy a labdarúgásban is komoly célokat tűztünk magunk elé. Szeretnénk visszajutni a harmadosztályba, mert kamatoztatni akarjuk a tavaly megszerzett tapasztalatainkat, és persze nagyon szeretnénk még egy kört menni a MOL Magyar Kupában, mert a legjobb 32 közé jutással már könnyen elképzelhető, hogy országos trófeáért léphetnénk pályára” - mondta reménykedve az ügyvezető.

Hirdetés