Öt kupagyőztes is lehet az amatőrmezőnyben

2024. május 27.

A MOL Magyar Kupa következő szezonjában is megyei- és harmadosztályú csapatok részvételével zajlik majd az első két forduló, mégis jó néhány nagyágyú is ott lesz a mezőnyben. Négy egykori kupagyőztes, a Szolnok, a III. Kerület, a Pécs és a Siófok már biztosan az első fordulóban kezdi meg a kupaszereplést, de lehetnek akár öten is. 

Hirdetés

Sokszor elmondjuk, egy csapat bajnoki szereplésének nem feltétlenül van köze a kupaszerepléséhez, hiszen elég gyakran látjuk, hogy a bajnokságban botladozó csapatok huszáros meneteléseket mutatnak be a kupasorozatban. Az sem újdonság, hogy az 1909 óta íródó kupatörténelem egykori bajnokai néha szédítő mélységekbe csúsznak vissza, hiszen az idei szezon előtt is írtuk, hogy nem kevesebb, mint három egykori kupagyőztes állt rajthoz már a MOL Magyar Kupa első fordulójában. 

Kiválasztott cikk: Három egykori kupagyőztes az amatőrmezőnyben

A kupasorozat lebonyolításának értelmében az első két forduló amolyan selejtezőként szolgál, a 128 rajthoz álló csapatból csak 32 jut el a harmadik fordulóig, amikor csatlakoznak a mezőnyhöz a két legmagasabb osztály csapatai. Az egyszerűség kedvéért az első két forduló csapatait amatőrcsapatoknak szoktuk nevezni, pedig az NB III-ban elég sok a félprofi játékos, sőt még a megyében is találunk ilyen státuszú futballistákat. De a lényeg, hogy a harmad- és megyei osztályú csapatok részvételével, területi alapú sorsolás alapján zajlik az első két forduló 

Tavaly három, idén talán öt is 

A Paks-Ferencváros döntővel lezárult kupaidényben három egykori kupagyőztes futott neki a sorozatnak már az első fordulóban, és kettő közülük idén is biztosan ott lesz. Az 1941-es győztes Szolnoki MÁV csak az ötödik helyen végzett az NB III délkeleti csoportjában, így biztosan nem juthat fel a másodosztályban, és hasonló a helyzet az északnyugaton szereplő III. Kerületi TVE-vel, amely 1931-ben nyerte meg a Magyar Kupát. 

A harmadik egykori győztes, az 1988-as trófea tulajdonosa azonban más cipőben jár: a Békéscsaba 1912 Előre toronymagasan nyerte a harmadosztály délkeleti csoportját, és már csak egy osztályozó választja el a másodosztálytól. Tavaly ez még az NB II utolsó helyezettjeivel lejátszott meccset jelentett volna, az átszervezés miatt most a másik három NB III-as csoportgyőztes egyikével meccselnek a feljutásért a viharsarki lilák. 

30 éve lett Magyar Kupa győztes az Előre

30 éve lett Magyar Kupa győztes az Előre Készítette: Békéscsabai Médiacentrum Kft. http://1912elore.hu/site/30-eve-lett-magyar-kupa-gyoztes-az-elore-20180516/

Posted by Békéscsaba 1912 Előre on Tuesday, May 15, 2018

Azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy a csabaiak kiharcolják-e az NB II-t, az viszont már biztos, hogy a másodosztályból két egykori kupagyőztes is lecsúszott az NB III-ba. A minden idők egyik legnagyobb kupasztoriját szállító, egyetlen másodosztályú kupagyőztes Siófok az utolsó előtti helyen végzett, és bár a Pécsi MFC egészen az utolsó fordulóig harcban állt a bennmaradásért, végül az 1990-es kupagyőztes alatt is kinyílt a csapóajtó. 

Tulajdonképpen szegről-végről egy hatodik egykori győztes is ott van a mezőnyben, de csak a várost tekintve: a 2005-ben a Ferencvárost sokkoló Matáv-Sopron FC már nem létezik, a jelenleg a harmadosztály északnyugati csoportjában küzdő SC Sopron pedig hivatalosan nem jogutódja a város kupagyőzelmet szerző klubjának.

Címlapkép: PMFC.hu 

Hirdetés