Dr. Fodor a kupa és a bajnokság különbségeiről

2023. november 22.

Dr. Fodor Ferenc abban bízik, hogy mire jönnek a nyolcaddöntők, megindul a tabellán felfelé a Tiszakécske. A rutinos védővel, aki pár nap különbséggel a kupában és a bajnokságban is összefutott az Ajkával, a két sorozat közti különbségről is beszélgettünk, de szóba került a számára érzelmi okból fontos, Kisvárda elleni nyolcaddöntő is. 

Hirdetés

Nem sok doktor szaladgál a magyar futballpályákon, leginkább akkor látunk belőlük, amikor valaki megsérül és a pályán kell ellátni. Tiszakécskén azonban van egy állandó doktor, aki az egész meccset a pályán tölti, még ha nem is orvos, hanem jogász doktorról van szó.

Dr. Fodor nyáron érkezett Tiszakécskére 

Kredit: Tiszakécskei LC 

“Pécsett végeztem a jogot, aztán a Pázmányon elvégeztem egy sportjogi szakjogász posztgraduális képzést. Elég komolyan veszem a labdarúgás utáni pályafutásomat is, de egyelőre a foci az első” - mondta a molkupa.hu-nak Dr. Fodor Ferenc, a Tiszakécskei LC védője.

Egy igazi kupapárharc

A kék-sárgák ugyan ott vannak a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, de a bajnokság és a kupasorozat különbségéről nemcsak a tabellán elfoglalt helyük mond sokat, hanem egy egészen speciális helyzet is. A Tiszakécske néhány nap különbséggel a bajnokságban és a kupában is megütközött az Ajkával.

“Faramuci helyzet volt, hogy szerdán a kupában, vasárnap a bajnokságban találkoztunk velük. Nem lehetett biztosra venni semmit, hiszen az NB II-es tabellán mindkét csapat elég rosszul állt, és végül két teljesen ellentétes meccs kerekedett a párharcból.”

“A kupában mi játszottunk jobban, még emberhátrányba is kerültünk, mégis teljesen megérdemelten jutottunk tovább. A kupameccs tapasztalait viszont jól használta fel az Ajka, és a bajnokságban ők győztek le minket.”

A 32 éves, rutinos védő szerint a kupában bármi előfordulhat 

Kredit: Faki Photo 

“Attól is szép a kupasorozat, hogy itt egy meccsen dől el minden, nincs hibázási lehetőség és 90 perc alatt bármi megtörténhet. A kicsiknek könnyebb a bravúr, a nagyoknak nehezebb a papírforma érvényesítése. Elég csak a legutóbbi forduló meccseit felidézni, akár a Győr-Lokit, akár a Honvéd-Paksot nézzük, bebizonyosodott, hogy az osztálykülönbség nem sokat számít” - mondta a védő, aki pont az utóbbi években a MOL Magyar Kupában remeklő Győrből érkezett Tiszakécskére.

A Tisza-partiak a kupában rendkívül izgalmas meccset vívtak az Ajkával, a 36. perctől egészen a 87.-ig emberhátrányban játszottak, ekkor a dunántúliaktól is kiállított egy játékost a bíró. A mérkőzést Zamostny Balázs 6. percben szerzett gólja döntötte el.

Örülnek az NB I-es ellenfélnek

A Tiszakécske a következő körben a Kisvárdát fogadja, és Fodor szerint kifejezetten örülnek a lehetőségnek, hogy első osztályú csapattal játszhatnak. “Együtt követtük a sorsolást online, a gyúrók nézték a tévében és a közös csetcsoportban együtt szurkoltuk ki, hogy NB I-es csapatot kapjunk. Lehetett volna még több nézőt vonzó csapat, de nem vagyunk elégedetlenek.”

“Én különösen nem lehet az, hiszen számomra külön pikantériája lesz a nyolcaddöntőnek. Révész Attila vezetésével egy nagyon szép évet töltöttem el Kisvárdán, így én sok egykori játékostársammal fogok találkozni a pályán” - tette hozzá Fodor.

A Kisvárdának a Tiszakécskéhez hasonlóan nehéz szezonja van az első osztályban, ráadásul a kupából tavaly is egy másodosztályú csapat ejtette ki - igaz, egy fordulóval később, a negyeddöntőben. A Budafok szezonjának egyik legnagyobb bravúrja volt az a győzelem, és a döntőig menetelő XXII. kerületiek jó példát mutattak minden alacsonyabb osztályú csapatnak.

A Győrrel megtapasztalhatta, milyen a kupából magasabb osztályban játszót kiejteni 

Kredit: Imre György/Békés megyei Hírlap

“Minden klubnak reményt adtak, hogy egy meccsen képes lehet bravúrral kiejteni egy magasabban jegyzett ellenfelet. A Budafok ráadásul sokszor nem is tűnt alacsonyabb osztályúnak az NB I-es ellenfeleknél, pedig a bajnokságban nekik sem ment igazán jól. Ez is azt mutatja, mennyire nem lehet a kupával kapcsolatban mérvadónak tekinteni a bajnoki eredményeket.”

Sok van még hátra a kupameccsig

Február 28-ig még sok dolga lesz a Tiszakécskének, a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjéig stabilizálnia kellene a helyét a másodosztályban. A klub ugyanis jelenleg kiesőhelyen áll. Azért furcsa ez, mert a csapat nem kap sok gólt, nem is rúg túl keveset, mégis kevés a pontja.

“Kiegyenlített meccseket játszunk, amiket ugyanúgy megnyerhetnénk mi is, hajszálon múlik, hogy a tabella aljában állunk és nem a középmezőnyben. Sajnos meghatározó játékosainkra nem számíthatunk sérülés miatt, de nem pánikolunk, mert a minőség megvan a csapatban, csak éppen nem vagyunk a legjobb szériában. De ezek egy bajnokság alatt kiegyenlítődnek, biztos vagyok benne, hogy hamarosan egy jó széria következik.”

“A Tiszakécske legutóbbi kupaszezonja nem sikerült jól, a harmadik fordulóban egyből kiesett a csapat” - idézte fel Fodor a remek formában játszó Kecskemét elleni tavalyi vereséget. “Idén szerettünk volna ennél tovább jutni, és ez sikerült is. A következő körhöz már bravúr kell, de képesnek érzem rá a csapatunkat” - tette hozzá. 

Hirdetés