Kitavaszodott a nyolcaddöntősök jó részénél

2024. február 07.

A tizenhat nyolcaddöntős csapat közül tizenháromnak kezdődött el a futballtavasz a mögöttünk hagyott hétvégén. Akadtak, akik ott folytatták, ahol ősszel abbahagyták, mások megtorpantak és van olyan is, aki nagy lendületet vett. Négy olyan párharcot is láthattunk a hétvégén, ahol a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntősei egymás ellen mérhették le, hogy sikerült a téli felkészülés. 

Hirdetés

Mindössze három csapat van a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntős mezőnyében, amely még nem kezdte el a tavaszi szezont - és a kupapárharcig nem is fogja egyikük sem, hiszen a két NB III-as (Veszprém, Szentlőrinc), illetve a megye I-es Mezőörs számára a kupameccsel veszi kezdetét a futballév. A fennmaradó tizenhárom csapat azonban belecsapott a lecsóba.

Akadt meglepetés az NB II-ben

Négy másodosztályú csapat áll még a MOL Magyar Kupában, három élcsapat mellett egy kiesőjelölt is ott van a nyolcaddöntőben. Érdekes fejlemény, hogy a sorsolás úgy hozta, hogy az éllovas Nyíregyháza Spartacus pont a kiesés elől menekülő Tiszakécske ellen kezdte meg idei szereplését, és a papírformának megfelelően a Szpari gyűjtötte be a három pontot.

A Szpari érvényesítette a papírformát a Tiszakécske ellen 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC

Igen komoly rangadóval kezdte az évet a Vasas, amely a feljutásért küzd a Merkantil Bank Ligában, és egy hasonló célokat megfogalmazó ellenfél volt az első ellenfele 2024-ben. A Szeged-Csanád Grosics Akadémia elleni mérkőzés nagy csatát, de gólt nem hozott, a 0-0-s végeredménnyel továbbra is a szegediek foglalják el a dobogó legalsó fokát, ám a Vasas egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

A negyedik másodosztályú csapat kellemetlen meglepetéssel kezdte az évet. A nagyszerű őszt produkáló Kozármisleny hazai pályán kapott ki a szezon első felét elrontó, de egyre markánsabbnak tűnő Honvéd ellen. A mislenyiek vereséggel zárták az őszt és vereséggel kezdték a tavaszt, ezzel lépéshátrányba kerültek a dobogóért zajló küzdelemben.

Az NB I-esek nagyon más úton járnak

Összesen kilenc NB I-es csapat van még versenyben a MOL Magyar Kupában, ezek természetesen a tabella teljes egészében elszórva helyezkednek el a dobogótól a kiesőhelyekig. Nagy meglepetés tulajdonképpen nem történt az első tavaszi fordulóban, de kisebbek azért akadtak.

A két éllovas győzelemmel kezdtett, a Ferencváros a szintén nyolcaddöntős, de a tabella utolsó helyén álló Kisvárda otthonában nyert könnyedén, a Paks pedig nagy csatában győzte le a Puskás Akadémiát az első tavaszi fordulóban. A címvédő Zalaegerszeg is nyerni tudott, ráadásul a Fehérvár FC elleni győzelem egyúttal azt is jelentette, hogy a MOL Magyar Kupa címvédője hosszú idő után elmozdult a kiesőhelyekről.

Elmozdult a kiesőhelyről a címvédő Zete

Kredit: ZTE FC Zalaegerszeg 

Nem a Kisvárda-Ferencváros volt az egyetlen olyan párharc, ahol két nyolcaddöntős csapat találkozott, a Debrecen-Diósgyőr, illetve az MTK-Újpest párharcban is kupacsapatok léptek pályára egymás ellen az első tavaszi fordulóban. A Debrecen, bár talán sokan győzelmet vártak tőlük a keleti rangadón, csak nagy nehézségek árán tudott pontot menteni a Diósgyőr elleni mérkőzésen, és az is kiderült, hogy az Újpest gondjai sem oldódtak meg a téli szünetben.

Az MTK nagyon simán, 3-0-ra győzte le a lilákat hazai pályán, ezzel tovább folytatódik az Újpest október vége óta tartó negatív szériája. Egy jó dolog viszont történt a IV. kerületben: a MOL megvásárolta a klubot a belga tulajdonosától, és ha az ország legnagyobb vállalata beteszi a lábát egy futballklubhoz, ott biztosan sikeres időszak veszi kezdetét. Ebben bízhatnak a lilák is. 

Hirdetés