Mázlisták és pechesek a nyolcban

2024. március 04.

A nyolcaddöntők utolsó meccse után az M4 Sport stúdiójában elkészítették a negyeddöntők párosításait. Az alábbiakban néhány érdekességre hívjuk fel a figyelmet a legjobb nyolcba jutott mezőnnyel kapcsolatban, legyen szó közös emlékekről, az idei kupaszezon sorsolásáról és a szerencse szerepéről a MOL Magyar Kupa-szezonban. 

Hirdetés

Az első, amit meg kell jegyeznünk, hogy a térképre nézve nyomasztó kelet-magyarországi fölény jellemzi a MOL Magyar Kupa idei szezonját. Ez főleg azért meglepő, mert bár a kupasorozat elsősorban a budapesti csapatokról szól, azért az utóbbi öt évben két nyugati csapat (Zalaegerszeg, Fehérvár) is meg tudta nyerni a trófeát, az utolsó keleti győzteshez (Debrecen) pedig 11 évet kell visszamenni az időben.

Hova tűnt a nyugati fölény? 

Kredit: molkupa.hu

Ehhez képest most egyedül Paks képviseli Nyugat-Magyarországot, hiszen három budapesti csapat mellett a negyeddöntők többi résztvevője mind a keleti országrészben székel.

Kupaemlékek az utóbbi évekből

Kezdjük a legközelebbi emlékkel: a Vasas és a Paks tavaly is összecsapott, ráadásul ugyanígy a negyeddöntőben találkoztak, a különbség csak annyi, hogy akkor a tolnaiak voltak a pályaválasztók, most pedig Angyalföldön lesz a mérkőzés. Ez ugyanakkor nem sokat jelent, hiszen tavaly a kiesés elől - hiába - menekülő Vasas idegenben győzte le a jó szezont futó Paksot.

Igencsak drámai sikeredett a tavalyi Paks-Vasas negyeddöntő

Kredit: Paksi FC/Facebook

A Diósgyőr és a Ferencváros utolsó kupapárharcát szintén a negyeddöntőben rendezték, ám ennek a párharcnak már hét éve és azóta nagyon sok minden történt. Először is, már nem oda-visszavágós rendszerben dőlnek el a párharcok, másodszor Diósgyőrben is felépült a városi stadion, így a DVTK nem lesz kénytelen Mezőkövesden lejátszani a hazai meccsét. A 2017-es negyeddöntőt 2-1-es összesítéssel a Fradi nyerte, ahogy később az egész kupasorozatot is.

A Kisvárda és az MTK is találkozott a MOL Magyar Kupában az utóbbi években, ám nem a negyeddöntőben, hanem a sorozat korábbi szakaszában: 2021-ben, a kupasorozat negyedik fordulójában Kisvárdán csaptak össze és a hazaiak simán, 4-1-re nyertek.

A Nyíregyháza és a Kecskemét gazdag közös történetében szerepelnek NB I-es, NB II-es rangadók, sőt a Ligakupában is találkoztak a csapatok az utóbbi években, a kupasorozatban viszont elég régen, 11 éve futottak össze utoljára. Azt a bizonyos meccset a Magyar kupa második fordulójában rendezték, és 4-2-re nyerte meg a Nyíregyháza, amely akkor is másodosztályúként fogadta az NB I-es Kecskemétet.

Sorsolási anomáliák

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a negyeddöntős mezőny egyik fele bitangnehéz, a másik fele habkönnyű úton jutott el a legjobb nyolc közé. Nem is lehet összehasonlítani a csapatok útját, annyira különböznek egymástól, hiszen míg a Ferencváros és a Paks például a legjobb 32 óta minden párharcban túlóráznak, és komoly rangadókat voltak kénytelenek lejátszani, addig akadnak a mezőnyben igen szerencsés csapatok is.

Kiválasztott cikk: Még mindig a Fradi a favorit, de...

A Kisvárda és a Vasas nemhogy NB I-es csapattal nem találkozott még, de két megyei klubot is az útjukba sodort a sorsolás, de nem panaszkodhat a Nyíregyháza sem, hiszen a Szpari nemhogy első-, de másodosztályú csapattal sem találkozott a negyeddöntőig tartó úton.

Nem kérdés, hogy a Ferencvárosé a legnehezebb sorsolás, hiszen a zöld-fehérekre a negyeddöntőben is idegenbeli rangadó vár, az ellenpont pedig a Kecskemét. A KTE úgy juthat be az elődöntőbe, hogy nem találkozott első osztályú csapattal az idei kupaszezonban.

A nyakukba vették az országot

A Kisvárda, az MTK, a Kecskemét, a Paks és a Nyíregyháza sem játszott még hazai pályán a MOL Magyar Kupa idei kiírásában, az öt csapat közül kettő (Várda, Szpari) a negyeddöntőben fogja először élvezni a hazai pálya előnyét, bár a nyíregyiekre ez sem teljesen igaz, hiszen Balmazújvárosban rendezik a meccseiket.

A negyeddöntőben jöhet az első hazai meccse a Kisvárdának 

Kredit: Kisvárda FC/Facebook

A Fradi és a Nyíregyháza utazta eddig a legtöbb kilométert, bár a Kecskemét is mutatós országjáráson van túl (Szeged, Budapest, Veszprém), és egészen döbbenetes, ahogy a Paks vonzza a fővárosi túrákat: nem elég, hogy a három eddig lejátszott kupameccse mindegyikét Budapesten kellett megvívnia, még a negyeddöntőben is Pestre látogat. 

Címlapkép: Kisvárda FC/Facebook

Hirdetés