Még mindig a Fradi a favorit, de...

2024. január 04.

Amikor az esélyekről beszélünk (vagy fogadásra készülünk), több tényezőt is figyelembe kell venni. Nemcsak a csapatok formája vagy játékereje számít, hanem az is, hogy a kupameccs idején mennyire sűrű a versenynaptár, illetve hogy kinek kedvezett a szerencse a sorsolásnál a pályaválasztói jogot illetően. A Tippmixpro oddszai alapján még mindig a Ferencváros a MOL Magyar Kupa legnagyobb esélyese, de azért lehet árnyalni a képet. 

Hirdetés

Csaknem két hónap van még hátra a MOL Magyar Kupa 5. fordulójáig, ráadásul jelen pillanatban tombol a téli szünet, a csapatok meccsek helyett edzőtáborokban róják a köröket. Még az első osztály bajnoki rajtjáig is hátra van egy hónap, így a csapatok formájáról egyáltalán nem tudunk nyilatkozni, arról nem is beszélve, hogy éppen átigazolási szezon is van. Akad viszont néhány tényező, amit már most érdemes közelebbről megnézni, mielőtt nekiveselkedünk a Tippmixpro végső győztesre leadható fogadásának.

Még mindig a Fradi a favorit

Ősszel azt mondtuk az Út a Puskásba magazinműsorban, ha a Fradi megéli a kupatavaszt, már nagyon nehéz lesz megállítani. Ez az állítás továbbra is igaz, ám azzal, hogy a Ferencváros idén is továbbjutott a csoportkörből a nemzetközi porondon, alaposan besűrűsödött a tél vége a magyar bajnok számára.

Kiválasztott cikk: Sorsolás: A Loki-Fradi az 5. forduló slágere

A Fradi kupagyőzelmére háromszoros oddsszal lehet fogadni, azaz a Tippmixpro bukijai szerint toronymagas esélyesnek számítanak a zöld-fehérek (a következő legalacsonyabb oddsz az egyaránt hétszeres pénzt ígérő Újpesté és Paksé), ám ennek realizálásához a következő kupafordulót túl kell élnie Dejan Sztankovics csapatának, ami nem ígérkezik könnyűnek.

A Ferencvárosnak a Debrecen otthonában kell kiharcolnia a legjobb nyolc közé kerülést, és a kupameccs egy igencsak megerőltető sorozatot fog lezárni. Ez február elején pont egy debreceni utazással kezdődik majd meg, majd jön az Olympiakosz elleni Konferencia Liga-párharc (a két meccs között egy Diósgyőr elleni bajnokival), ami után az Újpest elleni derbi következik. Ezt a sorozatot zárja le a Loki otthonában esedékes kupameccs, ami még akkor is nagyon durva, ha a Fradi talán kérvényezni fogja az Újpest elleni meccs elhalasztását.

Óriási meccs volt a Fradi-Puskás

Kredit: Puskás Akadémia FC

A zöld-fehéreknek egyébként sincs nagy szerencséjük a sorsolással, hiszen az előző körben az egyik legnehezebb ellenfelet kapták, és csak nagy nehézségek árán tudták kiejteni a Puskás Akadémiát, most pedig nemcsak újra nagy klub lesz az ellenfelük, de még idegenbe is kell utazniuk. Ez a tényező egyébként megér egy közelebbi pillantást is.

Kik utaznak, kik maradnak?

A MOL Magyar Kupában egy meccsen dől el a továbbjutás, a pályaválasztó személyét pedig első körben nem a sorsolás dönti el az azonos osztályban játszók között, hanem az, hogy melyik csapat volt az idei kupasorozatban pályaválasztó. Ez az ötödik fordulóban, amikor a mezőny csaknem felét még alacsonyabb osztályú csapatok alkotják, nem tűnik nagyon fontosnak, de az NB I-es párharcokban már februárban is döntő lehet.

A bajnokságban a ZTE Diósgyőrben is legyőzte a DVTK-t

Kredit: ZTE FC

A Debrecen-Fradi, az Újpest-Paks és a Diósgyőr-ZTE mérkőzések komoly izgalmakat ígérnek, és bár a pályaválasztók továbbjutása egyik párharcban sem lenne meglepetés - persze bőven szólnak indokok ellenük is - a nyolcba jutó csapatoknak fél szemmel nem árt figyelni azt sem, hogy a következő körben lesz-e esélyük hazai pályán játszani.

Az NB I-es csapatok közül a címvédő ZTE (17-szeres oddszal fogadható a kupagyőzelme), az MTK (13,0), a Paks (7,0), a Kisvárda 13,0) és a Kecskemét (8,0) juthat be úgy a legjobb nyolc közé, hogy még nem játszott hazai meccset az idei kupasorozatban, és ugyanez a helyzet a másodosztályt vezető Nyíregyházával (30,0) is. Ezeknek a csapatoknak igen jó esélye van, hogy továbbjutásuk esetén a negyeddöntőt hazai pályán játsszák.

A hazai pálya természetesen előnyt jelent, de nem dönt semmiről: tavaly a ZTE úgy nyerte meg a sorozatot, hogy mindössze egyetlen meccset - a Puskás Akadémia elleni elődöntőt - játszotta saját közönsége előtt.

Címlapkép: DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club)/Facebook

Hirdetés