A kupaszezon öt legnagyobb drámája

2024. május 30.

Két óriásölő, négy hosszabbítás, a hajrában kimaradó, illetve belőtt tizenegyes... volt itt minden, amit csak egy kupasorozattól elvár az ember! A drámai végkifejletek között nem volt könnyű válogatni, de a szerkesztőség véleménye alapján íme az öt legnagyobb a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonjából. 

Hirdetés

Egy kupasorozat szinte a természetéből fakadóan garantálja a drámát, hát még ha minden párharc egy meccsen dől el, és a pályaválasztó az alacsonyabb osztályú fél. A MOL Magyar Kupában az esélyek kiegyenlítődnek, a legjobb 32-től kezdve gyakorlatilag alig találunk lefutott párharcot, és egymást érik a drámai eredmények. Következzenek a 2023/24-es kupaszezon legnagyobb drámái.

4. forduló: Ferencváros-Puskás Akadémia 4-3 (2-1, 2-2)

Minden idők egyik leghosszabb kupameccse a ráadás ráadásának tizenkettedik percében, azaz szerénytelen 132 játékperc után dőlt el egy hosszas VAR-ozás után megítélt büntetővel, de Abu Fani gólja előtt sem volt éppen unalmas az összecsapás. A Groupama Arénában a felcsútiak szerezték meg a vezetést, majd a Fradi fordított, de nem vezetett sokáig, mert a vendégek színeiben Gruber Zsombor duplázott. Jött a hosszabbítás.

Óriási meccs volt a Fradi-Puskás

Kredit: Puskás Akadémia FC

Hat perccel a büntetők előtt Adama Traoré újra a Fradinak szerzett vezetést, de a Puskás három perccel később megint válaszolni tudott. Már mindenki a tizenegyeseket várta, amikor egy ártatlan helyzetben Lamin Colley kézzel ért a labdába a büntetőterületen belül, az FTC pedig lezárta a párharcot a megítélt tizenegyesből.

Kiválasztott cikk: Maratoni futballdráma után nyolcaddöntős a Fradi

A Fradi nagy győzelmet aratott, de azzal, hogy hazai pályán játszott a Puskással, az is kiderült, hogy a kupaszezon nagy részében idegenben fog játszani. így is történt, a zöld-fehérek Debrecenben büntetőkkel, Diósgyőrben elég simán, Nyíregyházán (helyett Balmazújvárosban) pedig óriási nehézségek árán jutottak tovább. Aztán a Puskás Arénában szinte hazai pályán játszhattak a trófeáért…

Nyolcaddöntő: Újpest-Paks 1-2 (0-1, 1-1)

A Paks zsinórban harmadszor látogatott Budapestre a tizenhat között, ráadásul egy körrel korábban csak büntetőkkel jutott tovább a Honvéd elleni rangadón. A paksiak idei kupaszereplését végigkísérő dráma a Megyeri úton sem maradt el: Skribek Alen góljával vezettek a vendégek, de az állhatatosan küzdő lilák a második félidő elején Radosevic találatával kiegyenlítettek.

Banai Dávidot ünneplik a csapattársak 

Kredit: Újpest FC

A második félidőben egyre nagyobb fölénybe került a Paks, és úgy tűnt, siker koronázza az erőfeszítéseket, hiszen már jócskán a ráadásban járt a meccs, amikor a VAR segítségével büntetők kapott a Paks. Mezei Szabolcs a 96. percben futott neki a tizenegyesnek, ám az újpesti cséká, Banai Dávid bravúrral hárította a lövést, így hosszabbítás következett.

Kiválasztott cikk: Nyolcba jutott az Újpesten nyerő Paks

A ráadásban elég volt egy villanás a paksiaknak, de mondhatjuk úgy is, hogy a rutin döntött. A csereként beállt Böde Dániel gólpasszából Könyves Norbert betalált, így a paksiak ezúttal a büntetőrúgásokat megúszták. A hosszabbítást viszont nem, és ez szokásuk maradt a kupaszezon legvégéig.

Nyolcaddöntő: Mezőörs-Vasas 1-1, (0-0, 1-1, 1-1) 11-esekkel: 4-5

A legmesszebb jutó megyei osztályú csapatnál - amely végül az Amatőr Kupát nem tudta megnyerni - már jó előre közölték, hogy nem a tisztes helytállás a céljuk a két osztállyal felettük szereplő Vasas ellen. Nem is a levegőbe beszéltek, a nagyszerű hangulatú mezőörsi mérkőzésen - ez volt Gera Zoltán első meccse a Vasas kispadján - abszolút egyenrangú ellenfelei voltak a másodosztály élmezőnyében tanyázó angyalföldieknek.

Kiválasztott cikk: A Vasasra is ráhozta a frászt a Mezőörs

Berecz Zsombor az 57. percben a vendégeket juttatta vezetéshez, de az utolsó tíz percre fordulva a Mezőörs ki tudott egyenlíteni, sőt a hosszabbításban is jól állta a sarat a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban szereplő csapat. A párharcot büntetők döntötték el, és a Vasas a lehető legkisebb különbséggel ejtette ki a Mezőörsöt: Uram János a tizenegyespárbaj harmadik párjában megfogta Kerékgyártó Dávid lövését, és ez már elégnek bizonyult.

Elődöntő: Nyíregyháza Spartacus-Ferencváros 1-2 (0-0)

Ha a Szpari nagyszerű szezont futott is, simán megnyerte a másodosztályt, a MOL Magyar Kupában pedig már ejtett ki NB I-es csapatot (a Kecskemétet), azért a meccs idején már bajnoknak tekinthető Ferencváros volt a párharc csúcsfavoritja. A meccsen azonban elég kevés látszott ebből.

Óriási csata dúlt a balmazújvárosi stadionban 

Kredit: molkupa.hu

Tímár Krisztián csapata ugyanazzal a harcmodorral esett neki a Fradinak, mint a másodosztályú ellenfeleinek, és ez nem ízlett a vendégeknek, akik legjobbjuktól messze elmaradva keresték a fonalat. A gond akkor lett súlyos, amikor Kovácsréti Márk megszerezte a hazaiak gólját, sőt Varga Ádám nagy védései kellettek ahhoz, hogy ne növelje az előnyét a Nyíregyháza.

Kiválasztott cikk: A hajrában fordítva kupadöntős a Fradi

Ez a játék azonban égeti az energiát rendesen, és a hajrához közeledve a hosszabb kispaddal és jobb erőnléttel rendelkező ferencvárosiak magukhoz ragadták a kezdeményezést. A Szpari egészen a 85. percig kitartott, akkor Ibrahim Cissé kiegyenlített, négy perccel később pedig Edgar Szevikjan a vendégek továbbjutását jelentő gólt is megszerezte.

Döntő: Paks-Ferencváros 2-0 (0-0, 0-0)

Nem is lett volna stílszerű, ha pont a kupadöntőn nem történnek drámai dolgok, hiszen a Paks négy hosszabbítással és egy büntetőpárbajjal, a Ferencváros három hosszabbítással és egy büntetőpárbajjal zárta a MOL Magyar Kupa idei kiírását.

Kiválasztott cikk: A hősies Paks legyőzte a Fradit a kupadöntőben

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén sem született gól a rendes játékidőben, csakhogy ehhez ezúttal az egyik fél heroikus küzdelme kellett, hiszen - az egykori ferencvárosi, a 2022-es döntőben még a győztes csapatot erősítő - Vécsei Bálintot a 38. percben kiállította Berke játékvezető. A Fradi ennek ellenére nem talált fogást a szívósan küzdő, és a kapuban stabilan teljesítő Szappanos Péter irányításával romboló Pakson, újra jöhetett a hosszabbítás.

Kicsi a rakás, aki az alján van, nem kíván nagyobbat 

Kredit: molkupa.hu

A helyzeteivel nagyszerűen élő Paks egy szöglet után Papp Kristóf remek fejesével került előnybe a 98. percben, és hiába volt még sok idő hátra, a Fradi nem tudott betalálni. Nem úgy a Paks: a 122. percben egy ferencvárosi szöglet után Haraszti Zsolt (egykori Fradi-játékos) megszerezte a mindent eldöntő gólt. Jöhetett a paksi “kicsi-a-rakás”. 

Hirdetés