A nyíregyházi direktor tiszta lapokkal játszik

2024. március 07.

A tavaly épphogy csak bennmaradó Nyíregyháza Spartacus idén utcahosszal vezeti az NB II-es mezőnyt és szinte feljutónak tekinthető, ráadásként a MOL Magyar Kupában is bejutott a legjobb nyolc közé. A drámai változás főépítésze, Fekete Tivadar nemcsak azt mesélte el, mi minden történt az elmúlt egy évben Nyíregyházán, hanem arról is szót ejtett, mi következik a Szparinál. 

Hirdetés

A szezon egyik nagy sztoriját a Nyíregyháza Spartacus FC szállítja a magyar futballban. A legutóbbi szezonban NB II-es tagságát csak vért izzadva megőrző, a Veszprém elleni osztályozót cseppet sem meggyőző játékkal behúzó Szpari idén egészen más arcát mutatja. Az immár Tímár Kriszitán által irányított csapat gorombán dorgálja a másodosztály mezőnyét, egyetlen vereséget szenvedett el és már kétszámjegyű előnnyel vezeti a Merkantil Bank Ligát.

Kiválasztott cikk: Padlóig nyomja a gázt Tímár Szparija

A Szpari három nap leforgása alatt a második helyezett Győr otthonában is nyert - ezzel gyakorlatilag feljutónak tekinthető, még ha ezt a klub vezetői vissza is utasítják -, és bejutott a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjébe. Káprázatos fordulat történt Szabolcsban, és az ilyeneket soha nem a szél fújja össze.

“Ahogy lefújták az osztályozót, elkezdtük a pincétől a padlásig újragondolni nemcsak a csapatot, hanem a klubot is” - mondta a 2023 januárjában munkába álló nyíregyházi sportigazgató, Fekete Tivadar.

A jó és rossz folyamatokról

A csaknem kieséssel végződő 2022/23-as idény igencsak mozgalmasra sikeredett az edzőváltások egész során áteső Nyíregyháza Spartacusnál (tavasszal egy rövid ideig maga Fekete is állt a vonal mellett), de egy sportigazgató érkezése természetéből fakadóan nem hozhat azonnali eredményt a pályán.

“Egy igen keserves spirál vezetett az osztályozóig, de a negatív szériát okozó tényezők egy jó részét már évek óta görgette maga előtt a csapat. Tavasszal már túlélőmódra kellett kapcsolnunk, csak az számított, hogy maradjunk bent, ami végül nem könnyen, de sikerült. Úgy éreztem, a sors nem hagyta, hogy kiessünk, biztosan úgy érezte, még dolgom van Nyíregyházán.”

A Veszprém elleni osztályozó hozott meleg pillanatokat 

Kredit: Nyíregyhaza.hu/Trifonov Éva 

“Egyébként nem gondolom, hogy kiesés esetén Révész Bálint magára hagyta volna a csapatot. Szerencsés helyzetben van a Nyíregyháza, mert egy lokálpatrióta vállalkozó a csapat tulajdonosa, aki a helyi közösség fontos tagjaként tekint a klubra. A saját pénzét költi a csapatra, és nem azért lett sikeres üzletember, mert szereti kiszórni az ablakon.”

“A tulajdonos egyetértett azokkal a stratégiai gondolatokkal, amiket felvázoltam, ennek része volt a bérezési rendszer átalakítása, új futballfilozófia, sőt a klub kommunikációja is. Nagyon sok változás történt az utóbbi egy évben, és ahogy korábban a rossz folyamatok erősítették egymást, most a jók kifutását látjuk a pályán” - mondta büszkén a baranyai, de édesapja révén Nyíregyházához is kötődő Fekete.

Szatmári gegenpressing

Működhet bármilyen jól a klub, lehet gazdaságilag sikeres, jól kommunikáló, de a szurkolókat igazából csak egy dolog érdekli; a csapat játéka. Az idei szezonban a Szpari nemcsak új felfogással, de szemre is szép, mi több, igen eredményes focival rukkol elő, és tekintélyes előnnyel vezeti a másodosztályú tabellát.

Fekete (j) télen is aktív volt a játékospiacon

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

“A sportszakmai koncepció legfontosabb része természetesen a stáb kiválasztása volt, és én egyből tudtam, hogy Tímár Krisztiánt akarom. Figyeltem a pályafutását, tetszett a futballfilozófiája és emberileg is jó választásnak gondoltam. Megvan az a kisugárzása, ami viszi magával a csapatot.”

“Modern focit játszik a Szpari. Próbálunk az első perctől dominálni, minél magasabban labdát szerezni, hibára késztetni az ellenfelet, tehát a legkevésbé sem alkalmazkodó jellegű a játékunk. 

"Nagy szerepet kapott a futás minőségének és mennyiségének javítása, mert ez a játék komoly fizikai követelményeket támaszt. Nem tudjuk mindig megvalósítani a tervünket, többször bizonyítottuk, hogy hús-vér emberek vagyunk, akik hibáznak néha. De mindig törekszünk rá, hogy a mi tervünk érvényesüljön.”

Ha feljutsz, jól kerestél

A Fekete által összeválogatott játékoskeretben egészen parádés fogásokat is találunk, a házi gólkirály Géresi Krisztián a kieső Vasastól érkezett, Mihajlo Rjasko a Kecskeméttel futott kiváló szezont az NB I-ben, de a legnagyobb fogás a sérüléséből lábadozó Nagy Dominik szerződtetése volt. Az egykori válogatott játékosnak óriási szerepe van a csapat remeklésében, és a játékos korábban a molkupa.hu-nak elmondta, örömmel játszana a Szpariban az NB I-ben is.

Az egyik legnagyobb fogás: Nagy Dominik 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

“Van a sportigazgatói munkának jó része, amikor szakmailag és emberileg is a csapatba illő játékosokat talál az ember. Meg van rossz része is, például amikor tizenhárom játékosnak kell egyenként megmondanod, hogy nem számítasz rájuk a csapatnál. De azt gondolom, hogy összességében jó döntések születtek, mert akiket meggyőztem, hogy igazoljanak a Nyíregyházába, most ők is úgy érzik, jó döntést hoztak.”

“Tiszta lapokkal játszunk, a hozzánk igazolókkal már a szerződéskötéskor közöljük, hogy akkor kereshetnek igazán jól, ha feljutnak az NB I-be. Tisztes fizetéseket tudunk adni, de a teljesítmény alapú ösztönzési rendszer lényege, hogy a nagy pénz a feljutásért jár. Ez mindkét fél részére korrekt egyezség.”

Feljutás vagy kupagyőzelem?

Nyilván nem a Szpari a kupasorozat legnagyobb esélyese, de tavaly sem a Budafok volt, mégis hajszál híján megnyerte a MOL Magyar Kupát. Nekiszegeztük a kérdést a sportigazgatónak, hogy mit választana: a kupagyőzelmet vagy a feljutást.

“Hiába lenne történelmi tett a kupagyőzelem, a feljutást választom. Tíz éve nem volt az első osztályban a Szpari, tudom, mit jelentene az embereknek. Ennek a csapatnak az első osztályban a helye, és egy egész idény az NB I-ben többet ér a csapatépítés szempontjából, mint egy trófea. Eljön majd annak is az ideje” - tette hozzá Fekete.

“Magasra tettük a lécet azzal, hogy gyorsan összeállt a csapat, jönnek az eredmények, és eddig kiválóan szereplünk ebben a rendkívül kiegyenlített NB II-es mezőnyben. De egy kicsit már csapágyasra vagyunk hajtva, arról nem is beszélve, hogy folyamatosan utaznunk kell, mert évek óta épül a stadionunk, ezért kénytelenek vagyunk a hazai meccseinket Balmazújvárosban játszani. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki megértse: még nem nyertünk semmit. Bár nem volt kimondott cél a feljutás, most már nem szabad levennünk a szemünket erről a célról.”

Győrbe is elkísérték a csapatot a Masztiffok - nem is kellett csalódniuk 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

Fekete elmondta, bár Révész Bálint elvárásként fogalmazta meg a feljutást, a sportigazgató azt mondta, “először legyen olyan csapata a Szparinak, ami képes bárkit megverni, a számszerű elvárásokat hagyjuk. De aztán gyorsan kiderült, hogy jogosan vesszük célba az első helyet. Egyszer kaptunk ki, ezt márciusban nem kell magyarázni” - tette hozzá büszkén.

“Egy sportigazgató mást ért sikeren, mint egy szurkoló, de most minden szempontból jól állnak a dolgok” - mondta Fekete, aki nem számít rá, hogy még idén birtokba veheti a csapat az új stadionját, pedig micsoda örömünnep lenne egy MOL Magyar Kupa-elődöntő a Ferencváros, vagy még inkább a Diósgyőr ellen!

“Számomra azért is jó visszaigazolás az eddigi szezonunk, mert a másodosztály fizetési rangsorában nem vagyunk a dobogón sem. Jó irányba haladunk, most már nagyon fájna elbukni, pont ezért kell száz százalékosan koncentrálni a szezon utolsó percéig.”

A szentlőrinci kupameccsen is remekelt a Nyíregyháza 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

“Ebben természetesen a MOL Magyar Kupa is benne van, nagyon szeretnénk kiejteni a Kecskemétet, és bejutni az elődöntőbe. Nem is érzem magunkat esélytelennek a bravúrra. Nekünk sem volt könnyű dolgunk, amikor nálunk alacsonyabb osztályú csapattal találkoztunk, mert nem ismertük őket. És van mentális előnye is, mert az alacsonyabb osztályú csapaton kisebb a nyomás.”

“Mi nem becsültünk le senkit és úgy érzem, már minket sem becsül le senki. Az első természetes, a másik nagy büszkeség” - mondta Fekete. 

Hirdetés