Padlóig nyomja a gázt Tímár Szparija

2024. január 05.

Rákapott a győzelem ízére Tímár Krisztián Nyíregyháza Spartacus FC-je, a kiválóan sikerült őszi szezonnal azonban még csak a feladat felét tudta le a Szpari. A fiatal szakember a játékosainak tudja be az érdemet, de az vitathatatlan, hogy az ő maximalizmusa és győzni akarása ragadt rá a csapatra, aminek köszönhetően a feljutás legnagyobb favoritja, és a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjére is esélyes. 

Hirdetés

Padlóig nyomja a gázpedált a Nyíregyháza Spartucus, a szabolcsiak a magyar futballősz egyik legkellemesebb meglepetését okozták azzal, hogy büszkén feszítenek a másodosztály élén, és a MOL Magyar Kupában is ott vannak a legjobb tizenhat között.

A Szpari remekül igazolt a nyáron, de a kiváló új játékosok önmagukban talán nem lettek volna elegek ahhoz, hogy a másodosztályú tagságát a szezon végén csak az osztályozón - óriási nehézségek árán - bebiztosító csapat teljesítménye ekkorát javuljon. Kellett hozzá még egy kulcsfontosságú érkező: Tímár Krisztián.

Van minek örülni a szabolcsi megyeszékhelyen - vagyis inkább Balmazújvárosban 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

“A játékosoké az érdem” - szögezte le szerényen a Nyíregyháza vezetőedzője. “Gyorsan kialakult az összhang az öltözőben, sikerült összerázni a csapatot és mivel minőségi gondok nem voltak, csak annyi volt a feladatom, hogy a rám jellemző győzes mentalitást és maximalizmust átadjam a játékosoknak. Örülök, hogy jól alakult az ősz, de a munkának még csak a felét végeztük el.”

Rákapott a győzelem ízére a csapat

A rajt után egyből érezhető volt, hogy az idei Szpari egészen más, mint a tavalyi, és a Tímár által említett győztes mentalitást gyorsan magáévá tette a csapat: tizennyolc őszi bajnokijából tizenhármat megnyert, egyetlen vereséggel zárta az őszi szezont, a MOL Magyar Kupában pedig - ha nem is mindig könnyen - szintén vette a kötelező akadályokat.

“Azt nem mondanám, hogy számítottunk erre a teljesítményre, inkább csak reménykedtünk benne, de az már a felkészülés alatt kiderült, hogy nagyon sok van ebben a csapatban. Elkaptuk a fonalat, ráéreztünk arra a játékra, amit a csapattól kértem. Kiváló erőben vannak a játékosok, dinamikus, szemre is szép focit játszunk, és olyat ugyan nem mondhatok, hogy készen vagyunk, de nagyon jó úton járunk” - mondta büszkén Tímár.

A nyíregyiek szereplését még szebbé teszi, hogy a csapatnak nincs hazai pályája, Balmazújvárosban kénytelen megrendezni a hazai meccseit, és bár egyre közelebb vagyunk az új létesítmény átadásához, az áldatlan helyzet sok csapatot megrogyasztana. De nem a Szparit!

Tímár Krisztián és a “hazai” pálya

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

“Eljátszik az ember a gondolattal, hogy milyen lenne már az új stadionban játszani. Amikor elgurulok az épülő létesítmény mellett, mindig eszembe jut, milyen jó lenne a saját szurkolóink előtt szerepelni, de nem engedem senkinek, hogy alibiként használja a jelenlegi helyzetet. Elfogadtuk, hogy most ez van, várjuk a költözést nagyon, de csak a játékra koncentrálunk.”

A kupában is jól hasít a csapat

Tímár Krisztián edzőként igazi kupaspecialista, hiszen tavaly az ETO FC-t irányítva ért el komoly bravúrokat a MOL Magyar Kupában. Két első osztályú csapattal is találkozott, a Kecskemétet kiejtette, a Debrecennel pedig késhegyig menő csatában, csak a hosszabbítás legvégén kapott góllal maradt alul. A Szparival egyelőre csendesebb a kupamenetelés, de a csapat ott van a nyolcaddöntőben.

“A kupasorozat szépsége, hogy egy meccsen bármi előfordulhat és az osztálykülönbség sem számít semmit. Látszólag alaposan megszenvedtünk a legjobb tizenhatba jutásért, pedig eddig csak alacsonyabb osztályú ellenfelekkel találkoztunk, de a kupában tényleg csak az eredmény számít.”

A Szpari a harmadik fordulóban a Tiszaújváros ellen mutatkozott be a sorozatban, és csak büntetőkkel verekedte magát tovább (1-1, 3-5), a negyedik játéknapon pedig a Dunaföldvár otthonában nyert szűken (0-1).

“Az első meccsen alaposan felforgatott csapattal léptünk pályára, domináltunk, rúgunk három kapufát és egy büntetőt is elhibáztunk, és bár végül csak 11-esekkel mentünk tovább, a lényeg a továbbjutás volt. Dunaföldváron is hasonló meccset játszottunk, ott sikerült egy gólt szereznünk és ez már elégnek bizonyult.”

Megállíthatatlannak tűnik a Szpari 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC/Facebook

A Nyíregyháza az 5. fordulóban is alacsonyabb osztályú ellenféllel találkozik, de a harmadosztályú csoportját vezető Szentlőrinc nem lesz könnyű ellenfél. Tavaly a Szpari kikapott Lőrincen a bajnokságban, de Tímár elmondta, más miatt is nehéz meccsre számít.

“Túl azon, hogy sokat kell utaznunk egy kiváló formában lévő ellenfélhez, a versenynaptár sem kedvez nekünk, hiszen közvetlenül a kupameccs előtt megyünk Győrbe” - mondta a másodosztály két éllovasának rangadójáról a vezetőedző. “Tiszteljük a Szentlőrincet, egyáltalán nem becsüljük le az ellenfelet, becsülettel fel fogunk készülni rájuk, mert tudjuk, hogy a kupában egy rövid kihagyás sem fér bele.”

“Nagy céljaink vannak a kiválóan sikerült ősz után, és ebben benne van a MOL Magyar Kupa is. A legjobb nyolcba jutás már szép eredmény lenne, és ugyan a kupaszereplést mindig meghatározza a sorsolás, szeretnénk még messzebbre eljutni a sorozatban.” 

Hirdetés