A paksi hős a Fradit akarta a döntőben

2024. május 21.

Miért nem törte össze a hosszú emberhátrány a Paksot a kupadöntőben? Miért szurkolt az elődöntőben a Ferencvárosnak a paksiak kapusa? Mennyit számít, hogy nehéz úton, drámai csatákon át vezetett a paksiak útja a kupagyőzelemig? A finálé hőse, Szappanos Péter érkezik a válaszokkal! 

Hirdetés

Bár az egész paksi csapat hősiesen küzdötte végig a MOL Magyar Kupa döntőjét, nem kérdés, hogy jó helyre került a Meccs embere cím: Szappanos Péter elképesztő bravúrokkal (köztük egy tizenegyesvédéssel) járult hozzá a Paksi FC kupagyőzelméhez.

Kiválasztott cikk: A hősies Paks legyőzte a Fradit a kupadöntőben

“Eltelt már néhány nap, de még mindig nem tudtam igazán felfogni, hogy megnyertük a Magyar Kupát. Elképesztően nagy eredmény ez, és a hab a tortán, hogy a legjobb magyar csapatot, a Ferencvárost tudtuk legyőzni a fináléban. Nem is akármilyen körülmények között” - mondta a molkupa.hu-nak boldogan a paksiak kapusa.

A nehéz út csak még édesebbé teszi

A Paks nem akármilyen úton jutott el a döntőig. Bognár György még a nyolcaddöntők után válaszolta egy hosszabbításokat feszegető kérdésre, hogy “szeretnek focizni a játékosai”, azért játszanak ennyi ráadást, de a döntő után visszatekintve még döbbenetesebb az adat, miszerint a paksiak összesen négy hosszabbítást és egy büntetőpárbajt éltek túl a kupasorozatban.

“Csak még édesebbé teszi a sikert, hogy ilyen nehéz úton jutottunk el a kupagyőzelemig. Egészen más érzés lett volna, ha sima meccseken megyünk végig, de jobb is volt így, mert szó sem lehetett arról, hogy belekényelmesedünk.”

“Kezdődött a Honvéd elleni meccsen, ahol a 93. percben kaptunk egy gólt, ezért lett hosszabbítás, sőt azon a meccsek csak tizenegyesekkel tudtunk továbbjutni. Aztán jött az Újpest, ott pedig mi lőhettünk volna gólt a lefújás előtt, ám kimaradt a büntetőnk, ezért lett hosszabbítás. Szerencsére Könyves Norbi megőrizte a hidegvérét, és eldöntötte a meccset a javunkra” - mondta Szappanos, aki az újpesti meccset sérülés miatt kihagyta.

Szappanos a döntő legjobbja volt 

Kredit: molkupa.hu

Következett a Vasas, és bár másodosztályú volt az ellenfél, itt éreztem először azt, hogy bajban vagyunk. Az a meccs nem nekünk állt, benne volt, hogy véget ér számunkra a kupasorozat, de ezúttal nekünk sikerült a hajrában egyenlítenünk, és a hosszabbításban már a rutinnak köszönhetően mi kerekedtünk felül. Az elődöntőben végre hazai pályán játszhattunk, és úgy gondolom, megérdemelten jutottunk tovább” - mondta a végig remeklő kapus.

“Az, hogy ilyen hihetetlen nehézségek árán nyertük meg a MOL Magyar Kupát, csak még édesebbé teszi a sikert. Volt ebben a kupaszezonban számos fordulópont és kulcspillanat, és nekünk sikerült mindegyikből jól kijönnünk.”

A Fradit akarta!

A Ferencvárosnak sem volt éppen könnyű az útja, a zöld-fehérek is játszottak hosszabbításokat, sőt büntetőpárbajt is, és az elődöntőben is alaposan megszenvedtek a másodosztályú Nyíregyházával. Szappanos beavatott egy kulisszatitokba a Fradi elődöntőjével kapcsolatban.

“A feleségemmel néztük a meccset, és ő nagyon szorított a Szparinak. Én viszont azt mondtam, a Fradival akarok játszani! Úgy voltam vele, egy kupadöntő mindig lutri, esélyekről lehet beszélni, de nincs tuti tipp, ezért - természetesen nem lebecsülve a Nyíregyházát - azt akartam, hogy a Ferencvárossal csapjunk össze. Ennek részben az is volt az oka, hogy tudtam: ha a Fradival játszunk, rengeteg néző lesz kint a Puskás Arénában, és így is lett. Válogatott hangulatot varázsoltak a szurkolók, és borzasztó boldog vagyok, hogy a paksi tábor ünnepelhetett a végén.”

Bejött a kapus számítása, ami a nézőszámot illeti 

Kredit: molkupa.hu

Ahhoz, hogy ez így legyen, még Szappanosnak is sokat kellett tennie. A kapus óriási védéseket mutatott be, végig magabiztos volt és ez erőt adott a csapatának is, amire szüksége is volt a Paksnak, hiszen negyven percet emberhátrányban játszott a csapat. Szappanos legnagyobb védése nem kérdés, melyik volt.

“Nem tartom magam tizenegyesölőnek, de azért idén több büntetőt is sikerült megfognom. Sőt, Varga Barni tizenegyese már a harmadik volt, ahol dupla védésre volt szükség, mert a kipattanóra is az ellenfél játékosa ért oda először” - mondta büszkén a kapus.

Szappanos nem tartja hősnek magát, szerinte az egész csapat volt hősies, hiszen az emberhátrányt és a Fradi büntetőjét is kihordta lábon, sőt volt ereje innen is nyerni. A kapustól azt is megtudtuk, hogy ez sem volt véletlen.

“Mint minden sikerhez, ehhez is apróságok vezettek, olyan tényezők, amiket sokan talán össze sem kötnek. Két héttel a kupadöntő előtt a bajnokságban egy igen nehéz meccset játszottunk a Kecskeméttel, ahol 85 percet kellett végigcsinálnunk emberhátrányban. Annak, hogy ott elértük a célunkat és döntetlent játszottunk, megvolt a maga hatása a kupadöntőre is, hiszen nem pánikoltunk, nem estünk össze a Puskás Arénában sem, amikor villant a piros.”

Tökéletes szezon volt ez

“Kétféle dicséret van, ami igazán jólesik: a közvetlen közelről, családtól, barátoktól, illetve a szakmabeliektől érkező” - utalt Szappanos arra, hogy a Fradi szintén remeklő kapusa, Varga Ádám azt nyilatkozta a meccs után, még soha nem látott élőben olyan kapusteljesítményt, amit Szappanos mutatott a kupadöntőben.

Egy a Szappanos-bravúrok közül

Kredit: molkupa.hu

“Ez, most már kijelenthetjük, egy tökéletes szezon volt. Sokáig harcban voltunk a Ferencvárossal a bajnoki címért is, de reálisan nincs magyar csapat, amelyik letaszíthatná a trónról a Fradit. Az volt a maximum, amit mi elértünk: hogy ősszel megnehezítettük a dolgukat, vezetni tudtunk és le is győztük őket hazai pályán. A bajnokságban ennél többen nem reménykedhettünk, a kupában azonban igen, és attól lett tökéletes az idény, hogy ott valóra is váltottuk a csodát.”

“Beérett a sok munka, a kitartás, illetve bebizonyosodott, hogy a paksi modell nagyon is működőképes. Történelmet írtunk, és biztos vagyok benne, hogy még sok év múlva is emlegetni fogják ezt a szezont a paksi szurkolók. Ezt alaposan kimaxoltunk” - tette hozzá nevetve.

Hirdetés