Fortuna mégsem volt olyan kegyes a döntőssel

2023. november 29.

Nagy menetelésben van a VSC 2015 Veszprém csapata, amely minden fronton a nagyok bosszantására játszik. Az NB III nyugati bajnoka kis híján osztály ugrott tavaly, idén is élcsapat a csoportjában, a MOL Magyar Kupában pedig a döntős Budafok kiejtésével jutott a tizenhat közé. A csapat hátvédjével, Zachán Péterrel beszélgettünk. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa negyedik fordulójának egyik legkomolyabb meglepetését szállította a Practical VLS Veszprém, a harmadosztályú csapat izgalmas, kiegyenlített meccsen legyőzte a tavalyi döntős Budafokot. Az eredmény meglepetés, de azért benne volt a levegőben, hiszen az NB III nyugati bajnokaként a veszprémiek tavaly csak az egyetlen gólt hozó osztályozón maradtak alul a Nyíregyházával szemben.

Zachán Péter nem a város szülötte, de veszprémi nevelésű játékos

Kredit: VLS Veszprém 

“Igen, érezzük mi is, hogy nemcsak megnehezíteni tudjuk a magasabb osztályban játszók dolgát, de le is tudjuk győzni őket. Ebben a szellemben készültünk a Budafok elleni meccsre is, és őszintén mondhatom, megérdemelten ejtettük ki őket” - mondta a veszprémiek alapembere, Zachán Péter.

A klasszikus “álomsorsolás”

Biztosan sokan emlékeznek rá, amikor a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjében Norvégiát sorsolták a magyarok mellé, a norvég tévéstúdióban álomsorsolást kiáltottak. Annak tudjuk, mi lett a vége, és kicsiben valami nagyon hasonló történt a MOL Magyar Kupában is.

“A budafokiak honlapja a sorsolás után úgy fogalmazott, “Fortuna kegyes volt hozzánk”, és bár azt nem mondhatom, hogy bosszúvágy égett bennünk, mindenesetre nem volt rossz motiváció a csapatnak. Egyébként nagy tisztelettel készültünk ellenük és a meccsen egy percig sem éreztük, hogy lebecsülnének minket, szóval nem szült rossz vért a kicsit talán lekicsinylő címadás.”

Bár a mérkőzésen a budafokiak szerezték meg a vezetést, egyórányi játék után a Veszprém fordítani tudott. A vendégek rákapcsoltak és a hajrához közeledve kiegyenlítettek, de még volt egy fordulat a meccsben: a 80. percben Bartusz Dániel újra a Veszprémet juttatta előnyhöz, és erre már nem volt válasza a vice-kupagyőztesnek.

Kiválasztott cikk: NB III-as hős búcsúztatta a tavalyi döntőst

“Az osztályozó is bizonyította, hogy képesek vagyunk egy szinten játszani egy másodosztályú csapattal, de a Budafok ellen kicsit magunkat is megleptük azzal, hogy nagyon jól játszottunk. Nem azért, mert nem hittünk magunkban, hanem azért, mert nagyon sűrű időszakban találkoztunk velük: két fontos bajnoki rangadó után jött a kupameccs, azaz zsinórban két héten át játszottunk szerda-vasárnap ritmusban, amihez nem igazán vagyunk hozzászokva” - magyarázta a védő.

Szívesen mérik magukat a legjobbakhoz

A veszprémiekre a következő körben nehéz ellenfél vár, hiszen NB I-es csapattal találkoznak, de a Kecskemét elleni nyolcaddöntő Zachán számára más miatt is különösen fontos lesz. A kiváló védő a liláknál nem játszott ugyan, de van NB I-es rutinja a Pakssal, ahol történetesen pont a kecskemétiekkel csodát csodára halmozó Szabó István volt a másodedző.

Zachán Péter erősen kötődik Veszprémhez 

Kredit: VLS Veszprém

“Kiváló szakembernek tartom, és biztos vagyok benne, hogy nem fognak lebecsülni minket a kecskemétiek. Szabó István nem ilyen szellemű edző, nem fog a cseresorral kiállni, így ez az előnyünk biztosan nem lesz meg a nyolcaddöntőben.”

“De láttunk már csodákat, és ahogy az előző fordulóban, úgy most is teher és nyomás nélkül készülhetünk a kupapárharcra. A kupasorozatban pont az a jó, hogy egy meccsen bármikor borulhat a papírforma, egy-egy mozzanat is eldönthet egy párharcot, és amíg van remény a bravúrra, addig mi mindent meg is fogunk tenni érte. Nem mi vagyunk az esélyesek, de egy harmadosztályú csapat a 16 között már aligha számíthat favoritnak. Élvezetes, jó meccset akarunk játszani a Kecskeméttel, amiben az is segít minket, hogy hasonló stílusban játszunk, mint az ellenfél” - szögezte le Zachán.

“A bajnokságban is kopogtatunk a magasabb osztályok kapuján, és a kupában is szeretnék megnehezíteni az erősebb ellenfelek dolgát. Ez legutóbb sikerült, és bár februárban még nehezebb dolgunk lesz, teher nélkül játszhatunk majd a nyolcaddöntőben is.”

Visszaköltözés Veszprémbe

Zachán hatvani születésű, de kamaszként került a veszprémi utánpótlásba, azaz elég erős kötődése van a városhoz, ahonnan elvitte a Paks, sőt egy ideig a légióskodásba is belekóstolt, amikor Izlandon futballozott. A védőnek fontos Veszprém és a szurkolói, ezért is örül nagyon, hogy hamarosan talán visszaköltözhet a csapat a városba, mert jelen pillanatban Pápán rendezi a hazai mérkőzéseit. Többek között erről is beszélgettünk még a 4. forduló előtt a csapat vezetőedzőjével, Pető Tamással: 

Kiválasztott cikk: A döntőstől sem tart a nyugati címvédő

“Sajnos elég családias a hangulat a meccseinken, Pápa nem a szomszéd, és kevesen engedhetik meg magunknak, hogy ennyit utazzanak. Szerencsére úgy néz ki, hogy bár a stadionunk építése leállt, talán tavasszal visszaköltözhetünk a városi stadionba, és végre tényleg veszprémi csapat lehetünk újra” - mondta nevetve.

“Tavaly Ajkán játszottuk a hazai meccseinket, idén Pápán, edzettünk Balatonalmádiban és Gyulafirátóton, rendes- és műfüvön. Kicsit már talán meg is szoktuk, hogy a hazai meccsekre, de még az edzésekre is utaznunk kell, ami persze nem azt jelenti, hogy nem várjuk nagyon, hogy végre tényleg hazatérhessünk. Úgy gondolom, jogosan pályázunk nagy célokra, élcsapat vagyunk az osztályunkba, ott vagyunk a MOL Magyar Kupa legjobb 16 csapata között, illendő lenne, ha a küzdelmünket hazai pályán, a saját szurkolóink előtt folytathatnánk.”  

Hirdetés