Öt elfelejtett kulcsfigura a kupaszezonból

2023. május 29.

A gólkirályok, akikről senki nem beszél, az edző, aki az utolsó lépcsőfokig vitte el a csapatát, egy kulcsjátékos, aki nem lehetett ott a csapatával a döntőben, és egy segédedző, akiről mindenki azt mondja, többet ad a játékhoz, mint az a pozíciójából következne. Jöjjön néhány kulcsfigura, akikről kevés szó esik, pedig nagyon megérdemelnék. 

Hirdetés

A sport lényegéből fakad, hogy mindenki a győztesekre emlékszik. Ez persze egy kicsit igazságtalan is, főleg a MOL Magyar Kupában, hiszen számtalan hős született és bukott el menet közben, mielőtt a Budafok és a ZTE összecsapott a győzelemért.

Készítettünk egy összeállítást öt olyan figuráról, akikről kevesebb szó esik, pedig nagyon fontos szerepük volt a MOL Magyar Kupa 2022/23-as szezonjának alakulásában, sőt néhányuknak a végeredményben is.

A gólkirályok

Beke Péterről elég sok szó esett, a döntő előtt és után is megszólaltattuk az ezüstérmes Budafok csatárát, aki kiváló teljesítményt nyújtva, összesen hat gólt szerezve lett a kupasorozat gólkirálya. Mintha kicsit elfelejtkeztünk volna róla, hogy Beke nem sima, hanem társgólkirály lett.

Korábban is írtunk róla, hogy nemcsak az első- és másodosztályú élcsapatoknak nem ment jól az idei kupasorozatban, de az NBI-es csatároknak sem. A legeredményesebb olyan támadó, aki az első osztályban szerepel, két gólig jutott, ami, valljuk be, meglehetősen szerény teljesítmény.

Beke Petihez két megyei osztályú csatár ért csak fel, sőt ha úgy nézzük, túl is szárnyalták a budafoki csatárt, hiszen a nagyatádi Horváth Péternek négy, a Lenti csapatát erősítő Lukács Máténak pedig mindössze két meccsre volt szüksége, hogy ugyanúgy hat gólig jusson, mint Beke.

Kiválasztott cikk: Megyei osztályú gólkirálya lesz a kupának?

Lukács az első fordulóban a Gerjeni SK-t szórta meg alaposan, majd a csapata kiesésével zárult, XVI. Kerületi Issimo elleni mérkőzésen is betalált, és a megyei osztályban sem spórolt a gólokkal, kilencszer is betalált. Horváth szintén megyei osztályban volt érdekelt a Nagyatáddal (amely hajszál híján az Amatőr Kupa döntőjébe is bejutott), ahol jól termelte a gólokat, a kupában pedig négy forduló alatt jutott el hat gólig. Végül a negyedik körben a Monor állította meg a csapatát.

Egy kulcsember aranyérem nélkül

A futball kegyetlen, sőt néha könyörtelen is, ezt volt kénytelen megtapasztalni a ZTE-t egészen a MOL Magyar Kupa elődöntőig vezető Ricardo Moniz is. A holland vezetőedző több szempontból is kiváló munkát végzett, ám a bajnokság vége felé ijesztően visszaesett a Zete, ezért a tulajdonos - komoly kockázatot vállalva - elküldte Monizt. A hazárdjáték bejött, Boér Gábor megnyerte a kupadöntőt a csapatával, és végül simán maradt bent az első osztályban is.

Ugyanakkor nem véletlen, hogy az immár kupagyőztes szakember meleg szavakkal emlékezett meg holland kollégájáról, megköszönte neki nemcsak a kupában bemutatott menetelést, de azt is, hogy kiváló fizikai állapotban lévő játékosokat vett át, sőt megígérte, mindig hálás szívvel fog visszagondolni Monizra, amiért “egy meccsel kupagyőztes lehet”. A szakemberrel egyébként még a negyeddöntők után beszélgettünk: 

Kiválasztott cikk: A kupa dicsőség, nemcsak egy kapu Európába

A Moniznak kijáró dicséretekből a tulajdonostól is kijutott, de a szurkolók is láthatták: szemben sok más csapattal Moniz soha nem tartalékolt a kupameccseken, mindig feltette a legerősebb lehetséges csapatot, mert a kezdetektől fogva célja volt, hogy megnyerje a sorozatot a Zetével.

Aki nem lehetett ott

A Budafok csodás menetelést mutatott be a döntőig, a negyed- és az elődöntőben is első osztályú ellenfelet ejtett ki, ami a finálé esélyeit is alaposan zárójelbe tette. Végül újra bebizonyosodott, hogy Mátyus János csapata a MOL Magyar Kupában akár zsinórban többször is el tudja tüntetni a két csapat közti osztálykülönbséget, volt azonban egy probléma, amivel nem tudott mit kezdeni a Budafok.

Míg a Zete a legerősebb felállásában kezdte a mérkőzést, addig a másodosztályú piros-feketéknek két komoly hiányzójuk is volt. Adorján Krisztián sérülés miatt dőlt ki, ez sima balszerencse. Viszont a csapat meghatározó középpályása, Soltész István eltiltott volt, mert összegyűltek a sárga lapjai.

Kiválasztott cikk: Mátyus: Nagyon drágán adjuk a bőrünket

Maga Mátyus János is megjegyezte a döntő után, hogy sok más sorozatban a sárga lapos eltiltásokat törlik a döntő előtt, csak a piros lapért járó eltiltás jelent kizárást a fináléból, de ezzel már nincs mit kezdeni. Soltész, aki a Budafok döntőig tartó menetelésében minden meccsen pályára lépett, nem lehetett ott a Puskás Arénában.

A brazil háttérember

Mátyus Jánost többszörösen pajzsra emeltük itt a molkupa.hu-n, és nem is csak a kupában bemutatott menetelése miatt. Maga az edző is elmondta, szakmailag talán még a kupadöntőnél is többre tartja, hogy egy kiesőjelölt csapatból stabil középcsapatot csináltak a Merkantil Bank Ligában. De aki jól figyelte Mátyus nyilatkozatait, annak az is feltűnhetett, hogy soha nem magáról beszélt, hanem mindig úgy fogalmazott, “a stábommal…”.

Megszokott helyén, Mátyus János mellett Felipe Matos 

Kredit: molkupa.hu

Ennek a bizonyos stábnak a tagja a brazil Felipe Matos, akinek valóban kiváló a kapcsolata a szakemberrel, hiszen a Budafok már a sokadik klub, ahol vezetőedző-segédedző leosztásban dolgoznak együtt. Soprontól Szombathelyen át Budafokig építkezett együtt a két fél, és ha igazak a hírek, és Mátyus valóban távozik a XXII. kerülettől, biztosak lehetünk benne, hogy Matos is vele tart.

A brazil szakembert nemcsak a vezetőedző, de a játékosok is többször kiemelték. Elmondta, Matos nemcsak az öltözőben tartja fenn a morált, de a csapat taktikájának kialakításában is megvan a szerepe. Egy csendes háttérember, tipikusan az a fajta, akinek a fontossága akkor tűnik fel, ha valamiért nincs ott. 

Hirdetés