A gólkirály álmatlan éjszakái

2023. május 18.

Beke Péter tudja, hogy óriási dolog amit a Budafok elért, és büszke a MOL Magyar Kupa gólkirályi címére is, de komoly fájdalom számára, hogy nem sikerült megnyerniük a finálét. A kupaszezon legnagyobb felfedezettjével a játékához ragaszkodó másodosztály kiscsapatról, álmatlan éjszakákról és erőnléti kérdésekről is beszélgettünk. 

Hirdetés

“Nagyon komoly dolgot hajtottunk végre az elmúlt fél évben, és emiatt nagyon büszke vagyok a csapatra, de a kupadöntő miatt azért vegyesek az érzéseim” - sóhajtott nagyot a Budafok csatára, Beke Péter, amikor egy héttel a ZTE ellen elveszített finálé után a molkupa.hu megkereste.

Kiválasztott cikk: Hosszabbítás után kupagyőztes a ZTE

“Ahogy a bajnokságban feljöttünk a középmezőnybe, és bejutottunk a MOL Magyar Kupa döntőjébe, az óriási sztori. De ennyire közel a célhoz elbukni még akkor is komoly fájdalom, ha egyáltalán nem mi számítottunk a döntő esélyesének.”

A 11-eseknél jó esély nyílt volna

A nagyszerűen küzdő Budafok végül 116 perc után adta meg magát, alig néhány perccel a büntetőpárbaj előtt előbb Németh Dániel, majd Szalay Szabolcs is betalált. Beke ekkor már nem volt a pályán, de szerinte ha sikerül kihúzni a 11-esekig, a Budafoknak jó esélye lett volna.

“Nyilván lehetetlen megmondani utólag, mi lett volna, de úgy gondolom, Gundel-Takács Bence személyében olyan kiváló kapusunk van, hogy talán mi indultunk volna előnyből.”

“Már mindenki a büntetőkre készült, nem véletlen, hogy nálunk is voltak már ekkor a pályán friss lábak, de hát szükség is volt rá, hiszen áprilisban nyolc meccset játszottunk a bajnokságban. És ezek egyike sem volt könnyű, mert nem lehettünk biztosak a bennmaradásunkban, ezért nem lehetett tartalékolni, egészen a kupadöntőig minden meccsen mindent bele kellett adnunk” - magyarázta a kupasorozat gólkirálya.

Nehéz menet volt, de majdnem végigment rajta a Budafok 

Kredit: molkupa.hu 

“A fizikai fáradtság aztán el is döntötte a kupadöntőt. Tudtuk, hogy a ZTE az NBI-ben is kiemelkedően erős csapatnak számít, és ahogy telt az idő, úgy lett egyre látványosabb a Zete fizikai fölénye. Hogy ezen múlt-e? Nehéz megmondani, de a jobb kondíció és a hosszabb kispad biztosan fontos szerepet játszott.”

Nem adta fel a játékát a Budafok

A csatár elmondta, bár sérülés és eltiltás miatt is változtatnia kellett a csapaton Mátyus Jánosnak, a játékfelfogás ugyanaz maradt. Joggal bízhattak benne a budafokiak, hogy újra sikerre viszik az edző elgondolásait, hiszen a negyeddöntőtől kezdve csak NBI-es csapatokkal találkoztak, és könnyedén ejtették ki a Kisvárdát és a Vasast is, és a Zete sem volt éppen csúcsformában a MOL Magyar Kupa döntője előtti hetekben.

Beke Péter hat góllal lett társgólkirály a MOL Magyar Kupában 

Kredit: molkupa.hu 

“A felállásunk egy kicsit más volt a két hiányzó miatt, de ugyanarra készültünk, mint a Vasas és a Kisvárda ellen: szervezett, kompakt védekezés, magasan megzavarni az ellenfelet és gyors átmenetekből kontratámadásokat vezetni. Úgy gondolom, nem is játszottunk rosszul, a rendes játékidőben megtettük, ami tőlünk telt, de sajnos a hosszabbításra elfáradtunk.”

“Sokat gondolkodtam a kupadöntőn. Én egyébként is olyan típus vagyok, aki napokig rágja magát egy-egy meccsen, néha éjszaka is felriadok és nem tudok visszaaludni, ha eszembe jut, hogy valamit másképp kellett volna csinálnom. A fináléval kapcsolatban viszont nincsenek ilyen érzéseim, szerintem megtettük, amit lehetett. Kihoztuk magunkból, ami bennünk volt, sajnos nem volt elég. Ilyen a foci.”

A kupaszezon nagy felfedezettje

Beke Pétert nevezhetnénk a kupasorozat nagy nyertesének, hiszen góljaival bevitte a döntőbe a másodosztályú Budafokot, de nem lennénk igazságosak a 22 éves csatárral, ha csak a MOL Magyar Kupára szűkítenénk le az érdemeit. A támadó a Merkantil Bank Ligában is csapata legeredményesebb támadója, az NBII harmadik legeredményesebb csatára, aki minden sorozatot figyelembe véve már huszonegy gólnál jár idén.

“Jobb érzés lenne a kupa gólkirályi címe, ha egy aranyéremmel is kiegészítettem volna. Vagy ha kaptam volna róla legalább egy oklevelet” - tette hozzá nevetve. “Persze büszke vagyok rá, és nem esik rosszul, hogy sokat forgott a nevem a sajtóban a döntő előtt, de az igazi az lett volna, ha megnyerjük a MOL Magyar Kupát.”

“A szerzett gólok egyúttal azt is jelentették, hogy az ellenfelek is jobban figyeltek rám, illetve hogy megnőtt rajtam a nyomás, mert a csapattársak is várták tőlem a gólokat. Ez nem panasz a részemről, sőt nagyon örülök neki, hogy így van. Kell a nyomás, mert azt jelenti, hogy komoly tétért játszunk! Szeretem a kihívásokat, nem vagyok egy alibizős fajta, az dob fel, ha mindent bele kell adni egy meccsen” - magyarázta a 22 éves játékos, akiért érthetően megnőtt a kereslet az utóbbi hetekben.

Kiválasztott cikk: Összeállt a kupaszezon álomcsapata

“A karrierem következő lépése a magyar első osztály lenne, de egyelőre nem akarok ilyesmiről beszélni. Legyen vége a bajnokságnak, csillapodjanak le egy kicsit a kedélyek, utána ráérünk a jövőmmel foglalkozni” - tette hozzá Beke. 

Hirdetés