Mátyus: Nagyon drágán adjuk a bőrünket

2023. április 25.

A Budafoki MTE története legnagyobb sikerét érte el a kupadöntőbe jutással, de Mátyus János vezetőedző szerint szakmaialag még ennél is nagyobb tett, hogy úgy fest, csont nélkül bennmarad a csapata az NBII-ben. Az egykori kiváló védővel futballfilozófiáról, fizikai felkészítésről, mentális erőről és a kupagyőzelem egyéb kellékeiről beszélgettünk. 

Hirdetés

Mátyus János túlteljesít. Nem elég, hogy a kinevezésekor megfogalmazott célt, a biztos bennmaradást a másodosztályban szinte csont nélkül hozza, bónuszként egy egészen káprázatos kupamenetelést is bemutatott a Budafokkal, amely története első kupadöntőjére készülhet.

Kiválasztott cikk: Megint csodát tett, döntőben a Budafok

“Persze látványosabb, hogy kupadöntőt játszunk, de szakmailag nézve a bajnokságban bemutatott fejlődésünk talán még ennél is többet ér. A kupa csak öt meccs, a Merkantil Bank Ligában viszont hétről hétre kell bizonyítanunk, ami sokkal nehezebb feladat. Még akkor is, ha a MOL Magyar Kupában néha első osztályú ellenfelek is szembe jönnek az emberrel” - tette hozzá Mátyus széles mosollyal.

Két NBI-es skalpja már az övén leng

A budafoki kupamenetelés igazán a nyolc között fordult élesbe. Az ekkor már a másodosztály középmezőnyében, a kieséstől megnyugtató távolságra lévő piros-feketék a negyeddöntőben az akkor az NBI dobogóján álló Kisvárdát, az elődöntőben pedig a Vasast győzték le - nem is akárhogyan.

“Mióta a Budafok edzője vagyok, volt már jó néhány jó meccsünk, de szerintem egyértelműen a két kupameccsen játszottunk a legjobban.”

“Nagy tisztelettel mondom, de mindkét párharcban a jobb csapat jutott tovább, és ez nagy dicséret nekünk, hiszen a klubok lehetőségeit tekintve ég és föld a különbség az ellenfeleink javára. Sikerült mindkét mérkőzésre úgy felkészülnünk, és úgy játszanunk, ami a legtöbb sikert ígérte, és büszkén mondhatom, hogy csúcsra járattuk magunkat” - idézte fel a meccseket Mátyus.

Mátyus János a stábjával ünnepli a Vasas elleni győzelmet 

Kredit: Budafoki MTE

“Nagyon éhes volt a csapat, és ha igaz is, hogy nem a legjobb napot fogták ki az ellenfeleink, én úgy gondolom, mindenki annyit játszik, amennyit engednek neki. A játékoskeretek között egyébként is akkora volt a különbség, hogy már egy közepes napot kifogó NBI-es csapatnak is ki kellett volna ejtenie minket, de nem így történt, mert mi viszont tényleg mindent beleadtunk.”

Nem fordul ki magából a döntőben sem

A budafokiak menetelése önmagában nagy dolog, hát még ha hozzátesszük, hogy a két NBI-es csapat ellen tényleg úgy nézett ki a játék képe, mintha a XXII. kerületiek lettek volna a magasabb osztályban szereplő csapat. Vajon meg lehet ezt valósítani egy döntőben is?

Nem bekkelésre készül a döntőben sem 

Kredit: Budafoki MTE

“Mindenki azt várja, hogy a ZTE átgyalogol rajtunk, és ha csak a játéktudás döntene, nem sok esélyünk lenne. Ugyanakkor egy ilyen mérkőzés sok mindenen múlik, és nekünk a stábbal az a feladatunk, hogy a játékosaink megfelelő mentális állapotban lépjenek a pályára, illetve hogy egy olyan taktikát dolgozzunk ki a döntőre, ami a legtöbb sikert ígéri.”

“Annyit mondhatok, hogy nem fogunk kibújni a bőrünkből a Puskás Arénában sem. Nem vagyunk egysíkú csapat, többféle játékunk is van, és azt megígérhetem, hogy nem fogjuk olcsón adni a bőrünket.”

“Hallottam többfelől, hogy mi nyomás nélkül játszhatunk a döntőben, de ezzel egyáltalán nem értek egyet. Tény, hogy nem mi leszünk az esélyesek, de nincs olyan, hogy egy döntőben nincs nyomás egy csapaton. Van kötelességünk a szurkolóinkkal, illetve saját magunkkal szemben is, és hiába hangzik jól, hogy csak élvezzük a játékot, meg a szép stadiont, az igazi sportember nem futhat ki egy fináléra ilyen gondolatokkal a fejében. Győzni akarunk, harcolni fogunk!” - szögezte le Mátyus.

Fizikailag is bírni kell

Amikor Mátyus - segítőjével, Felipe Matosszal együttműködésben - átvette a Budafok irányítását, a csapat az NBII utolsó helyén állt. Azóta nemcsak játékfelfogásban (erről beszélgettünk a csapat sztárcsatárával, Beke Péterrel is), de taktikailag és fizikailag is sokat fejlődött a csapat, és az edző szerint ezeknek komoly jelentősége lehet a MOL Magyar Kupa döntőjében is.

Tábornok úr irányítja a csapatmozgásokat 

Kredit: molkupa.hu 

“Az elején az volt a fontos, hogy megtanuljunk bízni magunkban, és menjünk előre tántoríthatatlanul. Aztán elkezdtek jönni az eredmények, és a stábbal arra helyeztük a hangsúlyt, hogy automatizmusok legyenek a begyakorolt figurákból. Mostanra mindenki tudja, mi a feladata labdabirtoklásnál, védekezésnél, hol és mikor támadunk le, illetve hogy a 2-3 féle játékrendszerben éppen hol a helye és mi a feladata.”

“Dolgozunk a csapat erőnlétén is, de ha egy dolgot kell kiemelnem, ami aggaszt a kupadöntő előtt, az a Zalaegerszeg páratlan fizikai állapota. A Zete az NBI-ben is az egyik legjobb kondival rendelkező csapat, így nagyon nehéz feladatunk lesz, ha fizikailag is állni akarjuk velük a versenyt.”

“Nagyon jó csapat lesz az ellenfelünk, és személy szerint becsülöm azt a projektet, amit a ZTE-nél elkezdtek. Sok tehetséges, magyar fiatal alkotja a csapatot, és bár nincs sok légiós, a külföldi játékosok is minőségiek, sokat hozzá tudnak tenni a játékukhoz. Nekünk mégis fel kell vállalnunk a saját játékunkat, ki kell zökkentenünk őket, és akkor lehet esélyünk. Hogy mennyi? Annyi biztosan, mint a Kisvárda ellen volt” - tette hozzá nevetve a vezetőedző. 

Hirdetés