Így fut neki a mezőny a nyolcaddöntőknek

2023. február 07.

Bár sok párharcban elég egyértelműnek tűnnek az esélyek, hiszen tombol az osztályharc a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőiben, azért több olyan óriásölő is pályára lép, akik ellen bátorság fogadni. Két NBI-es párharc mellett a többi nyolcaddöntőben osztálykülönbség lesz a csapatok között, de sem ez, sem a bajnoki forma nem jelent biztos támpontot. Azért megpróbálunk segíteni. 

Hirdetés

Amit pár hete írtunk a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőiről, az már abszolút nem érvényes: elindultak a bajnokságok - legalábbis az első két osztályban - és máris sokkal tisztább képünk van arról, melyik csapat milyen formában várja a kupasorozat ötödik fordulóját. Kivéve persze az MTK-Mezőkövesd összecsapást, aminek már az eredményét is ismerjük.

Kiválasztott cikk: A Mezőkövesd az első negyeddöntős

Akikről egyelőre kevesebbet tudunk, az a nyolcaddöntők három harmadosztályú csapata, hiszen az NBIII küzdelmei még nem indultak el. A Monor, az Iváncsa és az ESMTK tehát a kupameccseivel indítja a 2023-as naptári évet, ami lehet jó is, meg rossz is.

Az első osztályban minden a feje tetején

Ahogy korábban is írtuk, az idei kupasorozat nem az élcsapatokról szól, hiszen az első- és másodosztály élcsapatai sincsenek már versenyben. Sőt, összesen két NBI-es párharcot rendeznek a legjobb 16 között, és ezeken három kiesés elől menekülő csapat is érdekelt lesz.

A Vasas-Honvéd párharcban az első idei NBI-es forduló után még hasonló oddszal adta a Tippmixpro mindkét csapatot, ám a második játéknap után már elcsúsztak az esélyek a Vasas felé - és nem pusztán azért, mert az angyalföldiek lesznek a pályaválasztók. A Vasas továbbjutását 2,30-as, a Honvédét 3,25-ös oddszal kínálja a Szerencsejáték Zrt, hiszen a rendkívül nehéz rajtot - a címvédő és listavezető Fradi, valamint a dobogóért küzdő Puskás Akadémia ellen - két döntetlennel bevevő Vasas találkozik az Újpest elleni kiesési rangadót elveszítő, ám a Kisvárdától pontot rabló Honvéddal.

Kiválasztott cikk: Polihisztor nagykövetek az Újpest és a Honvéd mentorai

A fenti sorokkal kicsit már elmondtunk a másik NBI-es párharcról is, bár a Puskás Akadémia-Újpest meccsen jóval egyértelműbbek az esélyek. Ez látszik a Tippmixpro oddszaiból is: a felcsútiak továbbjutására 1,91-szeres, az újpestiekére 4,05-szörös nyerési eséllyel lehet fogadni.

Pedig a felcsútiak egyáltalán nem kezdték jól az évet, a kiesés elől menekülő Mezőkövesd elleni vereséget egy hazai döntetlen követte az utolsó helyen álló Vasas ellen. A lilák, bár elbukták az örökrangadót, nem kezdtek rosszul, hiszen a kiesés elleni harcban közvetlen riválisnak számító Honvédot legyőzték, mielőtt elfogadható játékkal, nagy csatában kikaptak a Ferencváros otthonában.

Óriásölő kerestetik

A fennmaradó öt párharcban osztálykülönbség van a legjobb nyolcba jutásért harcoló csapatok között, ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen egyértelműek lennének az esélyek. Itt van például az utóbbi egy év legnagyobb óriásölője, az első osztályú csapatokat rutinszerűen kiejtő ETO FC összecsapása a Debrecennel
Bár a Tippmixpro oddszain látszik, hogy az ETO (3,35) a másodosztályban, a DVSC (1,90) az első osztályban szerepel, a győriekről tudnunk kell, hogy sem az osztályuk, sem az ott bemutatott szereplésük nem sokat számít a MOL Magyar Kupa szempontjából.

Kiválasztott cikk: Óriásölőbe botlott az egyre markánsabb DVSC

A tavaly egészen az elődöntőig menetelő győriek az NBI két élcsapatát is kiejtették, és már idén is túl vannak egy hasonló bravúron (a második helyen álló Kecskemétet verték ki), és további hasonlóság a két kupaszezon között, hogy az ETO a bajnokságban egyáltalán nem tartozik az élcsapatok közé: ahogy tavaly, úgy idén a tabella középmezőnyében foglal helyet. Egy biztos: kell bátorság ahhoz, hogy az ETO ellen fogadjunk.

Osztályharc a nyolcba jutásért

A nyolcaddöntőben állva maradt három harmadosztályú csapat közül egy másod-, kettő pedig első osztályú ellenféllel találkozik, de az Iváncsának nem csak azért jósolunk több esélyt, mert az NBII-ben a kiesés ellen küzdő - ám a szezont kiválóan kezdő - Budafokkal találkozik, hanem természetesen azért is, mert aki a címvédő Fradit kiejti, annak senkitől nem kell félnie.

Kiválasztott cikk: Tovább álmodhatnak az iváncsai csodatevők

Ettől még persze az iváncsaiak nem lesznek egy csapásra favoritok. Először is hátrány, hogy idén még nem játszottak tétmeccset, míg a Budafok már két fordulón is túl van a Merkantil Bank Ligában, és ha ez nem lenne elég, a XXII. kerületiek káprázatos rajtot vettek. A dobogón álló Pécst idegenben, a kiesés elleni harcban közvetlen riválisnak mondható Kazincbarcikát otthon intézték el és még gólt sem kaptak. A Tippmixpro bukijai mégis óvatosak: az Iváncsa oddsza 2,85, a Budafoké 2,20, tehát szoros párharc várható.

Az ESMTK már két magasabb osztálybeli csapatot is kiejtett, ám a két NBII-es csapat nem mérhető az NBI dobogóján álló Kisvárdához, és ez tükröződik a fogadási kínálatban is. Az erzsébetiek továbbjutása 10,5-szörös pénzt hozhat, míg a Kisvárdára 1,20-as oddszal lehet fogadni. Kottára ugyanez a helyzet a Monor és a Paks összecsapásán is, azzal a különbséggel, hogy a monoriak még nem találkoztak magasabb osztályú csapattal, és óriási bravúr kéne tőlük a tavalyi döntős kiejtéséhez.

Kiválasztott cikk: Erzsébeten nem túlélni, megélni akarják a kupát

A Békéscsaba-ZTE párharcban szintén meglehetősen egyértelműek az esélyek, hiszen a viharsarki lilák a kiesés elől menekülnek a másodosztályban (a tavaszt egyébként jól kezdték, egy győzelem és egy döntetlen áll a nevük mellett), az egerszegieknek pedig egészen jó szezonjuk van az első osztályban. A tavaszi rajtjuk ugyan nem sikerült igazán jól, de így is csak négy pont választja el őket a dobogótól, igaz, az épphogy bennmaradó Újpest is ugyanilyen távolságra van tőlük. 

Címlapkép: ETO.hu

Hirdetés