A kupagólkirály a paksi modellt kedveli

2024. május 23.

Murai Márk a Budaörs mindhárom kupameccsen betalált és végül hét góllal lett a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonjának a gólkirálya. A budaörsiek csapatkapitányával az alacsonyabb osztályok erejéről, a Fradi és a Paks közti különbségről, illetve arról beszélgettünk, hogy miért tartja jobbnak a paksi klubmodellt, mint a Fradiét. 

Hirdetés

Sokan sok mindent gondolnak a 12 csapatos NBI-ről, de egy hatását nem lehet elvitatni: nagyon sokat erősödött tőle nemcsak az NB II, de ennek következtében az NB III is. A bizonyíték adott: a frissen lezárult kupaszezonban olyan bravúrok fűződnek harmadosztályú csapatokhoz, mint a bajnokságot európai kupaszereplőként záró Fehérvár (az ESMTK volt a tettes), illetve a tavalyi döntős Budafok (Veszprém) is NB III-as csapat ellen vérzett el.

Az állítás, amelyről már korábban is írtunk, további bizonyítására szólítjuk a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonjának gólkirályát, a harmadosztályú Budaörs hétgólos csatárát, Murai Márkot (néha Sándort).*

Murai szerint a harmadosztály mindegyik csoportja erős, de a nyugatiak a legjobbak 

Kredit: Budaörsi Sport Cluba Labdarúgó Szakosztály/Facebook

“A harmadosztályban rengeteg olyan játékos van, akik simán játszhatnánk az első osztályban is, de ilyen-olyan okokból - sokszor nem a saját hibájukból - nem kapják meg a lehetőséget. A Veszprém mellett a Szentlőrinc is ott volt a nyolcaddöntőben, szóval a kupában is jól szerepeltek az NB III-as csapatok” - mondta az észak-nyugati csoportban szereplő budaörsiek 27 éves támadója.

Mindhárom kupameccsén betalált

A kupasorozat egyik érdekes sajátossága, hogy a gólkirályt nem ünneplik agyon. Főleg azért, mert az országos kupasorozatban előfordulnak két-, sőt háromosztálynyi különbségek is, nem ritkák a kétszámjegyű eredmények sem, így előfordul, hogy a gólkirálynak elég a címhez három meccsen pályára lépnie. (Mint két éve Myrto Uzuninak, a tavalyi gólkirály, Beke Péter viszont a szabályt erősítő kivétel.)

Murai Márk, a budaörsiek csapatkapitánya veszélyeztet

Kredit: Murai Sándor Márk 

“Nem úgy örül az ember egy megyei csapatnak lőtt gólnak, ezen nincs mit szépíteni. Lábatlanban rúgtam hármat, pedig csak a helyzeteim negyedét használtam ki, és nyerhettünk volna akár történelmi gólrekorddal is” - idézte fel a második fordulót, ahol 11-0-ra nyert a Budaörs. De a végül hét gólig jutó csatár a fontosabb meccseken sem hallgatott.

“A Balatonfüred ellenfelünk a bajnokságban is, pont nemrég sikerült őket idegenben legyőznünk, és a kupameccsünk első félideje is igen jól alakult. Akkor 5-0-ra vezettünk a szünetben, onnan lett 2-5 a vége. A harmadik fordulóban a Siófokkal találkoztunk, és nagyon jó meccset játszottunk a másodosztályú csapattal. A második félidő közepén az én gólommal sikerült kiegyenlítenünk, de sajnos a siófokiak a 82. percben kihasználták egy hibánkat, és továbbjutottak.”

Egy Fradi-nevelésű kispesti

Murai “egy kispesti grund neveltje”, de a Ferencvárosban futballozott gyermekkorában, aztán több osztályban (köztük az NB I-ben) is játszott. Azt vallja, aki felveszi a Fradi mezét, az egy kicsit mindig fradista marad, de azt sem tagadta, hogy a kupadöntős ellenfél, a Paks klubfilozófiája közelebb áll hozzá.

“Tavaly a Kecskemét, idén a Paks bizonyította be, hogy nagyon is sikeres lehet egy csapat kizárólag hazai játékosokkal, és ezt nagyon jó érzés látni. A kupadöntővel is úgy voltam, fog még eleget nyerni ez a Fradi, hiszen sokkal erősebb a mezőny többi csapatánál, a Paksnak viszont ez egy történelmi lehetőség, és egy bizonyítási lehetőség a klubmodellt illetően.”

“A Kecskemétre azt mondták, a tavalyi kifutott szezon volt, idén kiesnek. Aztán csak odaértek a hatodik helyre idén is. A Pakstól sem sokan vártak ilyen szereplést, de ősszel méltó ellenfelei voltak a Ferencvárosnak, tavasszal pedig megnyerték a kupadöntőt ellene. Magyar edzők, magyar játékosokkal. Világos koncepcióval, ahhoz ragaszkodva.”

* “Murai Sándor Márk a teljes nevem, a Márkot használom, de az idegenbeli meccseken a hangosbeszélő sokszor Sándoroz.” 

Hirdetés