Mindig akad egy NBIII-as csodatevő

2022. december 05.

Az idei kupasorozat vitán felül legnagyobb meglepetése volt az Iváncsa győzelme a címvédő Ferencváros fölött, de szó sincs róla, hogy a harmadosztályú kiscsapat óriási sikere egyedülálló sztori lenne a Magyar Kupa történetében. Voltak itt az utóbbi időben szép számmal hasonló esetek, ezekből szemezgetünk az alábbiakban.

Hirdetés

2019-20, Lipót Pékség SE (NBIII)
A lipótiak három kupaszezonnal ezelőtt ugyanúgy harmadosztályú csapatként meneteltek a legjobb tizenhat közé, mint idén az Iváncsa, sőt elképesztő módon a főtábla első fordulójában ugyanúgy a Gyirmótot ejtették ki, mint a Fejér megyei csodatevők. Már az is komoly bravúr volt a Lipóttól, de a következő körben egy még nagyobbat villantottak, amikor a ZTE-t hazai pályán 3-1-re legyőzték.

Akkor még nem egy meccsen dőlt el a továbbjutás, hanem oda-visszavágós rendszerben, és az első osztályú zalaegerszegiek végül kiharcolták a továbbjutást, de a lipótiak bravúrja megmaradt a köztudatban.

2018-19, FC Ajka (NBIII)
A Veszprém megyei kiscsapat idén is ott volt a legjobb 32 között, ám ezúttal nem sikerült a bravúr az első osztályú ellenféllel szemben. Nem úgy, mint 2018 telén, amikor a szintén NBI-es, rendkívül komoly kupamúlttal rendelkező MTK-t ejtette ki az ajkai csapat.

A Debrecen ellen sem múlt sokon az ajkai bravúr

Kredit: MTI Archív

Az újpestiek idei kiejtése nem is lett volna akkora bravúr, hiszen a lilák szenvednek az első osztályban, az Ajka pedig stabil középcsapat, de inkább a másodosztály élmezőnyéhez tartozik. Négy évvel ezelőtt azonban a zöldek még az NBIII-ban játszottak, így különösen nagy bravúr volt az MTK kiejtése. Hajszál híján még egy kört ment az Ajka, hiszen a hazai szűk vereség (2-3) után döntetlent játszott a nyolcaddöntő visszavágóján a Debrecen otthonában.

2017-18, Termálfürdő FC Tiszaújváros (NBIII) 
Komoly csillaghullást hozott ez a szezon a Magyar Kupában, hiszen a Ferencvárost például a másodosztályú Kisvárda ejtette ki még a főtábla harmadik fordulójában, a Videotont pedig a megszűnés szélén táncoló Vác FC állította meg egy fordulóval később. De az igazán nagy bravúrt ebben a szezonban is egy harmadosztályú csapat szállította, méghozzá a Tiszaújváros.

A Tisza-partiak szintén egy első osztályú csapatot ejtettek ki, méghozzá a Haladást. A rendes játékidő 1-1-re végződött, de a büntetőknél a harmadosztályú csapat játékosai koncentráltak jobban.

2016-17, Budafoki MTE (NBIII) 
A XXII. kerületiek olyan bravúrt értek el ebben a szezonban, ami még az iváncsiakat is főhajtásra késztetheti: harmadosztályú csapatként egészen az elődöntőig meneteltek. A budafokiak már a 64 között is magasabb osztályban játszó csapatot (a Szegedet) ejtettek ki, aztán következett az NBI-es Videoton, amit 2-1-re győztek le és ejtettek ki.

Végül a Fradi megállította a budafokiakat 

Kredit: MTI Archív

Az elődöntőig némi szerencséjük is volt, hiszen két NBII-es csapattal sorsolták össze őket, de ez is relatív, hiszen az Érd és a Sopron is egy osztállyal a budafokiak felett szerepelt. Nagy csatában mindkét ellenfelet kiejtette a Budafok, mielőtt az elődöntőben a Ferencváros megállította a káprázatos menetelést.

2015-16, HR-Rent Kozármisleny (NBIII)
Nagy szezonjuk volt a harmadosztályú csapatoknak, hiszen a Nyíregyháza az NBI-es Vasast, a Tiszaújváros pedig a szintén első osztályú Paksot ejtette ki, de a kiírás hőse minden kétséget kizáróan a Kozármisleny volt. A baranyai kiscsapat már a második fordulóban kiejtett egy nagyágyút, az NBI-es Puskás Akadémiát, de a sorsolás továbbra is kegyetlen volt vele, mert a következő körben is első osztályú ellenfelet kapott.

A Honvéd elleni párharcban oda-vissza nyert a Kozármisleny

Kredit: MTI Archív

Mint kiderült, a Diósgyőr sem volt akadály, a hazaiak 1-0-ra legyőzték a borsodiakat, de fellélegezni nem volt idejük, mert máris újabb első osztályú csapat következett, ráadásul a Honvéddal már oda-visszavágós rendszerben kellett megküzdeniük. Ez sem okozott gondot, két 2-1-es győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé, ahol a harmadik NBI-es ellenfél, a Békéscsaba végül kiejtette. Ez az év egyébként is erős volt meglepetésekből, hiszen a legjobb nyolc között három harmadosztályú csapat is szerepelt - igaz, az elődöntőbe egyikük sem jutott be. 

Hirdetés