Új győztese lesz idén az Amatőr Kupának

2022. december 12.

A legmesszebb jutó megyei osztályú csapatok számára kiírt Amatőr Kupában akár óriási számolgatás is jöhetett volna, hiszen három megyei csapat is ott volt a negyedik fordulóban, ám az ötödiket egyik sem élte meg. Végül az döntött a Felsőzsolca és a Nyergesújfalu javára, hogy korábban mindketten ejtettek ki harmadosztályú csapatot, ezért ők játszhatják az Amatőr Kupa döntőjét. 

Hirdetés

Ha nem történik valami váratlan esemény, akkor kijelenthető, hogy kialakult a MOL Magyar Kupa 2022/23-as szezonjának legjobb amatőrcsapatai számára kiírt sorozat, az Amatőr Kupa döntőjének párosítása. A korábban Szabadföld Kupa néven a kupadöntő felvezető meccseként megismert finálét az utóbbi években a női kupadöntő előtt, a Hungária körúton rendezték, és úgy néz ki, ez idén sem változik. A résztvevők pedig a Felsőzsolca (BAZ) és a Nyergesújfalu (Komárom-Esztergom) lesz.

Kiválasztott cikk: Az Amatőr Kupát vette célba a legkisebb csapat

A két csapat részvétele a megyei csapatok kupadöntőjében annyiból nem meglepő, hogy a MOL Magyar Kupa selejtezőinek számító megyei kupasorozatban mindketten bejutottak saját fináléjukba. Nem elhanyagolható különbség azonban, hogy míg a Felsőzsolca meg is nyerte a döntőt (az Encs ellen 3-1-re), addig a nyergesiek kikaptak a Tatától. Igaz, nekik így igazán édes lehetett a bosszú, hiszen a Magyar Kupa főtábláján vehettek revánsot a szomszédváron: a második fordulóban a Tatát kiejtve jutottak tovább.

Az NBIII-as ellenfelek döntöttek

A két legmesszebb jutó megyei osztályú csapatot nem mindig egyszerű megnevezni, és idén is bőven lehetett volna számolgatás az Amatőr Kupával kapcsolatban, ha a Nagyatádban is van egy bravúr a negyedik körben. A helyzet úgy állt, hogy három megyei osztályú csapat jutott be a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójába. Közülük kettő, a Felsőzsolca és a Nyergesújfalu ejtett ki magasabb osztályú ellenfelet, így a Nagyatád csak akkor rúgott volna labdába, ha kiejti az NBIII-as Monort, ám a somogyiaknak végül nem sikerült a bravúr (0-3).

Kiválasztott cikk: Óriásit mennek a somogyi lokálpatrióták

Bár mindhárom megyei csapat kiesett a negyedik fordulóban, a Felsőzsolca (-MTK 0-6) és a Nyergesújfalu (-Mezőkövesd 1-4) a korábban bemutatott bravúrjának köszönhetően lesz ott az Amatőr Kupa-döntőben. A BAZ megyei kupagyőztes egyből az első fordulóban kiejtette a harmadosztályú Bánkot, míg a komáromiak az egykori kupagyőztes Szolnokot ejtették ki. Bár nagy bravúrról beszélünk mindkét csapat esetében, hozzá kell tenni, hogy a Szolnok az utolsó, a Bánk az utolsó előtti helyen áll a harmadosztály középső csoportjában.

“Ez számunkra a non plus ultra. Hogy megyei csapatként országos trófeáért léphetünk pályára, ráadásul élő tv-közvetítéses meccsen, annál feljebb számunkra nincs semmi, csak a csillagos ég” - mondta a molkupa.hu-nak Darabos Gábor, a Nyergesújfalu vezetőedzője.

Egyik csapat sem szerepelt korábban Amatőr Kupa-döntőben, így mindkét csapat számára újdonság lesz a finálé. Ez ugyanakkor nem meglepő, hiszen a sorozat 1964 óta íródó történetében összesen három csapat tudott kétszer is nyerni (Celldömölk, Csorna, Jánossomorja), és velük együtt is csak tíz olyan klub van, amelyik kétszer is bejutott a fináléba. 

(Címlapkép: BTE Felsőzsolca/Facebook)

Hirdetés