A Juve legyőzését is übereli a nyergesi bravúr

2022. szeptember 22.

Darabos Gábor bő három évtizede dolgozik a futballban, de nem kérdés számára, hogy az egykori kupagyőztes Szolnoki MÁV kiejtése pályafutása legnagyobb sikere. A nyergesújfalui edző elmondta, a csapategység és az elszántság hozta meg a harmadosztályú ellenféllel szembeni sikert, és arról is beszélt, hogy az álom az Amatőr Kupa csapata számára. És nem is elérhetetlen. 

Hirdetés

Bár a MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában több alacsonyabb osztályú csapat is kiejtett magasabb osztályban szereplő csapatot, a legnagyobb bravúr minden kétsége kizáróan a Nyergesújfalu SE nevéhez fűződik. A Komárom-Esztergom megyei első osztályban szereplő kiscsapat a tavaly még NBII-es, idén viszont már harmadosztályú Szolnoki MÁV-ot kiejtve jutott be a negyedik fordulóba.

Kiválasztott cikk: Megyei csapat verte ki az egykori kupagyőztest

“Alaposan felkészültünk a mérkőzésre, két meccsét is megnéztük a szolnokiaknak, és megpróbáltuk kitalálni, hogyan tudnánk hatékony, stabil játékból kiindulva, várhatóan kevés helyzetből gólt szerezve legyőzni nagynevű ellenfelünket” - mondta a molkupa.hu-nak a nyergesiek vezetőedzője, Darabos Gábor.

“Az alapgondolatunk egyszerű volt, megpróbáltunk pozitívan állni a meccshez, tudatosan, alázatosan, egymásért küzdve játszottunk, így sikerült véghez vinnünk a bravúrt. Abból a szempontból szerencsénk is volt, hogy a bajnokság sorsolásának köszönhetően csupa erős csapattal játszottunk az utóbbi időben, így könnyebb volt felkészülni az egy osztállyal felettünk szereplő ellenfélre” - mondta az edző az egykori kupagyőztes kiejtéséről.

“Nagyon jó meccset játszottunk, sikerült megvalósítanunk az eltervezett taktikát, és tudtuk, hogy lesz egy lehetőségünk, amit ha kihasználunk, összejöhet a bravúr. A helyzet végül egy büntető formájában érkezett meg, és mivel az első félidő végén a szolnokiak kihagyták a saját 11-esüket, mi pedig belőttük a miénket, mi jutottunk tovább.”

Nagy menetelésben van a Nyergesújfalu

Nem a Szolnok volt az első kemény ellenfele a Nyergesújfalunak a kupasorozatban, sőt egy régi adósságot is kénytelen volt rendezni a csapat. Tavasszal, amikor a MOL Magyar Kupa főtáblájára jutásért a megyei csapatok a megyei kupákban mérték össze erejüket, a nyergesiek beverekedték magukat a Komárom-Esztergom megyei kupadöntőbe, ám ott nagy csatában kikaptak a Tatától.

Kiválasztott cikk: A hajrában dőlt el a komáromi kupadöntő

“Mivel az első két körben még területi alapon zajlottak a küzdelmek, nem volt meglepetés, hogy a második fordulóban összesorsoltak minket a Tatával. Nagyon készültünk a meccsre, ez egy rendkívül fontos rangadó volt úgy a szurkolók, mint a csapat számára, és nemcsak annak örülök, hogy revansot tudtunk venni a megyei vetélytárson, hanem annak is, hogy míg a megyei finálét eldöntő gólt mi kaptuk a hajrában, most mi találtunk be a 92. percben, eldöntve ezzel a továbbjutást” - idézte fel a második fordulóban lejátszott rangadót büszkén Darabos.

A Tata ellen mindig presztízscsatát vív a Nyerges

Kredit: Nyergesújfalufc.hu/Balázs István

“A kupasorozat nagyszerű dolog. Egyébként is mindig ott lebeg benne a meglepetés lehetősége, de az MLSZ erre még inkább ráerősített azzal, hogy egy meccsen dől el a továbbjutás, így nincs javítási lehetőség. Mi az öltözőben azt sulykoltuk a játékosoknak, hogy tízből egyszer ott lesz a lehetőség a kezünkben, és készen kell állnunk, hogy kihasználjuk. Szerencsére a fiúk megérezték az esélyt, és meg is lovagolták.”

Mezőkövesd és Amatőr Kupa

A negyedik fordulóban minden korábbinál nehezebb feladat vár a Nyergesújfalura, hiszen az első osztályú Mezőkövesdet sorsolták mellé. Azonban az eddigi menetelés sem volt felesleges, mert a harmadik fordulót már csak három megyei osztályú csapat élte túl, és igencsak jók a határmenti kiscsapat esélyei az Amatőr Kupára, amit a legtovább jutó két amatőrcsapat vív minden évben.

A továbbjutást ünnepli a csapat 

Kredit: Nyergesújfalu FC/Facebook

“Először is szeretném leszögezni, hogy számunkra óriási megtiszteltetés egy olyan erős csapatot vendégül látni, mint a Mezőkövesd. Ötvenöt éve fordult elő utoljára, hogy NBI-es csapatot fogadhattunk (ez akkor a Tatabánya volt), és bár tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, ugyanolyan lelkiismeretesen fogunk felkészülni az ellenfélből, ahogy eddig is tettük” - mondta az edző, aki aztán rátért az Amatőr Kupa lehetőségére is.

“Ez számunkra a non plus ultra. Hogy megyei csapatként országos trófeáért léphetünk pályára, ráadásul élő tv-közvetítéses meccsen, annál feljebb számunkra nincs semmi, csak a csillagos ég.”

Az Amatőr Kupa döntőjét a legtovább jutó két megyei osztályú csapat vívja, ám idén úgy alakult, hogy három amatőrcsapat is ott van a negyedik fordulóban. A Nyergesújfalu, a Felsőzsolca és a Nagyatád között először az dönt, hogy továbbjut-e valamelyik a negyedik fordulóból is, ha azonban nem, akkor az, hogy ki ejtett ki magasabb osztályú ellenfelet. A nyergesiek mellett a Felsőzsolcának is van ilyen bravúrja, ám a Nagyatád sincs reménytelen helyzetben, hiszen nincs más dolga, mint a 4. fordulóban kiejteni a harmadosztályú Monort.

Gentile kézfogása a második helyre szorult

Darabos Gábor hosszú éveken át dolgozott edzőként Tatabányán, végigjárta a klub összes utánpótláscsapatát, és alig másfél éve dolgozik vezetőedzőként Nyergesújfalun. A szakember elmondta, bár korábban többször nyert utánpótlástornát a csapatával, például Bresciában, ahol nem kisebb ellenféltől fogadhatta a gratulációt, mint a Juventus primavera akkori edzője, Claudio Gentile, de nem kérdés számára, melyik volt pályafutása legnagyobb sikere.

“A Szolnok kiejtése eddig a csúcs, ezt ki merem jelenteni. Másfél éve dolgozom a csapattal, és nemcsak a pályán, közösségként is sikerült előre lépnünk. Az első meccsünkön csak lézengtek a szurkolók a pálya mellett, de azt mondtam a fiúknak, ha nyolcan vannak, akkor azt a nyolcat kell kiszolgálnunk. A Szolnok kiejtését csaknem háromszáz szurkolónk tisztelte meg a jelenlétével, ami bizonyítja, hogy nagyon is jó úton haladunk, és ezt a nyergesiek is így érzik” 

- zárta a gondolatait büszkén a vezetőedző.  

Kiválasztott cikk: Keményen beindul az osztályharc a 4. fordulóban

Címlapkép: Nyergesújfalufc.hu/Balázs István

Hirdetés