Nehéz helyzettel küzd az egykori kupagyőztes

2022. augusztus 26.

Az NBII-nek tavaly búcsút intő Szolnoki MÁV FC-nél egy valami nem változott: a harmadosztályban is az egyik legalacsonyabb költségvetésű csapat lett az egykori kupagyőztes. Romanek János vezetőedző elmondta, nagyszerű utánpótlásműhelyükre próbálnak építeni, de nem könnyű úgy, hogy a legjobbakat elviszik más csapatok, a források pedig a Tehetség Központhoz folynak be, nem a csapathoz. 

Hirdetés

Nem könnyű az élet mostanában Szolnokon, az egykori Magyar Kupa-győztes csapat tavaly kiesett a másodosztályból, és az NBIII-as szezont sem kezdte valami fényesen. A szolnoki MÁV FC jelenleg csak a 13. helyen áll a harmadosztályú bajnokságban, és Romanek János vezetőedzőnek más gondokkal is meg kell küzdenie.

“Először is el kell mondanom, hogy sokan tévedésben élnek, amikor a csapatomról, illetve a visszajutási esélyekről beszélnek. Tudni kell, hogy ez a Szolnok már nem az a csapat, amelyik a másodosztályban szerepelt, tizenöt játékos távozott és őket a jobbára a saját utánpótlásunkból kikerülőkkel pótoltuk” - mondta a szakember, aki tavaly a szezon közben vette át a csapat irányítását, de ő sem tudta megakadályozni a kiesést.

Sok a fiatal, akit még pátyolgatnia kell a stábnak 

Kredit: Szolnokimavfc.hu

“Dicséretes és becsülendő cél, ha egy csapat a saját utánpótlására akar építeni, és nálunk indokolt is, hiszen a szolnoki utánpótlásműhely Tehetség Központ besorolást ért el, azaz bekerült a 25 kiemelt bázis közé. Csakhogy amíg az a helyzet, hogy a legjobb fiatalokat elviszik, és nem nálunk kezdenek el felnőtt szinten játszani, addig nem sok hasznát látjuk a nagyszerű utánpótlásképzésnek.”

A másik egykori kupagyőztes is megjárta

Nem a Szolnok az egyetlen egykori kupagyőztes, aki kiesett az NBII-ből tavaly, ugyanígy járt a III. Kerületi TVE is. Romanek elmondta, az óbudaiak is hasonló úton jártak, de belátták ők is, hogy nem működik a dolog, és az NBIII-nak már több rutinos, kipróbált játékossal futottak neki. Ilyesmiről Szolnokon szó sincs.

“A csapatunk fele 2000 után született és vannak 2005-ös születésű játékosaink is a felnőtt keretben. Egyébként sem vagyunk sokan, így az sem működhetne, hogy fokozatosan adjuk a nagyobb terhelést a fiataloknak, pedig látjuk mi is, hogy sokan még egyáltalán nem állnak készen nemhogy a harmadosztályra, de a felnőtt futball kihívásaira sem.”

“Ennek a csapat eredményeire és játékára is megvan a hatása, óriási hullámzásokat mutatunk be akár meccs közben is. A kupameccsre sem a legjobb hangulatban készülünk, hiszen két súlyos vereség után következik a Dunakeszi elleni összecsapás. Dunaújvárosban és az Iváncsa ellen is olyan egyéni hibákat követtük el, amik mind annak a következményei, amiről az előbb beszéltem.”

A mostani Szolnok már nem az, amelyik tavaly kiesett 

Kredit: Szolnokimavfc.hu

“Persze a játékosoknak ez nem rossz dolog, hiszen úgy fejlődhetnek a legtöbbet, ha felnőttek ellen játszhatnak. Vannak tinédzsereink, akik nagyon sokat fognak fejlődni a következő 1-2 évben, és mivel mi játszatjuk a legtöbb saját nevelésű fiatalt, az MLSZ és az átigazolások is hoznak majd pénzt a konyhára, ám ezt szinte kivétel nélkül az utánpótlásra fordítjuk. Ahogy az NBII-ben, úgy az NBIII-ban is a Szolnoki MÁV FC-nek az egyik legalacsonyabb a költségvetése” - tette hozzá Romanek.

A kupameccsen sem tartalékolnak

A szakember elmondta, a szezon előtt csak annyit fogalmaztak meg a csapat felé a MOL Magyar Kupát illetően, hogy amíg alacsonyabb osztályú csapattal találkozik a Szolnok, addig illik továbbjutnia, de számszerűen nem jelöltek ki célt. Az első fordulóban egyből egy harmadosztályú riválist kapott a csapat, és nem a legjobb előjelekkel készült a Makó elleni meccsre, mert a bajnokság első fordulójában is a csongrádiakkal találkozott és ki is kapott tőle. A kupában azonban összejött a győzelem, így készülhet a második fordulóra a csapat.

Ritkán tudnak önfeledten ünnepelni a szolnokiak 

Kredit: Szolnokimavfc.hu 

“Őszintén bevallom, elcseréltem volna a bajnoki eredményét a kupameccsével. A kupa azoknak fontos, akik vagy annyira kicsik, hogy ünnep számukra, ha jó csapattal találkozhatnak, vagy azoknak, akik a megnyeréséről álmodnak. Mi egyik csoporthoz sem tartozunk, ezért fontosabb lett volna számunkra győzelemmel kezdeni a bajnokságot, mint a továbbjutás a kupában. Egyébként sem értem, miért kell egy harmadosztályú csapatnak szerda-vasárnap ritmusban játszania, itt ugyanis jobbára amatőrcsapatokat találunk.”

“Természetesen a Dunakeszi otthonában is a továbbjutás lesz a célunk, nem fogjuk feladni a sorozatot, amíg erőnk engedi, menni fogunk előre. Most nem vagyunk éppen a legjobb helyzetben, a két legutóbbi meccsünk nem sikerült jól, ezért javítani is szeretnénk a MOL Magyar Kupában.”

“Próbáljuk magunkat újra felépeteni a két kellemetlen vereség után, és a fejekben is könnyebb lenne rendet tenni egy sikerélmény után, ezért mindenképpen szeretnék továbbjutni. A harmadik fordulóban már belépnek az első két osztály csapatai, így nekünk nem érdemes ennél tovább számolnunk, de bárkit kapnánk is ellenfélnek, becsülettel felkészülnénk, és a továbbjutás kiharcolásáért lépnénk pályára” - zárta a gondolatait a vezetőedző. 

Hirdetés