Számít egyáltalán bármit is a hazai pálya?

2023. március 28.

Az ember keresi a fogódzókat a kupameccsekkel kapcsolatban, de az igazság az, hogy alig akad ilyen. Se a bajnoki szereplés, se a klubok pedigréje, se az oddszok nem segítenek eltalálni a MOL Magyar Kupa idei kiírásának párharcait, és ha megnézzük a “pályaelőnyt”, kiderül, hogy még az sem igazi előny. Sőt, az eredmények alapján inkább hátrány.  

Hirdetés

Egy futballmeccs esélyeit egy bajnoki szezonon belül is nehéz meghatározni, hát még egy kupasorozatban! Korábban már értekeztünk arról, hogy az első- és másodosztályú bajnokságok élcsapatai milyen gyengén szerepeltek az idei kupasorozatban, láttunk már rendkívül komoly meglepetéseket és fogadási szempontból is vizsgáltuk, milyen jó oddszokat lehet összeszedni, ha valaki ráérez egy Dávid-Góliát csörte végkimenetelére. Ehhez teszünk hozzá most egy újabb adalékot azzal a ténnyel, hogy a hazai pálya gyakorlatilag semmit nem számít az idei kupakiírásban.

Bár a MOL Magyar Kupában az alacsonyabb osztályú csapatok a pályaválasztói az egymeccses párharcoknak, így értelemszerűen nem ritkák a vendégsikerek, az arányok azonban döbbenetes képet mutatnak még az azonos osztályban szereplőket tekintve is.

A változatosság kedvéért a Puskás is idegenben jutott az elődöntőbe

Kredit: Puskás Akadémia FC

A negyedik forduló tizenhat mérkőzéséből tizenegyet, az ötödik forduló nyolc meccséből hatot, a negyeddöntőkben pedig a négy meccsből hármat nyertek meg a vendégcsapatok. Az idei kupaszezon bolondságát tekintve már nem is lepődünk meg rajta, hogy a nyolc között pont az egyetlen hazai győzelem volt a legnagyobb meglepetés, ahol a másodosztályú Budafok a Kisvárdát győzte le.

Kiválasztott cikk: Itt az újabb csoda: elődöntős a Budafok!

A négy állva maradt csapat közül a Zalaegerszeg még egyetlen egyszer sem játszott otthon - ezért lesz pályaválasztó a Puskás Akadémia elleni elődöntőben -, és a felcsútiak is csak egyszer, az Újpest elleni nyolcaddöntőben élvezhették a hazai pálya előnyét. A Vasassal ugyanez a helyzet, a Honvédot fogadták az ötödik körben, a másik három meccsüket idegenben nyerték meg. A Budafok az egyetlen, amely legalább meccsei felét hazai pályán játszotta le.

Zavarodjunk össze még jobban

Bár azt többször leszögeztük, hogy a bajnoki eredmények semmit nem számítanak a kupasorozatban (máskülönben nem lenne az elődöntős mezőnyben egy másodosztályú középcsapat és az NBI utolsó helyezettje), a szezon során kibontakozó minták azért nem érdektelenek. A Budafok-Vasas és a ZTE-Puskás Akadémia elődöntők előtt pillantsunk rá, ki hogy szerepel otthon, illetve idegenben, hogy még jobban összezavarodjunk az esélyeket illetően.

Kezdjük a Zetével, amely idegenbeli szereplését tekintve a jobbak, hazai szereplését nézve a gyengébbek között állt az NBI vonatkozó őszi rangsorában. Tavasszal ez megfordulni látszik, legutóbbi négy idegenbeli meccsét elveszítette a ZTE, hazai pályán viszont a Ferencvárost is le tudta győzni, de még így is csak hat ponttal gyűjtött többet Zalaegerszegen, mint otthonától távol.

A ZTE Mezőkövesden harcolta ki az elődöntőt 

Kredit: molkupa.hu 

A Puskás Akadémiának szinte mindegy, hogy otthon játszik vagy idegenben, a felcsútiaknál inkább jobb és rosszabb időszakok vannak: előbbiek során idegenben is jól szerepelnek, utóbbiak idején otthon sem. Ennek köszönhető, hogy tavasszal kikaptak Kispesten és Mezőkövesden is, de legyőzték például a Ferencvárost - méghozzá az Üllői úton.

A Budafok és a Vasas összehasonlítása a hazai/vendég relációban nem könnyű feladat, hiszen nem egy osztályban szerepelnek, annyi viszont leszögezhető, hogy a Vasas idegenben jobb csapatnak tűnik, mint hazai pályán. A Fáy utcában megszerzett tíz pontjuk roppant kevésnek mondható, az idegenből hazahozott kilenc viszont emberes teljesítmény, ezzel például három csapatot is megelőznek.

A Vasas csak egyszer játszott otthon idén: a Honvéd ellen 

Kredit: Vasasfc.hu 

A budafokiak hajlamosak pontokat elszórni hazai pályán a rendkívül kiegyenlített másodosztályban, de a hazai és az idegenbeli meccsek tabelláján is szinte ugyanúgy állnak, mint a bajnoki rangsorban: a középmezőny közepén. Ehhez képest az előző fordulóban úgy elverték a Kisvárdát, hogy az NBI akkori dobogósának szinte köze nem volt a párharchoz. 

Címlapkép: ZTE FC/Facebook

Hirdetés