Ne könnyű utat, erős lábat adjon az ég

2023. március 30.

Objektív pontrendszerrel bizonyítjuk, hogy a Puskás Akadémiának volt a legnehezebb útja az elődöntőig, sőt ha a felcsútiak megnyerik a MOL Magyar Kupát, talán soha nem látott úton végigmenve teszik. Nem volt könnyű útja az első hazai meccsére készülő Zalaegerszegnek, sőt a két NBI-es ellenfelet legyőző Vasasnak sem, az állva maradt csapatok legnagyobb bravúrját azonban a Budafok mutatta be. 

Hirdetés

Bár a MOL Magyar Kupa idei kiírásának hetedik fordulójára készülünk, az elődöntős mezőnyben nincs olyan csapat, amelyiknek hat fordulót kellett teljesítenie a legjobb négybe jutáshoz. A magyarázat egyszerű: az első két - területi alapon lebonyolított - fordulóban csak a harmadosztályú, illetve az alatti csapatok érdekeltek, az első két osztály csapatai csak a harmadik fordulóban lépnek először pályára.

Kiválasztott cikk: Nem az élcsapatokról szól a kupaszezon

Mivel egy másodosztályú mellett három NBI-es csapat alkotja az elődöntő mezőnyét, mindegyik csapat ugyanúgy négy mérkőzést játszott, ám a sorsolás szeszélyének következtében nagyon is különböző utakon jutottak a legjobb négy közé. Megpróbáljuk objektív szempontok alapján megítélni, kinek az útja volt a legnehezebb közülük.

Újabb idegenbeli bravúrra készülhet a Puskás Akadémia 

Kredit: PAFC

Az alábbi pontrendszerben a csapatok négy pontot kapnak egy NBI-es, hármat egy NBII-es, kettőt egy NBIII-as és egyet egy megyei osztályú ellenfélért. Hogy egy kicsit pontosítsunk, amennyiben az adott osztály élmezőnyében szerepel az ellenfél, még fél pontot hozzáadunk az eredményéhez, és szintén fél pont jár azért, ha idegenben kellett kiharcolni a továbbjutást.

Tarol a Puskás Akadémia

Puskás Akadémia: Aqvital Csákvár (NBII, idegenben), MOL Fehérvár (NBI, idegenben), Újpest (NBI otthon), DVSC (NBI, idegenben). 
Összesen: 15 + 1,5 = 16,5 pont

Vasas FC: Balassagyarmat (NBIII, idegenben), Nyíregyháza (NBII, idegenben), Honvéd (NBI, otthon), Paks (NBI, idegenben)
Összesen: 13 + 1,5 = 14,5 pont

Zalaegerszegi TE: Kaposvári Rákóczi (NBIII, idegenben), Kazincbarcika (NBII, idegenben), Békéscsaba (NBII, idegenben) és Mezőkövesd (NBI, idegenben). Összesen 12 + 2 pont = 14 pont

Budafoki MTE: Bölcske (megye I., idegenben), Szeged-Csanád G.A. (NBII, otthon), Iváncsa (NBIII, idegenben), Kisvárda (NBI, otthon) 
összesen: 10 + 2,5 = 12,5 pont

A Budafok esetében a Szegednél, az Iváncsánál és a Kisvárdánál is megadtuk az élcsapatért járó fél pontot, utóbbinál azért, mert amikor találkoztak, a várdaiak a dobogón álltak.

A nagy felcsúti menet

Végignézve az utóbbi éveket, talán egyetlen csapatnak sem volt olyan nehéz útja a MOL Magyar Kupában, mint a Puskás Akadémiának. A felcsútiak már a harmadik - számukra első - fordulóban másodosztályú csapattal találkoztak, holott itt még az erőnyerő státusz miatt sokkal valószínűbb volt, hogy amatőrcsapatot sorsolnak melléjük, azóta pedig kizárólag NBI-es ellenfelekkel találkoztak.

A Fejér megyei derbit is idegenben nyerte meg a Puskás 

Kredit: MOL Fehérvár FC 

Bár kimondott élcsapat nem volt az ellenfeleik között, a gyenge szezont futó, de rendkívül erős játékoskerettel rendelkező MOL Fehérvárt nem volt könnyű feladat idegenben legyőzni, a megyei rivális után pedig egy igazi kupaspecialista következett. Az Újpest kiejtése nem is ment könnyen, egészen büntetőkig kínozta egymást a két csapat, és a dobogóval kacérkodó Debrecen otthonában pedig kifejezett bravúr kellett a továbbjutáshoz.

A PAFC-ra az elődöntőben is első osztályú ellenfél vár, ráadásul idegenben, és ha Zalaegerszegen is győznek a felcsútiak, a másik párban pedig nem történik komoly meglepetés, akkor úgy nyerhetik meg a kupasorozatot, hogy öt NBI-es csapatot győznek le egy szezonon belül. Ilyesmi nem gyakran fordult elő a kupa történetében, az biztos. 

Hirdetés