Öt igazi óriásölő a kupaszezonból

2022. május 30.

Több olyan csapat is volt idén a MOL Magyar Kupában, amely egy, vagy akár több magasabb osztálybeli ellenfelet is ki tudott ejteni. Az óriásölők mezőnyében találunk olyanokat is, akik egykor maguk is óriások voltak, míg mások tényleg a Dávid vs. Góliát csatát vitték színre. Lássuk, kik ők. 

Hirdetés

A kupasorozat lényege, hogy egy országos sorozatban induljon el a teljes futballspektrum a legalacsonyabb osztálytól a legmagasabbig. A verseny a megyei kupákkal kezdődik, majd jön a főtábla, ahol idén még olyan csapat is szerepelt, amely a szereplés kiharcolásakor még megyei harmadosztályú klub volt. Ezeknek a csapatoknak a bravúros szereplése a kupasorozat esszenciája, lássuk, kik voltak közülük a legmenőbbek.

1. ETO FC Győr

A kupasorozat legnagyobb óriásölője kérdés nélkül az ETO FC volt. Bár akadt rajtuk kívül is csapat, amely két magasabb osztálybeli ellenfelet is kiejtett, a győriek azzal tromfoltak rá a mezőnyre, hogy nemcsak két NBI-es klubot vertek ki, de mindkettő élcsapatnak is számít az OTP Bank Ligában.

A harmadik NBI-es ellenféllel már nem bírt a Győr 

Kredit: molkupa.hu 

A győriek egyből a negyedik - számukra második - fordulóban egy nagyhalat pecáztak ki a sorsoláson, és bár szükségük volt szerencsére is, a Puskás Akadémia kiejtése mindenképpen mestermű volt. A hatodik fordulóban jött a még nagyobb bravúr, amikor a nehéz helyzetben lévő, de bitang erős MOL Fehérvárt verték ki egy utolsó pillanatban értékesített büntetővel. Ha önmagában az elődöntő nem lett volna elég, az ETO a legnagyobb óriásölő címével is büszkélkedhet.

2. Szegedi VSE

Az Amatőr Kupát megnyerő, a megyei csapatok közül legmesszebb jutó szegedi csapat papíron két, de valójában három magasabb osztályban szereplő csapatot ejtett ki a MOL Magyar Kupa idei szezonjában. A Csongrád megyei első osztályt megnyerő szegediek jövőre már NBIII-as csapatként vágnak neki a kupasorozatnak, és bőven lesz ismerős a mezőnyben.

Kiválasztott cikk: Tragédiák sem állítják meg a szegedi expresszt

A SzVSE az első két fordulóban két harmadosztályú csapatot ejtett ki, előbb a Füzesgyarmatot (3-2), majd a Dabas-Gyónt (2-1), ami már önmagában nagy bravúr. A harmadik játéknapon egy hozzájuk hasonlóan megyei osztályú csapat következett, csakhogy a Csepel nem akármilyen megyében, hanem mind közül a legerősebben, a BLSZ-ben játszott. Talán az egész szezon legnagyobb bravúrja volt, hogy a szegediek idegenben ejtették ki a szigetlakókat.

3. Kolorcity Kazinbarcika

Egészen kiváló szezont futott idén a Kazinbarcika, hiszen amellett, hogy megnyerte a harmadosztály keleti csoportját, egy hajszál választotta el attól, hogy bejusson a MOL Magyar Kupa elődöntőjébe, hiszen a két osztállyal felette játszó Paks csak 1-0-ra tudta legyőzni a borsodiakat a negyeddöntőben.

Kiválasztott cikk: Senkitől nem fél a gólesőt hozó Kazincbarcelona

Az NBIII-as barcikaiak nagy menetelésének két másodosztályú csapat is kárát látta, a harmadik fordulóban a Szolnok (2-1), a negyedikben pedig a megyei rivális Diósgyőr (amely egy évvel korábban még az első osztályban szerepelt) következett, és a Kazincbarcelona a DVTK-nak sem kegyelmezett (3-2). A legjobb nyolc közé aztán egy szintén harmadosztályú csapat, a Cegléd ellen jutott be a Barcika.

4. Kecskeméti TE

A Kazincbarcikához hasonlóan egészen kiváló szezont futott a Kecskemét is, csakhogy a lilák mindezt egy osztállyal feljebb teljesítették: a megszűnése óta első másodosztályú idényét futó KTE sokkoló meglepetésre a második helyen végzett a Merkantil Bank Ligában, ezzel kiharcolta a feljutást. Hogy nem lesz esélytelen az NBI-ben sem, azt már az idei kupasorozatban bizonyította.

Kiválasztott cikk: A vágtázó Kecskemétnél megélik a pillanatot

A Kecskemét a negyedik fordulóban egyből egy NBI-es ellenfelet kapott, nem is ígérkezett könnyűnek a Debrecen elleni csörte, de a lilák megvillantották a bicepszüket. Bár a Loki vezetett, a rendes játékidő végén a hosszabbítást, a hosszabbítás legvégén pedig a továbbjutást harcolta ki egy-egy késői góllal a Kecsó. Az ötödik fordulóban a Honvéd ellen már csak egy jó meccsre és egy szűk kiesésre futotta a remek formát mutató csapattól.

5. Békéscsaba 1912 Előre

Szemben a két fenti csapattal a békéscsabaiaknak nem volt igazán jó szezonjuk, csak az utolsó pillanatban őrizték meg másodosztályú tagságukat, viszont a kupasorozatban nagyon is jól ment a békési expressz. Óriásölőnek talán túlzás nevezni őket, de az tény, hogy kiejtettek egy első osztályú csapatot, egy másikat pedig nagyon keményen megizzasztottak.

Kiválasztott cikk: Az erőt adó győzelmet üldözik Békéscsabán

Talán nem a legnagyobb trófea az első osztály utolsó helyén végzett Gyirmót kiejtése, de a meccs idején hasonló helyzetben volt a Békéscsaba is az NBII-ben. A bravúros 3-1-es győzelem után egy másik, még nagyobb eredménytől sem volt távol a Békéscsaba, hiszen a lila rangadón alaposan meghajtotta az Újpestet, amely végül komoly izgalmak után, 3-2-es győzelmével jutott be a legjobb négy közé. 

Hirdetés