A vágtázó Kecskemétnél megélik a pillanatot

2021. október 14.

Három éve még a megszűnés okozta pofontól a megyei osztályban szédelgett a Kecskeméti TE, azóta már újra másodosztályú a csapat, sőt jelen pillanatban feljutó helyen áll az NBII-ben, és a kupasorozatot is komoly győzelemmel kezdte. Tóth Ákos klubigazgatóval a Debrecen ellen esedékes kupapárharcról, feljutási esélyekről és a futball nagy igazságairól beszélgettünk. 

Hirdetés

Kecskeméten ötödik sebességbe kapcsolt a futballcsapat, és egyelőre úgy látszik, nem kívánnak lassítani. A másodosztályba idén felkerült csapat hátát nézi a rendkívül erős mezőny, hiszen a kecskemétiek a második helyen állnak, a MOL Magyar Kupába pedig egy igencsak látványos, tízgólos győzelemmel szálltak be a lilák.

“Élvezzük minden percét a helyzetnek, de két lábbal a földön járunk” 

- mondta a molkupa.hu-nak a csapat sportigazgatója, Tóth Ákos. “Nagy dolog ez számunkra, hiszen három évvel ezelőtt még a megyei osztályban szerepeltünk, annyiból viszont nem meglepetés, hogy már a nyáron éreztük, nagyon jól nyúltunk hozzá az NBIII-ból feljutó csapatunk keretéhez, illetve az edzői stábhoz.”

Kicserélték az NBIII-as csapatot

Tavaly a harmadosztály középső csoportjának bajnoki címét tűzte ki célul a csapat, és bár a feljutás végül összejött, a Kecskemét alaposan elrontotta a tavaszt, és csak azért játszhat a másodosztályban, mert a bajnok Iváncsa nem vállalta az NBII-t. Ez elgondolkodtatta az ambiciózus klub vezetőit.

Az NBII-be visszajutó csapat 

Kredit: Kecskeméti TE/Facebook

“A tavaszi szezon tükröt tartott elénk, amiben azt láttuk, hogy ugyan nem járunk rossz úton, de jón sem. Szükség volt a vérfrissítésre minden fronton, ennek köszönhetően összesen tizenhat új játékost szerződtettünk, a szakmai munkát pedig egy kecskeméti kötődésű szakemberre, Szabó Istvánra bíztuk.”

“Van a szakmán belül egy mondás, miszerint ha valaki egy feljutás után ragaszkodik az azt kiharcolókhoz, annak azonnali kiesés lesz a vége. Nem azt mondom, hogy ez kőbe vésett igazság, de ha ránézek a tabellára, azt mondom, mi döntöttünk jól” - utalt a sportvezető arra, hogy míg a Kecskemét a második helyen áll, a másik két feljutó csapat, a III. Kerület és a Tiszakécske kiesőhelyen állnak.

“Nemcsak az NBII-es szinthez megfelelő játékosokat, hanem karaktereket is kerestünk. Hogy ez milyen jól sikerült, az abban mérhető a leginkább, hogy igazából nekünk nincs A és B csapatunk. Szabó István kénytelen volt rotálni néhány fontos meccsen, és Győrben és Diósgyőrben is jó eredményt ért el a csapat, ami azt mutatja, hogy nagyon egyben van a csapat, és bárki kerül a pályára, küzd és hajt, ahogy csak bír.”

Jöhet a bravúr a kupában?

A kecskemétiek már túl vannak idén jó néhány bravúron - idei egyetlen vereségüket még a nyitófordulóban szenvedték el -, de egyik sem volt akkora, mint egy NBI-es csapat esetleges kiejtése a MOL Magyar Kupából. Márpedig a negyedik fordulóban erre lesz szüksége a csapatnak, hiszen a hatszoros kupagyőztes Debrecent fogadja a Kecskemét.

A kupabravúrban bíznak a liláknál 

Kredit: Kecskeméti TE/Facebook

“Az nyilván nem kérdés, hogy a Debrecen a továbbjutás toronymagas esélyese, de egyáltalán nem tartom magunkat esélytelennek. Az étvágy megvan, hazai pályán, villanyfényes meccsen, vélhetően szép számú szurkoló előtt meglesz a lehetőségünk, hogy borítsuk a papírformát” - szögezte le Tóth.

“Mindkét csapatnak több meccse is van még a kupapárharcig, jósolni tehát már csak azért sem lehet, mert nem mindegy, addig milyen eredmények születnek, ki milyen hangulatban fut ki a pályára, illetve lesznek-e esetleg sérültek. Biztos vagyok benne, hogy a Loki is rotálni fog a kupameccsre, mert a kupában tudnak játéklehetőséget biztosítani azoknak, akik nem feltétlenül a kezdőcsapat tagjai, és ez mindig esélyt kínál az alacsonyabb osztályú csapatoknak.”

Kecskeméten fényes kupamúlttal rendelkezik a klub, hiszen 2011-ben a csapat történetének legnagyobb sikerét elérve megnyerte a Videoton elleni kupadöntőt. Ennek azonban egy évtizeddel később már nem sok jelentősége van a klubigazgató szerint.

“Kevesen vannak a csapat körül, akik már itt voltak a kupagyőzelem idején, de az biztos, hogy hatalmas büszkeség volt felemelni a trófeát. Idén nem fogalmazhatunk meg ilyen bátor célokat a kupában, de azért szó sincs arról, hogy csak azért vagyunk itt, hogy kilegyen a létszám. Szeretnénk bemutatni egy komoly bravúrt a Debrecen kiejtésével, de más fontos célunk is van.”

Megélik a pillanatot Kecskeméten 

Kredit: Kecskeméti TE/Facebook

“A kupasorozatot szerintem minden alacsonyabb osztályú csapat azzal a céllal kezdi, hogy az Üllői úton akar kiesni” - mondta nevetve Tóth. “De nem szabad alábecsülni a sorozat morális jelentőségét. Annak például kimondottan rossz üzenete van, ha alacsonyabb osztályú csapat ejt ki, ahogy az is nagyon káros tud lenni, ha nagy különbséggel kapsz ki. Néhány évvel ezelőtt az Algyővel az NBIII élmezőnyében álltunk, aztán jött egy kupameccs - érdekes, hogy pont a Debrecen ellen -, ahol csúnyán kikaptunk, és utána a bajnokságban heteken keresztül nem tudtunk magunkhoz térni” - magyarázta Tóth.

“Ahogy mondtam, két lábbal a földön állunk, de ez nem azt jelenti, hogy lemondunk a bravúr lehetőségéről. Tisztelettel, de nagy becsvággyal és küzdeni akarással várjuk a Debrecen elleni meccset” - tette hozzá. 

Hirdetés