Nem sok NBI-es csapat mehet biztosra a 4. fordulóban

2022. szeptember 23.

Két éve egy NBI-es csapatot sem tudott kiejteni alacsonyabb osztályú klub, tavalyi viszont komoly hajtóvadászat folyt az első osztályú csapatokra, és idén sem úgy néz ki a helyzet, hogy sétegalopp lenne a legjobb 16 közé jutás a legmagasabb osztály csapatainak. Óriásölők egész sora várja a negyedik fordulót a MOL Magyar Kupában. 

Hirdetés

Nem panaszkodhatnak a sorsolásukra az NBI-es csapatok, a harmadik forduló - amikor még védettséget élveztek - után a negyedikben sem mondható, hogy pofozta volna őket a sors. A kivételt a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia jelenti, vélhetően egyik Fejér megyei klubnál sem örülnek, hogy már a 4. fordulóban ilyen nehéz párharc vár rájuk, de nem az egyetlen NBI-es párosítás az egyetlen, ahol jogosan aggódhatnak az OTP Bank Liga csapatai.

A kupasorozatban nincs két egyforma szezon, ezt bizonyítja az is, hogy míg 2021-ben egyetlen NBI-es csapatot sem ejtett ki alacsonyabb osztályú csapat, addig egy évvel később úgy hullottak az első osztályú klubok, mint a legyek. A Puskás Akadémia például már a 4. fordulóban kiesett, és az ETO FC-nek nem ez volt az utolsó bravúrja, hiszen két fordulóval később a MOL Fehérvárt is kiejtette.

A fehérváriakat sokkolt a másodosztályú ellenféllel szembeni kiesés

Kredit: MOL Fehérvár FC 

A negyedik forduló nem csak a felcsútiaknak jelentette a végállomást az első osztályú klubok közül, sőt igazi csillaghullást rendeztek az alacsonyabb osztályú csapatok. Az akkor még NBII-es Kecskemét a Debrecent győzte le (2-1), a szintén másodosztályú Szeged-Csanád pedig a Mezőkövesdet ejtette ki. Eközben az NBIII-as Kazincbarcika a megyei rangadón verte ki a másodosztályú Diósgyőrt, és nem állt messze a bravúrtól a Haladás sem, amely csak büntetőkkel maradt alul a Gyirmóttal szemben. Egy fordulóval később már a győriek sem úszták meg, a szintén NBII-es Békéscsaba ejtette ki őket.

A negyedik és az ötödik fordulóban tavaly a tizenkét első osztályú csapat több mint fele kiesett, és közülük négyet is NBII-es klub vert ki (a ZTE és az MTK első osztályú ellenfelekkel szemben búcsúzott), a slusszpoén pedig a negyeddöntőben a győriek Vidi elleni sikere volt.

Idén sem árt az óvatosság

Nem a Vidi-Puskás rangadó lesz az egyetlen, ahol az első osztályú csapatoknak fel kell kötniük az alsóneműt. Először is a kupa kiírásának megfelelően mindannyian idegenben lépnek pályára, másrészt az ellenfelek között akad néhány igazi óriásölő, akikre már csak a pedigréjük miatt is érdemes lesz odafigyelni.

Kiválasztott cikk: Keményen beindul az osztályharc a 4. fordulóban

Itt van mindjárt a Kazincbarcika, amely a tavalyi kupamenetelését (harmadosztályúként jutott a legjobb nyolc közé a borsodi csapat) egy káprázatos NBII-es rajttal fejelte meg. A Magyar Kupában hagyományosan kiválóan szereplő barcikaiak nem számítanak esélyesnek a ZTE ellen, de a zalaiak könnyen bajba kerülhetnek Borsodban, ha nem veszik elég komolyan a hazaiakat.

Az Ajka évek óta középcsapatnak számít a másodosztályban - ezt több, a Veszprém megyei kisvárosnál jóval nagyobb település csapata sem mondhatja el magáról -, és a szemlátomást súlyos gondokkal küzdő Újpest egyáltalán nem mehet biztosra, nem is beszélve a Kecskemétről, amely hiába rajtolt nagyszerűen az NBI-ben, a tavalyi kupasorozat legnagyobb óriásölőjével, az ETO FC-vel találkozik.

Tavaly két komoly bravúrt is bemutatott az ETO FC

Kredit: ETO FC Győr/Facebook

Akad még két nagynevű NBII-es csapat, amelyek első osztályú ellenfelekkel találkoznak, csakhogy sem a vasi, sem a szabolcsi megyeszékhely klubja nem kapta el igazán jól a rajtot: a Haladás a 14., a Nyíregyháza a 15. helyen áll a Merkantil Bank Ligában. A két NBI-es ellenfél sem villog, a Szombathelyre utazó Honvéd kicsit összekapta magát az utóbbi hetekben, a szabolcsi túrára készülő Vasas azonban nyeretlenül áll az utolsó helyen, és már egy edzőváltáson is túl van. 

Hirdetés