Két bajban lévő budapesti óriás csatája

2023. január 26.

Nem elég, hogy az NBI-es tabella utolsó két helyén áll a Vasas és a Honvéd, ráadásul a kupameccsük előtt mindkettőre nehéz bajnokik várnak. Bár az alapvetés, hogy a bajnoki szereplés semmit nem számít a kupa szempontjából, fordítva azonban ez most nem igaz: a kiesés elleni harcba nagyon is beleszólhat a két csapat kupapárharca. 

Hirdetés

Ha csak a csapatok pedigréjét nézzük, nem kérdés, hogy a Vasas-Honvéd párharc lesz a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőinek legnagyobb rangadója. A magyar futball két zászlóshajója a Magyar Kupában is tiszteletre méltó történelemmel rendelkezik, a két klubnak összesen tizenkét kupagyőzelme van, és tizenöt döntőben voltak érdekeltek. Ezek közül kettőben egymás ellen játszottak, ezekről itt és itt írtunk korábban.

Kiválasztott cikk: Nem az élcsapatokról szól a kupaszezon

A két büszke nagycsapat azonban idén nem a legjobb helyzetből várja a nyolcaddöntőt, hiszen az NBI utolsó két helyén állnak, mindössze egyetlen pontra egymástól. Bár a bajnoki szereplés a kupa szempontjából nem sokat jelent, az angyalföldi és kispesti csapatok esetében talán kijelenthető, hogy egyiknél sem a MOL Magyar Kupa a legfontosabb célkitűzés.

Nagy bajban a két mamutklub

A tizenkét csapatos első osztályban akár egy-két fordulón belül is a feje tetejére állhat a tabella, így a tavaszi szezonrajt előtt nagy bátorság kiesésről beszélni, mindenesetre a Vasas és a Honvéd alaposan elrontotta az őszt, és jelenleg az utolsó, illetve az utolsó előtti helyet foglalják el a tabellán. Reményt adhat ugyanakkor, hogy egy harmadik budapesti óriási, az Újpest mindössze egy ponttal előzi meg a Honvédot, és ott van még a Mezőkövesd is, így szó sincs arról, hogy máris temetni kéne a két csapatot.

Az ilyen helyzetekben a nagymúltú klubokkal sokszor előfordul, hogy a kupasorozat felé fordulnak, hiszen ott tudják egyrészt kárpótolni szurkolóikat, másrészt a végső győzelem európai kupaszereplést is ér. Csakhogy ezúttal a Vasas és a Honvéd figyelme is megoszlik.

Minden fronton nagy versenyfutás várható a Vasas és a Honvéd között

Kredit: Budapest Honvéd FC/Balogh Dávid

Kulcsfontosságú lesz, hogy kapják el a tavaszi rajtot a csapatok, márpedig a két budapesti gigászra a kupameccs előtt igencsak rázós bajnokik várnak. Kettőjük közül a Vasas dolga lesz jóval nehezebb, hiszen két dobogóssal találkozik, ráadásul mindkettővel idegenben: előbb a címvédő Ferencváros otthonába utazik, majd a Puskás Akadémia vendége lesz. A Honvéd is játszik egy dobogóssal, a Kisvárdával, és más szempontból, de a másik meccse sem lesz sokkal könnyebb, hiszen a közvetlen rivális Újpesttel találkozik.

A két csapat kupapárharca csak ezután következik, és sem az nem mindegy, milyen hangulatban lesznek a játékosok, sem az, mennyit vesz ki belőlük a két bajnoki a Fáy utcában esedékes kupameccs előtt.

Eddig sem volt éppen sima

Az első osztályú kluboknál legtöbbször azt látjuk az 5. forduló környékén, hogy alaposan megszórták korábbi ellenfeleiket, ám a Vasas és a Honvéd két szűkös győzelemmel jutott a nyolcaddöntőig. Igaz, a sorsolás egyiknek sem volt éppen szerencsés: a Vasas egy másod- és egy harmadosztályú csapatot győzött le egyaránt 2-1-re, a Honvéd pedig két másodosztályúval játszott. A Vasasnak rezgett jobban a léc, hiszen a negyedik fordulóban Nyíregyházán csak a hajrában tudta megszerezni a továbbjutáshoz szükséges második gólját.

Megtippelhetetlen párharc következik a Fáy utcában 

Kredit: Budapest Honvéd FC/Balogh Dávid

A Szerencsejáték Zrt egyelőre nem adta ki a kupameccsre vonatkozó fogadási ajánlatait, de a végső győztesre leadható tippeknél ott találjuk a Vasast és a Honvédot is, méghozzá mindkét csapatnál hasonló oddszal: 15-szörös pénzt fizet bármelyikük kupagyőzelme. Ez egyelőre igen távolinak tűnik, vélhetően a csapatok is úgy vannak vele, először jussanak be a legjobb nyolc közé és vegyenek egy mély lélegzetet a bajnoki tabellán is. 

Hirdetés