Az a recept, hogy imádunk együtt focizni

2024. március 14.

Akár a bajnokságot, akár a MOL Magyar Kupa esélyeit nézzük, a Paksi FC a Ferencváros első számú kihívója az idei szezonban. Könyves Norbert, a csapat nyári igazolása parádésan viszi tovább a paksi centerhagyományokat és számolatlanul lövöldözi a gólokat, és úgy érzi, a remek paksi közösséggel nagy dolgokat érhet el tavasszal. 

Hirdetés

Pakson látszólag minden rendben van, a csapat nagyszerű formában kezdte meg a tavaszt és bár átengedte a tabella első helyét a Ferencvárosnak, közben a MOL Magyar Kupában is bejutott a legjobb nyolc közé. A tolnaiaknak már van ezüstérmük a bajnokságból és a kupasorozatból is, Könyves Norberttel azzal a kérdéssel nyitottunk, lesz-e idén arany is.

“Nagyon jó lenne, hiszen azzal történelmet írnánk, de nem nézünk még ilyen messzire egyik sorozatban sem. Tesszük a dolgunkat, megyünk tovább előre és bízunk benne, hogy messzire jutunk” - mondta vidáman a paksiak csatára.

Bitang nehéz sorsolással

Ahogy korábban is írtuk, vannak peches és szerencsés csapatok a MOL Magyar Kupa negyeddöntős mezőnyében, előbbiek csoportjának eminense a Paksi FC, amelynél talán csak a Ferencváros útja volt rázósabb a legjobb nyolc közé. Könyveséknek már a 4. fordulóban Kispesten volt jelenésük.

Könyves a Honvéd kapujába is betalált 

Kredit: Paksi FC/Facebook

“A MOL Magyar Kupának van egy különleges hangulata, mert egy meccsen dől el a továbbjutás, megvan az a bizonyos minden vagy semmit érzés. A sorsolásnál lehet izgulni, de nincs értelme a szerencsével foglalkozni, mivel nincs ráhatásunk, és utólag azt mondom, jobb a nyolcba jutni úgy, hogy olyan jó csapatokat ejtesz ki, mint a Honvéd és az Újpest” - mondta a csatár, aki nemcsak a bajnokságban a legeredményesebb támadója a paksiaknak, de fontos gólokat lőtt a kupasorozatban is.

“A tizenegyes már lutri, Kispesten is nagyon szerettük volna elkerülni, de ott nem jártunk sikerrel, büntetők döntöttek” - idézte fel a csatár, aki a Honvéd ellen is betalált. “Az élményt, hiába volt izgalmas, nagyon nem akartuk újraélni az Újpest ellen, és szerintem nem is lett volna igazságos, ha eljutunk a büntetőkig. Jobbak voltunk, és szerencsére ezt a hosszabbításban gólra tudtuk váltani.”

Könyves elmondta, egy csatárnak nincs annál jobb érzés, mint amikor egy ilyen fontos pillanatban góllal tudja segíteni a csapatát. Az Újpest komoly lelki fölényben kezdhette a hosszabbítást a nyolcaddöntőben, miután a rendes játékidő utolsó pillanatában Banai kivédte Mezei Szabolcs büntetőjét, ám a 96. percben beálló Könyves a ráadás második félidejében a lilák kapujába vágta a továbbjutást jelentő gólt.

Szokásos kép: a gólszerző Könyvest köszöntik a csapattársai 

Kredit: Paksi FC/Facebook

“Idén más csapat ez a Paks! Nagyon egyben vagyunk, szeretünk együtt játszani, ezért is szereplünk ennyire jól, és ezért van az, hogy a szoros meccsek sokszor a mi javunkra dőlnek el. Így volt ez a két legutóbbi MOL Magyar Kupa-fordulóban is.”

“Szerintem nemcsak az eredményekre, a teljesítményünkre sem lehet panasz. A Honvéd ellen ugyanazért jutottunk el a büntetőkig, amiért Újpesten is hosszabbításba torkollt a párharc: mert nem tudtuk gólokra váltani a mezőnyfölényünket. Kispesten és Újpesten is nekünk voltak a nagyobb helyzeteink, a továbbjutásunk jogosságához a hosszabbítás és a büntetők ellenére sem férhet kétség.”

Negyedszer is a fővárosban

Érdekes helyzeteket teremt a sorsolás a MOL Magyar Kupában. Míg a negyeddöntős mezőny többi tagja keresztbe-kasul beutazta Magyarországot, addig a paksiak akár rá is unhattak Budapestre (már ha ez lehetséges). Az eddig lejátszott három meccsüket (BVSC, Honvéd, Újpest), illetve a negyeddöntős párharcukat (Vasas) is a fővárosban vívták/vívják.

“Papíron talán mi vagyunk az esélyesek, de csak az idei kupaszezonból tudok mondani egy csomó olyan párharcot, ahol kiesett a favorit. Ráadásul a Vasas nagyon erős ellenfél, jövőre lehet, hogy az NB I-ben fogunk meccset játszani velük, de már most is teljes koncentráció kell, hogy továbbjussunk.”

Bár Könyves tavaly ilyenkor még a Diósgyőr játékosa volt, jól emlékszik a legutóbbi kupaszezonban, ugyanitt a negyeddöntőben lejátszott Paks-Vasas párharcra. “Idén már van VAR, úgyhogy még egyszer nem fordulhat elő, ami azon a meccsen, de nekünk is sokkal jobban kell majd koncentrálnunk. Meg kell mutatnunk, hogy jobb csapat vagyunk.”

Nagy dolgokra készül idén a Paks

Kredit: Paksi FC/Facebook

A Paks tulajdonképpen a Ferencváros első számú kihívója idén és az éllovasok állnak még a MOL Magyar Kupában is. Egy bajnoki címet biztosan minden másnál többre tartana Könyves, de vajon egy ezüstre is becserélné a kupagyőzelmet?

“Nem hiszem. Kupát még nem nyertem, csak vesztes döntőm van” - mondta a csatár, aki az MTK-val jutott döntőbe 2012-ben, és bár mind a rendes játékidőben, mint a büntetőpárbajban gólt szerzett minden idők egyik legjobb kupadöntőjében, a Lokié lett a trófea.

“Az a Paks legnagyobb erőssége, hogy mi nemcsak jó társaság vagyunk, de nagyon szeretünk együtt focizni. Alig várjuk, hogy jöjjenek a meccsek, tényleg élvezzük a játékot, és egy ilyen csapat ellen mindig nehéz játszani. Nem tudom, hogy a bajnokságban vagy a kupasorozatban, de idén nagy dolgokra lehet képes ez a csapat.”

Hirdetés