Nem tudott kupát nyerni a Puskás-féle Honvéd

2022. november 16.

Folytatjuk sorozatunkat az idei nyolcaddöntős párosítások korábbi döntőivel kapcsolatban, ezúttal a Vasas és a Honvéd első fináléjáról lesz szó, ahol nemcsak máig tartó nézőcsúcs, de egy döbbenetes rekord is született: Puskás Ferenc hiába nyert meg szinte minden pályafutása során, a Magyar Kupát egyszer sem tudta elhódítani. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa idei kiírásának nyolcaddöntőjében találkozó Budapest Honvéd és Vasas FC egészen más szintet képvisel a világ labdarúgásában, mint 1955-ös elődeik. Az 50-es években a nemzetközi futballt a - részben magyarok által kitalált - Duna-menti Iskola határozta meg, és a magyar futball zászlóshajója pont az Aranycsapat gerincét is adó Honvéd volt. Persze a Vasast sem kellett félteni, az egy évvel később Közép-Európai Kupát nyerő csapat is hemzsegett a klasszisoktól, amikor a két szupercsapat összecsapott a kupadöntőben. 

Érdekes körülmény lehetett volna, ha a pályán összecsap a Honvéd és a Vasas jelenlegi stadionjának névadója, ám csak Illovszky Rudolf volt ott a pályán a Népstadionban, Bozsik József sérülés miatt kihagyta a finálét. Hogy a kép teljes legyen, azért Puskás Ferenc ott volt a döntőben, méghozzá abban a stadionban, ami ma az ő nevét viseli. 

Tartalékos Honvéd és nézőcsúcs

A Honvédból nem Bozsik volt az egyetlen hiányzó, az Aranycsapat egy másik oszlopos tagja, a sziklakemény középhátvéd, Lóránt Gyula is kihagyta a döntőt, sőt Czibor Zoltán játékára is csak az utolsó pillanatban bólintott rá az orvosi stáb. A Vasas a legerősebb felállásában lépett pályára, de azért a Honvéd még tartalékosan is esélyesnek számított, hiszen a bajnokságot is megnyerte, miközben az angyalföldiek a negyedik helyen végeztek. A két csapat egyéni elismerésekből sem állt rosszul a kupadöntő előtt, a gólkirályi verseny első négy helyezettjét a Honvéd adta (Czibor és Machos 20-20 góllal végeztek az élen), az év játékosát viszont a Vasas adta Szilágyi Gyula személyében. 

A frissen elkészült Népstadiont gyorsan belakták a szurkolók (a kép egy évvel az 55-ös döntő után, a Vasas-Partizan Közép-Európai Kupa-meccsen készült). 

Kredit: MTI Archív

A kupasorozatban, amit a háború miatt elmaradt, majd egy be nem fejezett kiírás után először rendeztek meg, nem sok gondja akadt egyik csapatnak sem, az alacsonyabb osztályú csapatokat könnyedén verték (a Vasas például 20 gólt rúgott a megye I-es Dombóvárnak), és a döntőhöz közeledve is csak a Honvédnak akadtak egyszer nehézségei, méghozzá az elődöntőben a Légierő ellen (3-2). 

Nemzeti ünnepünkön, 1955. augusztus 20-án annak ellenére nézőcsúcsot jelentő 40 ezer néző jelent meg a Népstadionban, hogy a döntő helyszíne csak egy nappal a finálé előtt vált hivatalossá, előtte a BKV Előre Sport utcai stadionját jelölték meg a szervezők. A Népstadionban, ahol még kis híján fogtak a frissen festett korlátok, a mai napig élő nézőcsúcs született, amit kis híján a tavalyi finálé döntött meg. 

A Vasas végig irányít 

A döntő persze nagy csatát hozott, de némi meglepetésre a Vasas játszott jobban, és már a 8. percben megszerezte a vezetést. Ezt még Kocsis góljával kiegyenlítette a Honvéd, de a szünetre már újra az angyalföldiek mehettek vezetéssel, Raduly József az első félóra végén talált be. A második félidőben nagy energiákat mozgósított a Honvéd, de a hajrához közeledve megint a Vasas talált be, és úgy tűnt, Bundzsák Dezső gólja el is döntötte a meccset, ám Budai László pár perccel később visszaállította az egygólos különbséget. Több gól azonban már nem született, a Vasas története első kupagyőzelmét aratta. 

❤️💙🏆67 éves az első Magyar Kupa-diadalunk Ezen a napon, 1955. augusztus 20-án - 40 ezer néző előtt - 3-2 arányban...

Posted by Vasas FC on Saturday, August 20, 2022

A Honvéd, amely Kispesti AC néven már nyert egy kupát a 20-as években, csaknem tíz évvel később, 1964-ben tudta megnyerni a Magyar Kupát, de a sorozat nem lett a klub kedvenc terepe. Bár nyolc kupagyőzelmével a legeredményesebbek között van, ehhez 19 finálét kellett játszania, azaz a döntős szerepléseket tekintve az egyik legrosszabb a kispestiek mutatója. 

Magyar Kupa, döntő: 
Budapesti Vasas - Budapest Honvéd 3-2 (2-1) 
Népstadion, 40 ezer néző. Vezette: Kamarás-Klein Árpád
gólszerzők: Teleki 8., Raduly 29., Bundzsák 74. ill. Kocsis 23., Budai 77.

Honvéd: Faragó Lajos - Rákóczi László, Palicskó Tibor, Kotász Antal - Törőcsik István, Bányai Nándor - Budai László, Kocsis Sándor, Machos Ferenc, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Vezetőedző: Kalmár Jenő
Vasas: Kamarás Mihály - Sárosi László, Kontha Károly, Bodzsár Sándor - Bundzsák Dezső, Berendy Pál - Raduly József, Csordás Lajos, Szilágyi Gyula, Teleki Gyula, Illovszky Rudolf. Vezetőedző: Baróti Lajos

Hirdetés