A mezőny fele tudja, milyen kupagyőztesnek lenni

2021. november 25.

A MOL Magyar Kupa legjobb tizenhat csapatának fele átélte már, milyen a levegőbe emelni a kupát, de az egészen biztos, hogy a legjobb nyolc közé nem csak egykori kupagyőztesek jutnak be, hiszen két párharcban is összesorsolták őket. Az összesen tizennyolc Magyar Kupa-győztesből csak egy, a megszűnt Bocskai FC nem volt ott az idei főtáblán.  

Hirdetés

Összesen tizennyolc csapatnak sikerült története során elhódítani a Magyar Kupát, és az egyetlen azóta megszűnt klub, a Bocskai FC kivételével mindegyik korábbi győztes ott volt idén a főtáblán. A debreceni illetőségű Bocskai, amely első vidéki csapatként hódította el a trófeát 1930-ban, lassan nyolcvan éve nem létezik, de a hajdúsági sárga-kékekhez hasonlóan más egykori győztes is megszűnt, és azóta jogutód nevén szerepel. Hasonló nehézségek után jutott idén a főtáblára az ETO FC Győr, a Sopron, vagy éppen a Kecskemét is. Íme a 18 győztes: 

Ferencváros, Újpest, Honvéd, MTK, Debrecen, Győr, Vasas, Diósgyőr, MOL Fehérvár, Bocskai FC, III. Kerület, Soroksár, Szolnok, Siófok, Békéscsaba, Pécs, Sopron, Kecskemét.

A tizennyolc egykori győztes közül több csapatnak is a legjobb 32 jelentette a végállomást, itt búcsúzott a sorozattól a Sopron, a Szolnok, a Siófok és a Soroksár is, majd a negyedik fordulóban további fajsúlyos kiesőkkel egészült ki a hoppon maradtak mezőnye. A legjobb tizenhat közé nem jutott be a Diósgyőr, a Pécs, a III. Kerületi TVE, a Debrecen, valamint a kupatörténelem második legeredményesebb csapata, az MTK sem.

A mezőny fele kupagyőztes

A legjobb tizenhat között így maradt összesen nyolc egykori győztes, ami pont a mezőny fele, de nem fordulhat elő, hogy a legjobb nyolcba csak egykori kupagyőztesek jutnak be, hiszen két olyan párharcot is rendeznek, ahol két egykori győztes találkozik (Vasas-Fradi, Kecskemét-Honvéd).

Kiválasztott cikk: Sorsolás: Egy NBI-es párharc lesz az 5. fordulóban

Az állva maradt nyolc egykori győztes összesen ötvennégy kupatrófeát őriz a vitrinjében. Természetesen a Magyar Kupa történetének legeredményesebb csapatánál, a Fradinál a legzsúfoltabb helyzet, hiszen huszonhárom győzelmével toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből, az állva maradt csapatok közül az Újpest áll a legközelebb a zöld-fehérekhez, de a címvédő is csak tizenegyedszer nyert 2021 májusában.  

A Honvéd szintén nem panaszkodhat, a gazdag történelmű klub nyolcszor hódította el a serleget, a négyszeres győztes Győr pedig azt a bravúrt tudhatja magáénak, hogy ahányszor bejutott a fináléba, mindig a kupával a hóna alatt távozott. Ugyanez a helyzet egyébként a Vasassal is, ráadásul további hasonlóság, hogy mindkét csapat kifejezetten régen nyert utoljára: a győriek 1979, az anyalföldiek 1986 óta várják, hogy nyikorogva kinyíljon a vitrin ajtaja.

Nyolc egykori győztesnek van még esélye a magasba emelni 

Kredit: MTI Archív 

Az egykori kupagyőztesek mezőnyét erősíti a MOL Fehérvár is, amely négy döntőjéből kétszer tudott nyerni, és ott van a nyolcaddöntőben két egyszeres győztes is: 1988 kupagyőztese, a Békéscsaba, illetve a 2011-es győztes Kecskemét.

Érdekesség, hogy a döntőket elérő, de a finálét elveszítő csapatok közül senki nem tudott bejutni a nyolcaddöntőbe, bár ehhez rendkívül közel volt a háromszoros döntős Haladás, amely büntetőkkel esett ki, illetve a szintén három kupadöntőt vívó Tatabánya, amely hosszabbításban bukott el a szintén harmadosztályú Nagykanizsával szemben. A Mezőkövesdet és a Puskás Akadémiát alacsonyabb osztályú csapatok ejtették ki, a Zalaegerszeg pedig a negyedik forduló egyik első osztályú párharcának veszteseként, szintén hosszabbításban bukott el. 

Hirdetés