Hajdú-Bihar: Kevés csapat, óriási csata a főtábláért

2021. július 06.

Hajdú-Bihar megyében is a megyei bajnok nyerte meg a megyei kupasorozatot, a hajdúszoboszlói csapat tehát megyei csapatként indult el a kupasorozatban, de már NBIII-as klubként kezdi meg szereplését a MOL Magyar Kupa főtábláján. Hajdú-Bihar három csapatot ad az országos sorozat főtáblájára, velük pörgetjük tovább a megyei selejtezőket bemutató sorozatunkat. 

Hirdetés

Hajdú-Bihar megye több szempontból is különös megye. A tizenkilenc megye közül az ötödik legtöbb lakossal büszkélkedhet, ám a hajdúságiak jelentős része a megyeszékhelyen, Debrecenben lakik, kevés a kisváros, és összességében a település is. Ezt számszerűen úgy kell elképzelni, hogy míg az alig valamivel népesebb Szabolcsban 229 település van, addig Hajdú-Bihar megyében mindössze nyolcvankettő.

A kevés település egyúttal azt is jelenti, hogy mivel az urbanziáció elszívja a fiatalokat a falvakból, az elöregedett települések közül sok nem is tud futballcsapatot indítani - tudtuk meg a Hajdú-Bihar megyei szövetség igazgatójától, Csige Lászlótól, aki évek óta próbál különböző kezdeményezésekkel segíteni az áldatlan helyzeten.

"Három osztályban mindössze ötvenhét csapatot versenyeztetünk, közülük húszan neveztek be a kupasorozatba" - mondta a megyei igazgató a molkupa.hu-nak. A csapatok számát kontextusba helyezi, hogy az egyik legkisebb megye, Vas kupasorozatába kilencvenhárom csapat nevezett.

"Mi két selejtezősorozatot is lebonyolítottunk, egyet a saját megyénkben, aztán tavasszal, amikor kiderült, hogy a megyei sorozat a MOL Magyar Kupa főtáblájára kerülésért is zajlik, még egyet. Szemben más megyékkel, mi csak három csapatot adunk a főtáblára, így a mi megyei sorozatunkban a bronzérkőzésnek is óriási tétje volt" - mondta Csige László.

Megyeiként indult, NBIII-asként kezdi a főtáblát

Hajdú-Bihar megye futballsorozatait a Hajdúszoboszló dominálta idén, az Aqua-General HSE néven versenyző csapat meggyőző teljesítménnyel nyerte meg a megyei bajnokságot, majd a MOL Magyar Kupa selejtezőjében is döntőbe jutott, és meg is nyerte a Derecske elleni finálét (4-1).

Az Aqua-General játékosai ünneplik a kupagyőzelmet 

Kredit: Haon.hu - Tóth Imre 

"Egy remek hangulatú kupadöntőt játszottunk kiváló időben, sok néző előtt egy motivált, remekül felkészült ellenféllel szemben. Az egész éves teljesítményünket koronáztuk meg a kupagyőzelemmel, amit ebben az évben feladatként elénk tűztek, ezt maximálisan teljesítettük. Gratulálok a játékosaimnak!" - mondta a szoboszlói Szabó László a HAON.hu-nak.

Ahogy Csige László is említette, a harmadik helyért kiírt mérkőzésnek is komoly tétje volt, hiszen a győztes feljutott a MOL Magyar Kupa főtáblájára. A Monostorpályi SE, amely csak nagy csatában maradt le a döntőről a Derecskével szemben, 3-1-re győzte le a Sárrétudvari KSE-t a kisdöntőben. 

Megyei sorozatunk korábbi részei
Budapest
Komárom-Esztergom
Vas
Veszprém

(Címlapkép: Haon.hu - Tóth Imre)

Hirdetés