A döntőt tűzte ki célul a paksi lokálpatrióta

2023. november 16.

Hahn János igazi local hero Pakson, nemcsak a klubhoz, a városhoz is ezer szállal kötődik a csatár, aki ugyan a tolnaiak legutóbbi kupadöntőjéből kimaradt, de az idei csapatot érzi olyan erősnek, hogy újra eljusson a fináléba. A Honvéd elleni nehéz, illetve az Újpest elleni, még nehezebbnek ígérkező párharcokról is beszélgettünk a paksiak helyi legendájával.  

Hirdetés

Igazi kupamenő lett a Paksi FC-ből, bár nemcsak a MOL Magyar Kupában, hanem a bajnokságban is jól megy az utóbbi években a tolnaiaknak. A kupaszereplésük viszont egészen kiemelkedő, két éve egészen a döntőig menetelt a csapat, tavaly pedig csak - viharos meccsen, erősen vitatható játékvezetői ítéleteknek is köszönhetően - a negyeddöntőben vérzett el a csapat. Ezek után nem meglepő, hogy idén is ott van a nyolcaddöntőben Bognár György csapata.

Kiválasztott cikk: Sorsolás: A Loki-Fradi az 5. forduló slágere

“Nincs kimondott elvárás a csapattal szemben a MOL Magyar Kupában, de a vezetőség kimondatlanul is azt várja el tőlünk, hogy minél messzebbre jussunk. Még akkor is, ha a sorsolás nem mindig kegyes hozzánk” - mondta a molkupa.hu-nak a paksiak csatára, Hahn János.

Csak látszólag volt könnyű

Ha csak annyit mondunk, a paksiak másodosztályú csapatot kaptak a legjobb 16 közé jutásért, azt is gondolhatná az olvasó, hogy jó sorsolást kaptak, ám ez nem igaz. A Budapest Honvéd ugyanis nemcsak patinás klub, de egy meccsen sokkal jobban érvényesül a játéka, mint egy bajnoki meccsen a rendkívül kiegyenlített NB II-ben.

Kiválasztott cikk: A Pakssal lett teljes a nyolcaddöntős mezőny

“Így igaz, már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. Végül úgy alakult, hogy bár lehetett volna könnyebb is, de a meccs fordulópontjaiból a Honvéd jött ki jobban, így a lehető legtovább húztuk” - idézte fel a rendkívül izgalmas, végül büntetőkkel kiharcolt továbbjutást a paksiak csatára.

“Nemhogy egy-, de kétosztálynyi különbség is képes eltűnni a kupában, és ez így is van rendjén, hiszen erről szólnak a kupasorozatok. Úgy érzem, jobban játszottunk a Honvédnál, talán már a rendes játékidőben is megérdemeltük volna a továbbjutást, de voltak olyan momentumok, amikből a hazaiak jöttek ki jobban” - mondta Hahn, aki a 88. percben joggal hihette azt, hogy góljával lezárta a párharcot.

“Reméltem, hogy győztes gól lesz belőle, de nem lett az, mert a Honvéd a lefújás előtt egy óriási góllal kiharcolta a hosszabbítást. Ez benne van a játékban, az viszont bosszant, hogy a ráadásban nem tudtuk lezárni a párharcot, mert a büntetőpárbaj már igazi orosz rulett. Ott nem számít az osztálykülönbség, csak az, hogy abban az adott pillanatban ki frissebb fejben.”

Egy meccsen bármi megtörténhet

Hahn szerint a MOL Magyar Kupa azért is izgalmas sorozat, mert egy meccsen dőlnek el a párharcok, és ilyenkor belép a képbe egy rakás olyan körülmény, amiket egy oda-visszavágós párharcban könnyebb kiegyenlíteni.

Hahn a Honvéd elleni - végül továbbjutást nem érő - gólját ünnepli 

Kredit: Paksifc.hu 

“Ott van mindjárt a sorsolás, ami már alapjaiban meghatározza a kupaszezont. Két évvel ezelőtt nem panaszkodhatott a csapat, hiszen csak az elődöntőben jött az első NB I-es ellenfél [nem más, mint az idei nyolcaddöntős ellenfél, az Újpest - a szerk.], be is jutottunk a döntőbe. Aztán tavaly óriási balszerencsénk volt, mert az utolsó olyan évben, amikor nem volt VAR a kupában, olyan játékvezetői ítéletek miatt estünk ki, amikre a videórendszer használatával már nem került volna sor. Azért fáj különösen, mert már nem volt versenyben a Fradi, így jó esély nyílt volna akár a kupagyőzelemre is, ám sajnos a Vasas ellen elbuktunk.”

“Az angyalföldiek elleni hazai vereség egyébként egy másik körülmény miatt is említésre érdemes: emlékszem, azon a meccsen a Vasas kapusa egészen fergeteges teljesítményt nyújtott [a remeklő Dombó Dáviddal a molcsapat.hu is készített interjút a párharc után - a szerk.], ez is bizonyítja, hogy egy meccsen tényleg bármi előfordulhat, és akár egyetlen klasszisteljesítmény is dönthet a továbbjutás és a kiesés között.”

A csatár szerint a bajnoki szereplés sem sokat számít egy kupapárharcban, bár az nyilván nem mellékes, hogy a paksiak nagyszerű szezont futnak az OTP Bank Ligában, 13 forduló után azonos pontszámmal állnak a listavezető Ferencvárossal. A Paks, amely mindenki ellen a saját játékát játssza, joggal reménykedhet egy történelmi szezonban.

Még néhányszor ünnepelnének idén a paksiak 

Kredit: Paksifc.hu 

“Nagyon szeretnénk újra Európában szerepelni, az pedig külön motiváció, hogy a kupagyőztes már nem a Konferencia Ligában, hanem az Európa Ligában szerepelhet. Nem mondom, hogy a kupasorozat esélyesei lennénk, de nemcsak a tabella miatt mondható, hogy abszolút élcsapat a Paks. Jól játszunk, ott vagyunk az élmezőnyben, és személy szerint a kupadöntőt vettem célba” - mondta elszántan a csatár.

Nem Fortuna kegyeltjei

Bár nemcsak másod- és harmadosztályú, de még megyei csapat is volt a kínálatban, a paksiak kimondottan kellemetlen sorsolást kaptak az ötödik fordulóra: a hozzájuk hasonlóan erős szezont futó Újpest lesz a Paksi FC ellenfele a nyolcaddöntőben, ráadásul idegenben kellene kiharcolni a továbbjutást.

“Nem elég, hogy NB I-es ellenfelet kaptunk, még azok közül is az egyik legerősebbet. Nem volt szerencsénk, de aki győzni akar, annak minden útjába kerülő csapatot le kell győznie. Bár idegenben játszunk, egyrészt már idén is bizonyítottuk, hogy Pakstól távol is képesek vagyunk kiváló teljesítményre, másrészt legalább nem kell átutaznunk a fél országot. Egy kupameccsen ez is sokat számít.”

Az Újpest ellen nagy csatára van kilátás 

Kredit: Paksifc.hu 

Hahn, bár Szekszárdon született, ízig-vérig paksinak vallja magát, itt nőtt fel, itt kezdett el játszani és egy rövid dunaszerdahelyi, illetve egy még rövidebb felcsúti kitérőt leszámítva a város csapatát erősítette egész pályafutása során. Ebből a szempontból abszolút érthető, hogy nagyon szeretne történelmet írni a zöld-fehérekkel.

“Sokat jelent nekem a klub, amikor hazatértem, egy percig sem volt kérdés, hogy csak a Paks jöhet szóba. Egyébként is az otthonomnak érzem a várost, de a csapat játéka miatt még inkább szeretek itt játszani, hiszen ha valahol jó csatárnak lenni, az Bognár György játékrendszere. Három gólkirályt már adtunk az NB I-nek, most itt az ideje, hogy egy trófeát is szerezzünk” - tette hozzá széles mosollyal. 

Hirdetés