166-an vágtak neki, ketten maradtak

2024. május 13.

Hát eljött a nagy nap: május 15-én, este fél 8-kor kifutnak a csapatok a Puskás Aréna gyepszőnyegére, és kezdetét veszi a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonjának fő eseménye, a finálé. A korábbiaktól eltérően most a két legjobb csapat találkozik a döntőben (legalábbis a bajnoki arany- és ezüstérmes ütközik meg), és bár az esélyek igencsak egy irányba mutatnak, egy döntő mindig különleges esemény. Lehetetlen megtippelni.  

Hirdetés

Augusztus 5-én, Mezőcsáton kezdődött el a MOL Magyar Kupa 2023/24-es szezonja (csak a rend kedvéért: a BKV Előre 2-0-ra nyerte a nyitómeccset), kilenc hónappal később pedig a virtuális rajtvonalon felsorakozó 166 csapatból már csak ketten vannak harcban a kupatrófeáért. A résztvevők száma azért virtuális, mert ennyien egyszerre nem léptek pályára, hiszen az első két fordulóban rajthoz álló 138 csapatos kontingensnek csak a negyede érte el a harmadik játéknapot, amikor beszálltak a két legmagasabb osztály csapatai. 

Kiválasztott cikk: Három egykori kupagyőztes az amatőrmezőnyben

A két állva maradt csapat kilétében nincs meglepetés, vagyis annyiból meglepő a Ferencváros és a Paksi FC döntőbe jutása, hogy a MOL Magyar Kupában rutinszerűen borul a papírforma, most pedig a bajnokság első és második helyezettje találkozik a fináléban. Elég csak a tavalyi szezonra gondolni, amikor az NB I-ben és az NB II-ben a kiesés elől menekülő csapatok (Zalaegerszeg-Budafok) játszották a döntőt. Idén érvényesült a papírforma, és a két legjobb csapat fut ki a Puskás Aréna gyepére május 15-én.

A legnehezebb úton 

A Paks és a Ferencváros döntőbe jutásának jogosságához már csak azért sem férhet kétség, mert mindkét csapat rendkívül nehéz sorsolással, a lehető legnehezebb úton jutott el a kupasorozat utolsó meccséig. Az első forduló nem okozott gondot, a Fradi Nagyecseden rúgott egy nyolcast Dejan Sztankovics első meccsén, a Paks pedig a BKV Előrét kínálta meg egy hetessel. A negyedik fordulótól kezdve viszont a két döntős alaposan belehúzott a sorsolásokon. 

A Fradi egyből a negyedik fordulóban jól belehúzott a Puskás Akadémiával 

Kredit: Puskás Akadémia FC 

Amikor még bőven voltak megyei osztályú csapatok is a kínálatban, a Paks a veretes múltú Honvéddal, a Fradi pedig az igen erős Puskás Akadémiával találkozott, előbbi párharc egészen a büntetőpárbajig tartott, utóbbi pedig a hosszabbítás utolsó pillanataiban dőlt el. A következő körben sem voltak éppen szerencsések, és nem is ment könnyen a továbbjutás kiharcolása, csak éppen szerepet cseréltek: ezúttal a Paks döntött hosszabbításban (az Újpest otthonában), és a Ferencváros volt kénytelen büntetőket rúgni (Debrecenben).  

A legjobb nyolcba érkezve már alaposan megrostálódott a mezőny, de még mindig akadtak bent veszélyes csapatok, és mindkét döntős alaposan bele is húzott megint. Az otthonában bárkire veszélyes (és a bajnokság utolsó előtti fordulójában a Fradit le is győző) Diósgyőr végül nem tudta igazán megnehezíteni a Ferencváros dolgát, a Paks viszont újabb hosszabbítást volt kénytelen végigküzdeni, ezúttal a Vasas otthonában. Következtek az elődöntők, és bár papíron abszolút hozható feladat várt mindkét csapatra, a döntőbe jutás minden volt, csak nem sétagalopp. 

A Paks az elődöntőben játszott először otthon a kupasorozatban 

Kredit: Paksi FC

A Paks az idén még NB I-es, de jövőre már az NB II-ben induló Kisvárdával, a Ferencváros az idén még NB II-es, de jövőre már az NB I-ben induló Nyíregyháza Spartacusszal találkozott, és a két osztályváltás előtt álló kiscsapat alaposan meghajtotta nagynevű ellenfeleit. A Szpari egészen a 85. percig vezetni tudott az akkor már bajnok Ferencváros ellen, és a Paksnak is hátrányból kellett megfordítania a Kisvárda elleni elődöntőt. 

A Ferencváros két hosszabbítás és egy büntetőpárbaj, a Paks három hosszabbítás és egy büntetőpárbaj árán verekedte be magát a kupadöntőbe, azaz leszögezhető, hogy ennél nehezebb utat igen nehéz lett volna elképzelni a két finalista számára. 

Ezek már nem az őszi csapatok 

Egy kupadöntő esélyeit mindig nehéz megtippelni, egy meccsen, kivált egy döntőben olyan apróságok dönthetnek, amit lehetetlen előre látni. Az leszögezhető, hogy a Ferencváros a legjobb magyar csapat, a hazai mezőnyben a legerősebb a kerete, a legjobbak a játékosai és a kupadöntőben a stadionban helyet foglaló szurkolók nagy része a zöld-fehéreket fogja támogatni. De ha valaki, akkor a Paks képes lehet megnehezíteni a Fradi dolgát. 

Ősszel egész másképp nézett ki a Paks-Fradi csúcsrangadó 

Kredit: Paksi FC

Bár ez már nyilván részben a kupadöntőnek szólt, a Ferencváros az előző hétvégén búcsút intett hibátlan tavaszi mérlegének, amikor 2-0-ra kikapott Diósgyőrben. Persze Sztankovics megengedheti magának, hogy pihentesse a játékosait és a fókuszt a szerdai kupadöntőre állítsa, hiszen már hetek óta bajnok a csapata. Pakson azonban kicsit más a helyzet, mert Bognárék még nagyon is harcolnak, a Vidivel zajló csörte tétje nem más, mint az ezüstérem. A paksiak egy rettenetes sorozatot zártak le a MOL Magyar Kupa elődöntőjével, azóta viszont veretlen a csapat, még ha nem is mondható, hogy parádézna.   

A Paks és a Ferencváros ellentétes pályán haladt az idei szezonban. Ősszel a Fradi - nyilván részben az európai menetelésnek, illetve a bitang kupasorsolásnak köszönhetően - megbotlott néhányszor, miközben a Paks rendkívül magabiztosan hasított, sőt féltávnál Bognár Györgyék álltak az élen. Tavaszra a Ferencváros összekapta a bajnoki formáját, és ellentmondást nem tűrően előzött, miközben a paksiak olyan vereségspirálba kerültek, hogy még a korábban biztosnak látszó ezüstérmük is veszélybe került. Így futunk most neki a kupadöntőnek. 

Hirdetés