Osztályharc a Magyar Kupa 4. fordulójában

2021. október 04.

Egy harmad-, egy másod- és két elsőosztályú rangadót is rendeznek a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában, ráadásul mind a négy párharcra bemelegítettek már a felek a bajnoki versenyfutásban. Az NBIII-ban Nagykanizsa-Tatabánya, az NBII-ben Csákvár-Pécs, az NBI-ben pedig ZTE-Honvéd, illetve Kisvárda-MTK mérkőzéseket rendeznek, ezért megnéztük az előzményeket.  

Hirdetés

Összesen négy olyan párharcot rendeznek a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában, amelyben a felek azonos osztályban szerepelnek, és bár a szezon elején tartunk még, mind a négy párosításban összecsaptak már a felek a bajnokságban. Egy NBIII-as, egy NBII-es és két elsőosztályú párharcról beszélünk, amelyeknél a négyből kettőben még a pályaválasztó kiléte is stimmelt a kupapárharccal, így érdemes a következő forduló esélylatolgatását ezekkel kezdeni.

Az első párharcról már írtunk, a harmadosztályban vitézkedő Tatabánya nagyszerű szereplését a csapat vezetőedzőjével, Bekő Balázzsal készített interjúnkkal dolgoztuk fel, aminek az apropója az is volt, hogy néhány nappal a MOL Magyar Kupa harmadik fordulója után lejátszották a negyedik fordulóban esedékes Nagykanizsa-Tatabánya meccset az NBIII-ban is.

Kiválasztott cikk: A gólrekorder már az 5. fordulóval szemez

Azt a meccset idegenben (a kupameccs is Kanizsán lesz) is simán, 2-0-ra nyerte meg a Tatabánya, amely az előző szezon utolsó fordulójában szintén a Nagykanizsával játszott, és le is győzte. Itt tehát elmondható, hogy az esélyek a Bányász sikerét ígérik.

A meglepetéscsapat fogadja a kupaspecialistát

A negyedik fordulóban négy elsőosztályú csapatot is összesorsoltak, és mindkét kupapárharcnak megvannak az előzményei a bajnokságban is. Kezdjük a szezonrajtot parádésan elkapó Kisvárdával, amely az MTK Budapestet látja majd vendégül a 4. fordulóban.

Nagy csatában nyert a Hungária körúton a Kisvárda

Kredit: Kisvárda FC/Facebook

A két csapat találkozása nemcsak azért rangadó, mert már a negyedik fordulóban összecsap két NBI-es csapat, hanem azért is, mert tavaly a Kisvárdát és az MTK-t is egy hajszál választotta el a kupadöntőtől. Mindkét csapat hazai pályán játszhatta a tavalyi elődöntőjét, de Kisvárdáról a későbbi győztes Újpest, a Hungária körútról pedig a MOL Fehérvár távozott győztesként.

Kiválasztott cikk: Az MTK és a Kisvárda a sors(olás) kegyeltjei

A szabolcsiak az idei bajnokság meglepetéscsapata, egészen a nyolcadik fordulóig vezette is az első osztályú tabellát a Kisvárda. Az MTK már nem rajtolt ennyire jól, a középmezőnyben álló csapat nyolc játéknap után ugyanolyan távolságra van a kiesés elleni harctól, mint az európai kupákért zajló küzdelemtől (ilyesmi gyakran előfordul a 12 csapatos NBI-ben).

A két csapat a harmadik fordulóban találkozott az MTK pályaválasztása mellett (a kupában a Kisvárda lesz a házigazda), és bár a hazaik szerezték meg a vezetést, a második félidőben a vendégcsapat fordított, és mindhárom pontot elvitte a Hungária körútról.

Az utóbbi évek alapján ez rangadó

A Zalaegerszeg és a Honvéd az utóbbi években bemutatott néhány egészen kimagasló szereplést a MOL Magyar Kupában. Hogy ne is menjünk messzebb, a Honvéd 2020-ban megnyerte a sorozatot, a Zalaegerszeg pedig a legutóbbi kiírásban menetelt egészen a negyeddöntőig. Az elődöntőért Kisvárdán kellett játszania - ennél messzebb kevés csapat helyezkedik egymástól Magyarországon -, és mivel a bajnokságban a kiesés ellen küzdött a csapat, végül az egerszegiek kvázi leadták a kupapárharcot, és az NBIII-as csapatukkal utaztak el Várdára.

Így örültek a Honvédnál az egerszegi győzelemnek 

Kredit: Budapest Honvéd FC/Facebook  

Nagyon úgy fest, hogy a ZTE idén is a kiesés ellen fog küzdeni, szemben a Honvéddal, amelynek szintén voltak nehéz pillanatai a rajt környékén, de azóta nagyszerű formába lendült, és jelenleg a dobogó közvetlen közelében áll. A kispestiek formája pont a ZTE elleni bajnokin kezdett el felfele ívelni.

Az OTP Bank Liga ötödik fordulójában a Honvéd villámrajtot vett Zalaegerszegen, és negyedóra után már kétgólos előnyben volt, végül 3-1-re nyerte meg a mérkőzést. A pályaválasztó a kupameccsen is a ZTE lesz, de a két csapat jelenlegi formája alapján ez nem sokat számít.

Másodosztályú rangadó is lesz

A Csákvár és a Pécs más futballpedigrével rendelkező klubok. Előbbi a Puskás Akadémia fiókcsapataként játszik a másodosztályban, utóbbi viszont a magyar futball tradicionális vidéki fellegvárainak egyike. A pécsiek történelmük során kétszer is végeztek a bajnokság dobogóján, és nemcsak háromszoros kupadöntősök, de 1990-ből van egy kupagyőzelmük is. Ezek persze a kupapárharcban lényegtelen tényezők.

Sokkal fontosabb, hogy míg a pécsiek stabil középcsapatnak számítanak a másodosztályban, addig a Csákvár - amely a tavalyi szezon jelentős részét is a keisés elől menekülve töltötte a Merkantil Bank Ligában - csak jobb gólkülönbségével előzi meg a már kieső Békéscsaba-III. Kerület párost. A két csapat az NBII hatodik fordulójában Pécsen találkozott, a rendkívül szoros meccset a 94. percben szerzett góllal nyerték meg a hazaiak. 

Hirdetés