A gólrekorder már az 5. fordulóval szemez

2021. szeptember 29.

2017-ben megszűnt, idén viszont már újra a másodosztályba jutást tűzte ki célul a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójába jutott Tatabánya. Bekő Balázs vezetőedző csapata múlt héten idegenben győzte le a következő kupafordulóban esedékes ellenfelét, így abszolút esélyesnek mondható a továbbjutásra, de a szakember szerint egyelőre fontosabb, hogy úgy épüljön vissza a klub, hogy betartja a fokozatosság elvét. 

Hirdetés

Egy fényes pedigréjű, nagy múltú klub, amely éppen a harmadosztályban szerepel, de így is ott van a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában. A háromszoros kupadöntős Tatabánya nem akármilyen utat járt be az utóbbi években, hiszen 2017-ben csődbe ment a klub, és újraalapítása után a jogutód a megyei III. osztályban kezdte meg a szereplését.

“Az olasz tulajdonos alatt gyakorlatilag lenullázódott a klub, a felnőtt csapat versenyeztetése lehetetlenné vált, és a klub utánpótlása is lélegeztetőre került. Úgy tűnt, nincs kiút” - mondta nagyot sóhajtva a csapat vezetőedzője, Bekő Balázs.

A semmiből tért vissza a Tatabánya 

Kredit: Tatabányai SC/Facebook

“Az első két osztályváltást simán hozta a klub, de a megye I-ből az NBIII-ba nem sikerült egyből feljutni, mert a Bicskével szemben elbukott az osztályozón a Tatabánya. Én ekkor érkeztem a csapathoz, és bár a helyzet egyáltalán nem volt ideális a pandémia miatt, sikerült kiharcolnunk a feljutást az NBIII-ba, sőt első évünkben egyből az ötödik helyen végeztünk, amit óriási sikernek könyveltünk el” - idézte fel az egykori kiváló középpályás.

A kupában minden kör ajándék

A MOL Magyar Kupa főtábláján négy forduló után a Tatabánya a gólrekorder, a Bányász még az első fordulóban tángálta el 11-0-ra a megyei osztályú Táplánt. A második játéknapon a Ménfőcsanak (0-1) otthonában jutott tovább, a harmadikban pedig komoly bravúrt bemutatva 3-1-re győzte le az egy osztállyal felette szereplő Soroksárt.

“Mivel a kupában a lebonyolításból fakadóan nem lehet tervezni, így mi is csak azt fogalmaztuk meg a szezon előtt, hogy a hozzánk hasonló játéktudású csapatokat ejtsük ki, és bízzunk benne, hogy a jó sorsolással el tudunk jutni egy darabig, hogy aztán egy nagy csapatot kaphassunk.”

“Reálisan kell látni a lehetőségeket: egy harmadosztályú csapatnak egy ponton túl már óriási szerencsére van szüksége a továbbjutáshoz, és ha már ki kell esni, akkor szerencsésebb egy igazi nagyágyúval játszani.”

Az NBII-es Soroksár kiejtése bravúr volt a javából 

Kredit:  Tatabányai SC/Facebook

A negyedik fordulóban ez még biztosan nem jön el, sőt a Tatabánya igencsak szerencsés sorsolást kapott, hiszen a vele egy osztályban szereplő Nagykanizsa otthonában kell megküzdenie a továbbjutásért. A Bányász reményeit tüzelheti, hogy nemcsak az elmúlt szezon utolsó fordulójában, de a mögöttünk hagyott hétvégén is simán legyőzte a kanizsaiakat.

“Az előző bajnokság végén történtek már nem sokat számítanak, és a teljes képhez tudni kell, hogy míg a Nagykanizsának már nem volt miért küzdenie, nekünk még nagyon is volt tétje a meccsnek. Végül 3-0-ra nyertünk, de sportszerűtlen lennék, ha nem tenném hozzá, hogy kettős emberelőnyben zártuk a meccset. A múlt heti győzelem már más tészta, örülünk neki, és pozitív töltetet adhat majd a kupameccshez is, hiszen ezúttal idegenben nyertünk és a kupában is Nagykanizsán fogunk játszani, de azért elszállni nem kell tőle. A helyén kell kezelni a győzelmet, de még nagyon a bajnokság elején vagyunk, mindenki keresi a helyét, a játékát, a legjobb összeállítását. Örülök, hogy nyertünk, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan mi leszünk a kupapárharc esélyesei” - szögezte le Bekő.

A régi dicsőség nyomában

A Tatabánya túlélte az utóbbi évek viharait, és szép lassan visszatért az élet az egykor szebb napokat látott klubba. “Ha valaki most körbesétálja a klubot, azt fogja látni, hogy rengeteg gyerek sportol nálunk, és nemcsak fiúk, lányok is, és ahogy az utánpótlásunk újra virágzásnak indult, a csapat is elkezdett épülni. Az első szezonomban nem is igazoltam mezőnyjátékost, és bár tavaly már érkeztek néhányan, továbbra is igaz, hogy a csapat keretét 80 százalékban helyi, vagy helyi kötődésű játékosok alkotják. Ez nagy szó manapság,”

“A célunk az, hogy néhány éven belül feljussunk a másodosztályba. Ebből a szempontból kimondottan előremutató volt, hogy a harmadik fordulóban egy másodosztályú csapatot tudtunk kiejteni, de ez nem azt jelenti, hogy máris az NBII-ben látjuk magunkat. Haladunk előre, építgetjük a csapatot és a klubot is, utóbbival kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az utánpótlásunk idén megkapta a B-szintet, azaz az akadémiák alatti közvetlen besorolást.”

A Tatabánya nem kezdte rosszul a bajnokságot, jelenleg az NBIII nyugati csoportjának nyolcadik helyén áll, de annyira szoros a mezőny, hogy egy győzelemmel akár egészen a dobogó közelébe fel tudna kapaszkodni a csapat. Bekő elmondta, van ideje az építkezésre, nem rohannak sehova, de minden mérkőzésen győzni szeretnének.

Nyolcvan százalékban helyi kötődésű, tatabányai srácok 

Kredit:  Tatabányai SC/Facebook

“A MOL Magyar Kupában sem fogok sokat variálni a csapattal, a legerősebb összeállításban küldöm a pályára a fiúkat, és bízom benne, hogy sikerül kiharcolnunk a továbbjutást. Az ötödik fordulóba jutás már álomszerű eredmény lenne tőlünk, de így, hogy megkaptuk rá az esélyt azzal, hogy nem magasabb osztálybeli csapattal játszunk, mindenképpen szeretnénk továbbjutni a Nagykanizsa ellen. Aztán jöhet egy sztárcsapat” - tette hozzá mosolyogva. 
 

Hirdetés