Az MTK és a Kisvárda a sors(olás) kegyeltjei

2021. március 25.

Sokszor elmondtuk, hogy a papírforma mit sem számít a kupasorozatokban, de az azért mindenképpen szerencsésnek mondható, ha egy csapat úgy jut el az elődöntőig, hogy nem találkozott menet közben első osztályú ellenféllel. Idén két ilyen csapat is akad, bár egyikükre papíron nem teljesen igaz a kitétel. És egyébként is, számít az, ha egy csapat másodosztályú? Ugye, hogy nem? 

Hirdetés

Van az úgy, hogy egy csapat kezét egyszerűen fogja a szerencse. Ebben a szezonban érdekes módon két (papíron talán inkább csak másfél) olyan csapat is van, amelyek úgy készülnek az elődöntőre, hogy egyetlen első osztályú csapattal sem találkoztak a MOL Magyar Kupa idei kiírásában.

Kiválasztott cikk: Kisorsolták a MOL Magyar Kupa elődöntőit

A Socceronomics című könyv szerzőpárosa azt állítja, nem kevesebb, mint harminc százalék a szerencse szerepe minden egyes sportesemény végeredményének kialakulásában. Nem számoltuk újra, hogy így van-e, az viszont valóban nem kérdés, hogy a sorsoláson rendkívül sok múlik egy olyan országos kupasorozatban, ahol már a főtáblán is kialakulhatnak pikáns párosítások.

Az MTK és a Kisvárda Fortuna két csapata

A fent említett két csapat az MTK, illetve a Kisvárda - és utóbbi esetében egyből pontosításra is szorul az állítás. Az igazság az, hogy a várdaiak a negyeddöntőben a hozzájuk hasonlóan NBI-es Zalaegerszeggel találkoztak, csakhogy a bajnokságban a kiesés ellen harcoló zalaiak úgy döntöttek, hogy a klub NBIII-as csapatával utaznak el a MOL Magyar Kupa elődöntőjére.

Lucas Marcolini Dantas Bertucci (b), a Kisvárda és George Ikenne-King Patrick, az MTK játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - MTK Budapest mérkőzésen. 

Kredit: MTI

Hogy az egerszegi játékosok frissességének megóvása volt-e a cél, vagy a két város közti, magyar léptékkel nézve brutális távolság, illetve az ezzel járó hosszú utazás miatt döntöttek így a Zete vezetői, azt nem tudhatjuk, mindenesetre a fegyver visszafelé sült el: három nappal azután, hogy a Kisvárda 6-1-re elintézte a ZTE amatőrcsapatát, a zalaiak NBI-es csapatukkal 3-0-ra kaptak ki az MTK-tól a bajnokságban.

Az MTK viszont tényleg nem játszott első osztályú csapattal, és a szerencse egyébként is végigkísérte a budapesti kék-fehérek útját. A nyolc közé jutásért az utolsó állva maradt NBIII-as csapatot, a Tállyát, a négybe kerülésért pedig az utolsó NBII-est, a DVSC-t győzték le.

Kiválasztott cikk: Az MTK-val lett teljes az elődöntő mezőnye MOL Magyar Kupában

És a szerencse továbbra is kitart mindkét csapat mellett, hiszen a Kisvárda és az MTK is hazai pályán játszhatja az elődöntőt, ami a jelenlegi lebonyolítás értelmében igen komoly előny, hiszen egy meccsen dől el a továbbjutás. Hogy a két csapat ettől függetlenül esélyes-e, arról nincs sok értelme beszélni, mert - miként a világ összes kupasorozatában - a papírforma nem sokat számít a MOL Magyar Kupában.

Amúgy sem számít, ha valaki másodosztályú

A fentiekkel persze nem kisebbíteni akarjuk a csapatok érdemeit, sőt egy-egy fellelkesült kiscsapat ellen néha még nehezebb is továbbjutni, mint egy, a bajnokságban nagy célokra törő NBI-es klub ellen. Azt kell megverni, aki a pálya másik oldalán áll, és a kupa egyik sajátossága pont az, hogy néha bizony eltűnik az osztálykülönbség a csapatok között.

 

Az MTK maga bizonyította ezt tavaly, hiszen a legutóbbi kiírásban még másodosztályú csapatként vett részt, és nagyszerű menetelés végén egy apró lépésre volt csak a döntő elérésétől. A budapestiek a későbbi győztes Honvéddal vívtak óriási csatát az elődöntőben, és végül csak 11-esekkel maradtak alul.

A Kisvárda is fel tud mutatni egy hasonlóan komoly bravúrt, 2017-ben másodosztályú csapatként állították meg a történelmi sorozatban lévő Ferencvárost. Az előző három kiírást megnyerő Fradi lehetett volna az első csapat, amely zsinórban négyszer nyeri meg a trófeát, de a főtábla második fordulójában, a legjobb 32 között a Kisvárda 1-0-ra legyőzte a jóval esélyesebb vendégét, és továbbjutott.

Az, hogy egy csapat a másodosztályban szerepel, távolról sem jelenti azt, hogy játékban is osztálykülönbség van közte, és az NBI-es csapatok között. Nikolics Nemanja, a MOL Fehérvár támadója is felhívta erre a figyelmet a Vasas elleni meccs előtt (nagy csatában nyert végül a Vidi), és az MTK klasszisa, Prosser Dani is óvatosságra intett a csapat debreceni látogatása előtt, mondván, a Loki ugyen a másodosztályban játszik, de a kerete abszolút első osztályú. Arról nem is beszélve, hogy bizony volt már NBII-es kupagyőztesünk is: 

Kiválasztott cikk: A legnagyobb óriásölőből lett az első NBII-es kupagyőztes
Hirdetés