Át kellett érezniük, mit jelent a kupasorozat

2024. április 11.

Feczkó Tamásnak nem taktikailag, hanem mentálisan volt nehéz felkészítenie a Kisvárda FC-t az MTK elleni kupameccsre, mert el kellett hitetnie az NBI-ből szinte biztosan kieső csapat játékosaival, hogy képesek a bravúrra. A korábban az MTK-t is irányító szakemberrel arról beszéltünk, hogy nemcsak kötelesség, de világnézeti kérdés is, hogy valaki feladja-e, vagy sem. 

Hirdetés

Előzetesen talán nem sokat ígért a Kisvárda-MTK párharc a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében, hiszen a szabolcsiak szinte kiesőnek mondhatók a bajnokságban, az MTK pedig középcsapat az NB I-ben. Ám a kupasorozat már csak olyan, hogy lehetetlen bármit biztosra venni: a negyeddöntők legnagyobb rangadójának várt DVTK-FTC tükörsima meccset hozott, a Kisvárda és az MTK pedig emlékezetes, drámai kupameccset kerekített bombagólokkal, óriási fordulatokkal és remek egyéni teljesítményekkel.

Kiválasztott cikk: Nem volt elég az MTK jó hajrája Kisvárdán

“Számunkra minden győzelem rendkívül sokat jelent, de ezt a mivoltja különösen fontossá teszi. Az, hogy az ellenfél a 87. percben kiegyenlít, de még van bennünk egy fordítás a hátralévő percekben, óriási lökést adhat a csapatunknak” - mondta büszkén a Kisvárda edzője, Feczkó Tamás.

Tudja, milyen nagy dolog ez

A kupameccsre három vereségből érkező Kisvárda egyből a meccs elején sokkolta az MTK-t, hiszen bő 20 perc után már 2-0-ra vezetett. A budapestiek szép lassan visszatornázták magukat a meccsbe, és a hajrában egy káprázatos góllal kiegyenlítettek, ám a meccsben volt még egy fordulat: az első várdai gólt szerző Aleksandar Jovicic egy gyönyörű fejessel lehűtötte a hosszabbításra készülő vendégeket.

Feczkó Tamáséknak izgalmasan alakult az MTK elleni hajrá

Kredit: Kisvárda FC/Facebook

“A játék dinamikája általában azt mutatja, hogy az ilyen esetekben az a fél kerül komoly előnybe, aki a hajrában egyenlít. Nem is voltam boldog, mert úgy gondolom, ha 2-0 után berúgjuk a helyzeteinket, lezárhattuk volna a párharcot, de sajnos nem így alakult. A második félidőben túlságosan mélyen védekeztünk, és ezt megbüntette az ellenfél. Viszont volt még egy fordulat a meccsben” - mondta vidáman a vezetőedző.

“Rengeteget dolgoztunk azon, hogy mentálisan készen álljon a csapat a kupameccsre, a játékosoknak is át kellett érezniük, mit jelent a MOL Magyar Kupa egy olyan szezonban, ahol a bajnokság nem úgy sikerült, ahogy terveztük.”

“Szerintem két jó csapat nagyszerű meccset játszott, bármelyik továbbjuthatott volna. Azért is nagy szó, hogy ez végül nekünk sikerült, mert emlékszem, hogy az MTK-nál milyen fontos minden évben a kupasorozat. Nagyon keményen küzdöttek ellenünk is” - mondta Feczkó, aki 2017-19 között az MTK vezetőedzője volt.

A kupa más lelkiállapot

A Kisvárda története során másodszor jutott be a legjobb négy közé a MOL Magyar Kupában, ám amikor ez legutóbb sikerült a csapatnak, akkor a bajnokságban is egészen jól ment a csapatnak. Most úgy jött össze a bravúros szerepelés, hogy az NB I-ben már igen kevés reménye van a bennmaradásra a Kisvárdának.

Izgalmas meccs, drámai hajrá, feszültség: ez a MOL Magyar Kupa 

Kredit: Kisvárda FC/Facebook

“Egyrészt a kupasorozat mindig más lelkiállapotot hoz ki a játékosokból, hiszen egy meccsen dől el a továbbjutás, nincs javítási lehetőség. Másrészt sok kollégámhoz hasonlóan a kupában én is igyekszem lehetőséget adni azoknak a játékosoknak, akik vagy kevesebbet játszanak a bajnokságban, vagy sérülésből jönnek vissza és szükségük van a játékpercekre. Ez néha el tud sülni olyan jól is, mint nekünk az MTK ellen, és ilyenkor a siker hatással van a bajnokságra is: a továbbjutás utáni első bajnokin a kupameccsre feltett kezdőcsapattal álltunk fel.”

A bajnokságban továbbra sem megy a Kisvárdának, amely, ha nem is matematikailag, de gyakorlatilag kieshet az NB I-ből a következő hétvégén, amikor a legrosszabb bennmaradó helyen álló Újpesttel találkozik. Feczkó elmondta, amíg szemernyi remény is van a bennmaradásra, ő küzdeni fog.

Amíg van remény, küzdeni fognak! 

Kredit: Kisvárda FC/Facebook

“Nekem ez nem pusztán kötelesség, de a futballról alkotott hitvallásomba sem fér bele, hogy ne vegyek abszolút komolyan egy mérkőzést. Nem egyszerű ugyanakkor tűzben tartani a játékosokat, meg kell találni azt a csatornát, ahol át lehet vinni az üzenetet, hogy bármilyen kétségbeejtő is a helyzet, az a dolgunk, hogy ne leszegett fejjel, de nagy elszántsággal menjünk előre. Igaz ez a kupaelődöntőre is.”

Az egyik legjobb magyar csapat ellen

A Kisvárda tulajdonképpen nem panaszkodhat a sorsolására, hiszen az MTK volt az első NB I-es ellenfele a kupasorozatban, és az elődöntőben is elkerülte a topfavorit Ferencvárost. Ugyanakkor könnyűnek semmiképpen nem nevezhető Feczkóék dolga, hiszen a kiváló szezont futó Paks otthonában lesz jelenésük.

“Úgy gondolom, bármelyik csapatnak nagy dolog eljutni a MOL Magyar Kupa elődöntőjéig. Sokan cserélnének most velünk, hiszen kis klub a miénk, de már másodszor sikerül a legjobb négy közé verekednie magát a kupasorozatban. Azt remélem, hogy most nagyobb sikerrel járunk az elődöntőben, mint 2021-ben” - mondta bizakodva a vezetőedző.

“A Paks nemcsak erős, szervezett csapat, de szemre is szép focit játszik, nem véletlen, hogy sok semleges szurkoló szimpátiáját élvezik. Mondanom sem kell, nem mi vagyunk az esélyesek, de úgy kell játszanunk, ahogy a Paks tette eddig a MOL Magyar Kupában: mindent beleadva, az utolsó pillanatig küzdve” - utalt Feczkó arra, hogy a paksiak már három hosszabbításon és egy büntetőpárbajon is túl vannak az idei kupaszezonban.

Hirdetés