Oenning a kupából jutna Európába az Újpesttel

2021. április 14.

Michael Oenning december végén vette át a rendkívül nehéz helyzetbe sodródott Újpest FC-t, és a csapat gyorsan elindult felfelé. A kiesés réme már kevésbé fenyegeti, a MOL Magyar Kupában pedig az elődöntőre készül a csapat. A német szakember szerint a jó focit játszó csapatának a kupából jó esélye van a nemzetközi porondra jutni. 

Hirdetés

Michael Oenning tüzet oltani érkezett Újpestre. Az 55 éves német szakember akkor vette át a lilákat, amikor az őszi sorozatos botladozás eredményeként egészen a kiesőhelyekig zuhant vissza a csapat. Oenningnek szüksége volt néhány hétre, mire összekapta a csapatát, és az Újpest elkezdte szállítani az eredményeket a bajnokságban és a kupában is.

Michael Oenning gatyába rázta az Újpestet 

Kredit: Újpest FC/Facebook 

“Soha nem egyszerű egy verseny közepén csatlakozni a mezőnyhöz, és nekünk is kellett néhány meccs, mire összecsiszolódtunk a fiúkkal az öltözőben, de úgy gondolom, most már egy ütőképesebb Újpestet láthatnak a szurkolók. Még mindig az út elején járunk, de alakulnak a dolgok” - mondta a német szakember a molkupa.hu-nak.

A legrövidebb út Európába

A bajnokságban ugyan be-becsúsztak vereségek, de a MOL Magyar Kupában nagyszerűen menetelt az Újpest. Szolnokon harcolta ki a 16 közé jutást, a nyolcaddöntőben pedig a bajnokság második helyén álló Puskás Akadémiát verte idegenben. A negyeddöntő nagy csatát, komoly izgalmakat hozott, de Oenning csapata végül büntetőkkel legyőzte a Mezőkövesdet, és bejutott az elődöntőbe.

Kiválasztott cikk: Az Újpest az első elődöntős a MOL Magyar Kupában

“Nem mondom, hogy ha meghallom a büntetőpárbaj és a Magyar Kupa kifejezéseket egy mondatban, nem a legvidámabb emlékeim törnek elő” - mondta a német szakember egy mosoly kíséretében arra utalva, hogy 2017-ben a Vasassal egészen a fináléig menetelt a kupában, ám ott büntetőkkel kikapott a Ferencvárostól.

“Mondanom sem kell, hogy a kupagyőzelem az Újpest célja. Túl azon, hogy személyes okokból nekem is nagyon fontos lenne a sorozat megnyerése, természetesen a fiúk fejében is ott van a gondolat, hogy a bajnoki szereplés ellenére a kupából még ki tudjuk harcolni az európai kupasorozatokban való indulás jogát. Ez mindig, mindenhol így van: a kupa a legrövidebb út Európába.”

“Ez egyelőre csak öltözői beszélgetésekben kerül szóba, hiszen a kupadöntő még messze van, és nekünk egy igen komoly feladatot kell megoldanunk, hogy odaérjünk. A Kisvárda nehéz ellenfél lesz, ráadásul idegenben kell kiharcolnunk a továbbjutást.”

Nem rosszak a közeli emlékek

A MOL Magyar Kupa elődöntője előtt néhány héttel a két csapat az NBI-ben is találkozott, és az Újpest meggyőző játékkal, könnyedén verte 3-0-ra a Kisvárdát. Oenning sietett leszögezni, hogy ez a kupa elődöntőjének szempontjából nem sokat jelent.

Jó focit játszik az Újpest 

Kredit: MTI 

“Nem is lehet összehasonlítani a kettőt. A kupában mindig az eredményért játszik egy csapat, hiszen egy meccsen dől el a továbbjutás, így még javítási lehetőség sincs. A MOL Magyar Kupában egy dolog számít: az eredmény, illetve a továbbjutás. Így készülünk mi is.”

“És nemcsak a sorozat más, hanem a körülmények is. Amikor a bajnokságban fogadtuk a Kisvárdát, nagyon jó formában voltunk, megvolt a játékunk ritmusa és tempója is, ráadásul a meccsen is jól alakultak a dolgok: gyorsan vezetést szereztünk, és a 35. percben már 3-0-ra vezettünk. Ez most egy egészen más mérkőzés lesz.”

A várdaiak elleni győzelem ellenére az Újpest nem a legjobb hangulatban várja a kupaelődöntőt, hiszen a legutóbbi fordulóban kellemetlen vereséget szenvedett a csapat Fehérváron. A Vidi - amely a másik ágon készül a kupa elődöntőjére - 4-0-ra győzte le a lilákat.

Kiválasztott cikk: Sztráda és rögös földút is vezet a Puskásba

“Nem kifogást keresek, csak a tényeket szögezem le: sajnos a meccs előtt három védőnk is megsérült, így nemcsak teljesen új összeállítású védelemmel kellett pályára lépnünk, de néhány középpályást is a hátsó sorba kellett vezényelnem. Kikaptunk, de ahogy a várdaiak elleni bajnoki győzelemből, úgy ebből a vereségből sem következik semmi az elődöntő tekintetében” - magyarázta Oenning.

Készen áll a lila sereg

“Jól tudunk focizni” - válaszolta nevetve a német szakember arra a kérdésre, hogy mit tart csapata legnagyobb erősségének. “Technikailag is képzett játékosaink vannak, képesek vagyunk sok helyzetet kialakítani és sok gólt lőni, és úgy gondolom, szemre is tetszetős a játékunk. Igyekszünk jó focit játszani, és úgy látom, a fiúk élvezik ezt a szemléletet.”

Magabiztosan várja a kisvárdai túrát az Újpest 

Kredit: MTI 

“Magabiztosan várjuk a kisvárdai mérkőzést. Hiszek a fiúkban, és ők is hisznek magukban, az önbizalommal tehát biztosan nem lesz gond. Vannak problémáink, de mivel nagyon jó szellemű öltözővel dolgozhatok, biztos vagyok benne, hogy megoldjuk őket.”

“Hogy van-e rajtunk nyomás? Nos, természetesen van, hiszen a bajnokságban és a kupában is fontos feladataink vannak, de mi ezt nem negatívumként éljük meg. Nagyon is pozitívan állunk hozzá, a nagy tét felpörgeti a csapatot, és nem agyonnyomja. Hiszek benne, hogy lehet ez még egy nagyon is pozitív szezon, és minden probléma ellenére egy trófeával zárhatjuk az évet” - zárta a gondolatait Oenning. 

Hirdetés